Djeca jako vole kad vide da im roditelji vjeruju i dopuštaju neke stvari, poput toga da sama nešto pripreme u kuhinji. Ovisno o uzrastu, potaknite ih da rade razna jela, od onih koja se ne kuhaju do nešto kompliciranijih zbog kojih je potrebno upaliti štednjak.
POGLEDAJTE VIDEO Odgoj djece u Danskoj:
U početku budite iz njih, a kad se uhodaju lagano se udaljite i suptilno promatrajte što rade. Ne dijelite im savjete i ne pomažite, osim ako vas to traže. Na taj način će vaši mališani postati sve samostalniji, sigurniji u sebe, a usput će učiti važne lekcije koje će im dobro doći tijekom života.
Na tržištu postoje brojne kuharice prilagođene mališanima, a i na internetu ćete pronaći mnoštvo toga, od predjela i glavnih jela do deserta, obroka pogodnih za užinu, nošenje u školu, na izlete...
Donosimo vam 7 jednostavnih recepata kao malu inspiraciju pa izaberite jedan i potaknite svojeg školarca da to napravi:
1. Kuglice od keksa koje se ne peku
Sastojci:
- 300 g keksa s okusom kakaa
- 150 ml soka od naranče
- 1 vanilin šećer
- 2 velike žlice pekmeza od naranče ili marelice
- 1 red čokolade za kuhanje (može i više)
- naribana korica naranče
- 1 žlica meda
Priprema:
Kekse sameljite ili ih dobro usitnite rukama. Potom ih prelijte sokom, promiješajte pa dodajte med, pekmez, vanilin šećer i otopljenu čokoladu, Na kraju u smjesu ubacite ribanu narančinu koricu pa sve dobro zamijesite da se svi sastojci dobro povežu.
Zatim smjesu stavite u hladnjak na 30 minuta pa oblikujte kuglice. Učini li vam se da je smjesa previše mekana, ubacite još malo keksa. Na kraju uvaljajte svaku kuglicu u mljevene kekse.
2. Pizza iz mikrovalne
Sastojci:
- 4 žlice brašna
- 1/8 žličice praška za pecivo
- 1/16 žličice sode bikarbone
- 1/8 žličica soli
- 3 žlice mlijeka
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žlica umaka od rajčice
- 1 velika žlice isjeckane mozzarelle
- 5 mini feferona
- 1/2 žličice sušenih začina - bosiljak ili origano
Priprema:
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu i sol zajedno u šalici u kojoj ćete raditi pizzu. Dodajte mlijeko i ulje. Na površinu tijesta stavite umak od rajčice pa na to sir, feferone i začin.
Pecite u mikrovalnoj minutu ili malo više na 1200W. Ovisno o jačini mikrovalne, to vrijeme može se razlikovati pa pazite. Pizza je gotova nakon što tijesto naraste, a nadjev počne dobivati mjehuriće.
3. Bruschette s tunom i sirom
Sastojci:
- 8 kriški kruha
- 2 limenke tune u maslinovom ulju
- 200 g Mozzarelle
- 2 rajčice
- češanj češnjaka
- malo origana
- zelena salata
- sol
- papar
- sok od pola limuna
Priprema:
Narežite mozzarellu, rajčicu i ocijedite tunjevinu, ali ulje ne bacajte. Popecite kriške kruha na roštilj tavi ili u pećnici da budu hrskave. Potom svaku premažite češnjakom i nakapajte s malo ulja koje ste sačuvali od tune.
Nakon toga na svaku šnitu stavite sjeckanu salatu, Mozzarellu, rajčice i začinite s malo origana, soli i papra. Na vrh stavite komade tunjevine, nakapajte sok od limuna i odmah poslužite.
4. Voćna salata sa sirom
Sastojci:
- 2 breskve (može i iz konzerve)
- 50 g šećera
- 100 g mascarponea
- 100 ml vrhnja za šlag
- kap ekstrakta vanilije
- 20 malina - izrezanih na pola
- šaka pistacija - grubo nasjeckan
- malo javorovog sirupa ili meda
Postupak:
Breskve ogulite, narežite i posložite u 4 posudice za serviranje. Pospite ih s malo šećera. Potom dobro promiješajte mascarpone, vrhnje, ekstrakt vanilije i preostali šećer tako da dobijete laganu, pahuljastu smjesu.
Smjesu žlicom stavljate na breskve u posudicama pa na to poslažite maline i sve pospite pistacijom. Na kraju prelijte javorovim sirupom ili medom i ukrasite malinom.
5. Krafne iz pećnice
Sastojci:
*šalica od 240 ml
za tijesto:
- 2 šalice brašna
- 3/4 šalice šećera
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 žličica soli
- 3/4 šalice jogurta
- 2 jaja
- 2 žlice maslaca - rastopljenog
- 1 žlica svježe iscijeđenog limunovog soka
- 1/2 žličice ekstrakta limuna
- 2 žlice izribane limunove korice
za posipanje:
- 1/2 šalice šećera
- 1 žlica limunove korice
- 1/2 šalice otopljenog maslaca
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva, a poseban protvan s kalupima za krafne premažite s malo ulja.
Pomiješajte u jednoj posudi brašno, šećer, prašak za pecivo i sol, a u drugoj jogurt, jaja, maslac, limunov sok, ekstrakt limuna i koricu limuna. Spojite polako te dvije smjese da dobijete glatko tijesto.
Potom ga stavite u slastičarsku špricu ili vrećicu za zamrzavanje kojoj ste odrezali jedan kut pa ga tako stavljajte u kalupe.
Pecite 9 minuta pa ih izvadite i ohladite nekoliko minuta, a potom ih slažite na rešetku. Ponavljajte postupak dok sve krafne nisu gotove. Na kraju vrh svake krafne lagano umočite u otopljeni maslac pa u mješavinu šećera i limunove korice. Želite li da budu manje masne, preskočite maslac.
6. Grčka salata
Sastojci:
- 4 velike rajčice - narezane na šnite
- 1 krastavac - očišćen od sjemenki i grubo narezan
- pola crvenog luka - tanko narezan
- 20 crnih maslina
- 1 žličica sušenog origana
- 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 85 g feta sira - narezanog na kockice
- sol po želji
Postupak:
U veliku zdjelu stavite sve sastojke i promiješajte. Salatu poslužite s kockicama suhog, hrskavog kruha - upit će sokove.
7. Mesna štruca
Sastojci:
*šalica od 2,4 dl
- 700 grama mljevenog mesa
- 1 jaje
- 1 glava luka, nasjeckana
- 1 šalica mlijeka
- 1 šalica krušnih mrvica
- 2 žlice smeđeg šećera
- 2 žlice senfa
- 1/3 šalice kečapa
- sol i papar po ukusu
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva, a u međuvremenu pomiješajte meso, jaje, luk, mlijeko, krušne mrvice, sol i papar pa oblikujte štrucu i stavite u protvan koji ste prethodno premazali uljem.
U posudici pomiješajte kečap, šećer i senf pa time premažite mesnu štruci. Pecite je oko sat vremena. Gotova je kad lijepo porumeni.
Ova štruca je odlična i kada se jede hladna, a višak možete iskoristiti za sendvič koji će školarac nositi u školu ili na izlet.