Aditiv koji se stavlja u neke vrste kobasica i mljevenog mesa može utjecati na razvoj karcinoma kod ljudi, upozorili su iz institucije "European Food Safety Authority" (EFSA), a prenose britanski mediji. Znanstvenici su izrazili zabrinutost zbog uporabe boje E128, poznate pod nazivom Red 2G. Na sastanku EFSA-e, tijekom kojeg se raspravljalo o aditivima u hrani, stručnjaci spomenute institucije ustvrdili su da se boja Red 2G više ne bi smjela smatrati sigurnom za konzumaciju. Znanstvenici su ustvrdili da se boja Red 2G u tijelu pretvara u uljevitu supstancu poznatu kao anilin, koja se u pokusima provedenim na laboratorijskim miševima pokazala opasnom te je svrstana u kategoriju potencijalno opasnih tvari koje mogu izazvati rak. U životinja kojima je u organizam ubrizgan anilin razvile su se maligne tumorske stanice. Zbog svega navedenog u priopćenju EFSA-e stoji: "S obzirom na rezultate zadnjih znanstvenih istraživanja ne možemo isključiti mogućnost kancerogenog djelovanja anilina koji oštećuje genetsku građu stanice. Zbog toga nije moguće odrediti razinu anilina koja bi se mogla smatrati sigurnom za ljudski organizam. Na ovom skupu zaključili smo da Red 2G treba smatrati potencijalno opasnim za ljudski organizam". EFSA, koja uvijek ponovno provjerava sve rezultate znanstvenih istraživanja o umjetnim bojama koja se koriste u prehrani, svoje je rezultate predala Europskoj komisiji. Red 2G već je zabranjen u mnogim zemljama, među kojima je i Japan.