Jabučni ocat je puno više od dodatka u salatama. Primijenjen na pravi način i u pravim količinama ovaj ocat je poput lijeka za neke manje, ali i veće smetnje.
Pomaže kod probavnih grčeva i proljeva
Kod probavnih smetnji, u čašu vode ili soka od jabuke dodajte dvije velike žlice jabučnog octa i promiješajte. Ova kombinacija pomaže i kod reguliranja proljeva izazvanog bakterijom. Uz antibiotska svojstva, jabučni ocat sadrži i pektin, koji pomaže pri opuštanju probavnih grčeva.
Zaustavlja štucanje
Ako vas muči štucavica popijte veliku žlicu jabučnog octa. Njegov kiselkasto-gorki okus djeluje na živce u grlu koji su odgovorni za stezanje mišića. Nakon jabučnog octa oni se opuštaju i štucanje prestaje, otkriva Reader's Digest.
Liječi bolno grlo
Čim osjetite početne simptome upale grla - peckanje, zakašljavanje ili sekret - pomiješajte pola čaše tople vode i pola čaše jabučnog octa. Ali nemojte je piti. Mješavinu grgljajte u grlu svakih sat vremena i ispljunite. Bakterije ne mogu preživjeti u kiseloj okolini koju stvara ocat.
Može sniziti visoki kolesterol
Potrebno je još istraživanja kako bi se definitivno potvrdilo da konzumacija jabučnog octa utječe na smanjenje kolesterola. Istraživanje iz 2006. godine je pokazalo da octena kiselina smanjuje loš kolesterol kod miševa, ali potrebna su kontrolna istraživanja kod ljudi kako bi se taj učinank potvrdio.
Poboljšava probavu
Ljudi koji imaju problema s probavom trebali bi, prije obroka, popiti malo ovog octa. Preporuka je popiti mješavinu tople vode s jednom velikom žlicom jabučnog octa i jednom žličicom meda pola sata prije obroka. To se preporučuje pogotovo prije hrane za koju znate da bi vam mogla izazvati poteškoće.
Otčepljuje nos
Jabučni ocat sadrži kalij i octenu kiselinu koji su izvrsni borci protiv začepljenog nosa. Kalij razrjeđuje sekret, a octena kiselina sprečava razvoj novih bakterija. Pomiješajte jednu čajnu žličicu jabučnog octa s čašom tople vode i popijte dok je još toplo.
Pomaže kod mršavljenja
Jabučna kiselina pomaže kod gubitka kilograma dok octena kiselina poboljšava metabolizama te smanjuje apetit i količinu vode koja se zadržava u organizmu. Znanstvenici smatraju da jabučni ocat ometa probavu škroba, što znači da manje kalorija ulazi u krvotok.