Boja piva prvenstveno ovisi o žitarici iz koje je napravljeno, a neke tamne vrste piva zapravo sadrže manje količine alkohola i kalorija, ističu stručnjaci. Osim toga, studije pokazuju da ljudi koji uzimaju tamno pivo u prosjeku popiju manje pića, budući je ono "težeg okusa", a time unosu i manje alkohola, što je u svakom slučaju zdravije.
|
Foto: DPA/Pixsell
Godina na etiketi mora nešto značiti, a poznata je izreka da je vino bolje što je starije. No, to opovrgavaju brojni stručnjaci koji ističu da to ovisi prvenstveno o vrsti vina. Tako su spremanju u podrum namijenjena isključivo vrhunska vina, dok je ona srednje i niže kvalitete najbolje piti unutar godinu do dvije nakon proizvodnje, jer se starenjem gubi udio antioksidansa u njemu.
|
Foto: Marko Jurinec
Po ovoj teoriji, ako kontrolirate unos alkohola tako da popijete samo jedno piće u sat vremena, naše će tijelo probaviti alkohol i nećemo se napiti. Zapravo, potrebno je vremenski puno više, a količina alkohola u organizmu u to vrijeme ne nestaje već se zbraja. Ako piće nema velik postotak alkohola, tada si možemo dopustiti jedno piće u dva sata.
|
Foto: themoviedb.org
Jedno piće prije odlaska na spavanja na većinu će ljudi djelovati tako da brže zaspu, no istina je kako je san pod utjecajem alkohola nekvalitetniji, uz češća buđenja i otežan ulazak u REM fazu sna, koja je zaslužna za osjećaj odmora.
|
Foto: themoviedb.org
Kava, tuš, kisela hrana pa čak i povraćanje za mnoge su standardni recept za brzinsko otrežnjenje. Ipak, stručnjaci tvrde kako je tempiranje otrežnjenja nemoguće, a dodaci koji sadrže kofein samo prividno utječu na budnost, a zapravo imaju kontraefekt jer izazivaju daljnji gubitak vode. Kao jedini lijek za pijanstvo nameće se nadoknađivanje tekućine i spavanje.
|
Foto: themoviedb.org
Česti mit kod pijenja je najbolje odgađati odlazak na WC, jer čim jednom krenete, nećete moći prestati ići. Istina je da alkohol potiskuje hormon vazopresin, zbog čega se više tekućine direktno preusmjerava na mjehur, a osim toga piće djeluje kao dijuretik. Ipak, odgađanje neće smanjiti broj odlazaka na WC, pokazuju istraživanja.
|
Foto: Fotolia
Nakupljanje masnoća na području trbuha rezultat je specifične tjelesne građe, kao i prekomjernog unosa kalorija, koji nema veze s tipom namirnica koje jedemo ili pijemo, tvrde znanstvenici. Tako mršavi ljudi mogu piti pivo i ne imati trbuh, a oni s viškom za trbuh mogu kriviti slastice bez da piju alkohol.
|
Foto: Fotolia
Ova se pretpostavka nameće kao znanstvena istina, no zapravo povremeno pijenje nema nikakvu dugoročnu štetu za mozak, tvrde znanstvenici. Studije pokazuju da žestoka pića, kao i svakodnevno pijenje, rade najveću štetu na mozgu i djeluju kao okidač demencije.
|
Foto: Dreamstime
Gotovo svakome se dogodilo da popije previše pa se sutradan ne sjeća što je govorio ili radio, ali ako je to učestala pojava tada svakako postoji razlog za brigu, ističu znanstvenici. Riječ je zapravo o trovanju alkoholom, tj. pijenju tolike količine da je rad mozga blokiran, što može doprinijeti nastanku ovisnosti o alkoholu, ali i prijevremene smrti.
|
Foto: themoviedb.org
Svjetlo pivo je zdravijeg od tamnog, što je starije vino je bolje, otriježnjenje se može ubrzati kavom te alkohol ubija moždane stanice neki su od učestalih mitova
Ma kaj znaju ovi znanstvenici, jos su sigurno iz SAD-a ili negdi iz UK. Nisu oni u zivotu postene rakije popili i sad mi budu pricali o mamurluku i trijeznjenju. Pih! >.<
DelminiumHrvatska
15.05.2014.
vidi komentara eto ja sam alkoholičar . i to ne izliječeni