Čokoladni tartuf je vrsta čokoladnih poslastica. Izrađuje ih se s čokoladnim ganache središtem obloženim čokoladom, kakaom u prahu, kokosom ili sjeckanim prženim orasima. Mogu biti u obliku kuglica, u stožastom ili zakrivljenom obliku, a nalikuju jestivim i cijenjenim gljivama tartufima, pa odatle i naziv.
POGLEDAJTE VIDEO: Sve o novoj vrsti čokolade
Iako je recept u osnovi jednostavan, Taste of Home donosi savjete stručnjaka koji pojašnjavaju u čemu domaćice najčešće griješe pa čoko kuglice ne ispadnu baš kako su trebale.
1. Koristite pogrešnu vrstu čokolade
Možda u smočnici imate čokoladne kapljice pa mislite da će to nadomjestiti pravu čokoladu koje vam je baš ponestalo? To je greška. Čak i najbolje kapljice ili poluslatke čokoladne pločice sadrže stabilizatore i emulgatore koji im pomažu u održavanju oblika. Umjesto toga, radije potražite visokokvalitetnu čokoladu za pečenje koja sadrži najmanje 60% kakaa.
2. Na pazite na omjer čokolade i vrhnja
Tradicionalni tartufi rade se od ganachea - rastopljene čokolade u kombinaciji sa slatkim vrhnjem. Zato je važno važno paziti da omjer čokolade i vrhnja bude 2:1. Preporučujemo vaganje sastojaka kako biste bili sigurni da ste ostvarili dobar omjer.
3. Niste dovoljno nasjeckali čokoladu
Tartufe radimo tako da nasjeckanu čokoladu prelijemo zagrijanim vrhnjem, pa je važno da čokolada bude dovoljno usitnjena kako bi se brzo topila. Veliki komadići čokolade topit će se polako i neravnomjerno, što može stvoriti probleme s teksturom u gotovom tartufu. Proces sjeckanja možda je naporan, ali vrijedi uloženog truda.
4. Zagrijavate vrhnje na pogrešnu temperaturu
Tanka je linija između pregrijanog i premalo zagrijanog vrhnja. Ako vrhnje zakipi, kakao maslac će se odvojiti od čokolade i tartufe će biti masni. Naravno, mora biti dovoljno vruće da se čokolada otopi, pa zato ni previše hladno vrhnje neće odraditi posao. Vrhnje valja kuhati na laganoj vatri i potom pustiti da nakon kuhanja stoji tri do pet minuta kako bismo osigurali da je temperatura kako treba.
5. Pretjerujete s aromama
Svatko će u tartuf dodati malo više ekstrakta vanilije, no umjerenost je važna. Razlog zbog kojeg je tartuf tako dobrog okusa je u jednostavnosti, pa arome sačuvajte za vanjski izgled tartufa.
6. Pokušavate ih oblikovati prije nego što se ganache ohladi
Nakon što se čokolada otopi, morate pustiti ganache da se ohladi prije nego što ga krenete oblikovati u kuglice. Prelijte čokoladu u plitku posudu, a ganache će se lako uz pomoć žlice pretvarati u kuglice nakon 30 minuta u hladnjaku.
7. Ne valjate tartufe u kakao
Nema ništa loše u okusu čiste čokolade, ali tartufi će se osušiti ako ne zaštite vanjski dio. Pokušajte ih uvaljati u kakao u prah ili umočiti u topljenu čokoladu. Nemojte se bojati eksperimentirati. Orašasti plodovi, posip, ribani kokos ili zdrobljeni keksi izvrsna su nadogradnja.
8. Poslužujete tartufe iz hladnjaka
Dobar tartuf topi se u ustima dok ga jedete, ali to nije moguće ako dolazi ravno iz hladnjaka. Ostavite ih na sobnoj temperaturi oko sat vremena. No pripazite, jer dulje čekanje će rezultirati da se tope među prstima prije nego što ih budete imali priliku pojesti!