Istraživanja su pokazala da ljudi u prosjeku puste vjetar čak 14 puta dnevno. A svaki "vjetar" se sastoji od:
- 59 posto dušika
- 21 posto vodika
- 9 posto ugljičnog dioksida
- 7 posto metana
- 4 posto kisika
- 1 posto sumporovodika
Ovo je sedam razloga zašto je dobro puštati vjetrove:
1. Smanjuje nadutost
Jeste li se ikad nakon obroka osjećali kao da ste trudni? Pa bi potom par puta pustili vjetar i nestala bi cijela napuhanost? Proces probave stvara mnogo plinova u tijelu koji ljude napuhuju, zato nakon što ispustite te plinove izgledate i osjećate se mršavije.
2. Balansirana prehrana
Svatko bi trebao težiti prehrani koja se sastoji od većeg unosa ugljikohidrata i namirnica s manjim udjelom masnoća. Ljudi uglavnom puštaju vjetrove kad pojedu neku namirnicu koja im ne odgovara. na primjer kad ljudi jedu crveno meso, vjetrovi su izrazito smrdljivi.
U slučaju da ljudi jedu cjelovite grahorice, možda će više puštati vjetrove, ali oni neće imati miris. Ljudi koji su "u skladu" sa svojim vjetrovima, mogu po njima prepoznati koja hrana im odgovara i koja ne te prilagoditi prehranu potrebama svojeg tijela.
3. Bol u trbuhu
Ljudi često imaju bolove u trbuhu. Puštanje vjetrova ih može znatno smanjiti. Ljudi koji osjećaju probadajuću bol u području trbuha vrlo vjerojatno imaju problem sa zaostalim plinovima nakon probave hrane.
Stručnjaci savjetuju da je u ovoj situaciji najbolje leći na leđa i lagano masirati trbuh u smjeru kazaljki na satu počevši od pupka kružno masirajući prema van.
4. Štiti crijeva
Doktori inače upozoravaju pacijente koji imaju problema s crijevima da ne zadržavaju vjetrove. Zapravo, nitko to ne bi trebao raditi jer zadržavanje vjetrova potiče upale i može uzrokovati upalu hemeroida.
5. Udisanje vjetrova
Dobro ste pročitali. Ljudi bi trebali kad puste vjetar duboko ga udahnuti. Realno, većini ljudi ne smeta njihov vjetar, a tome je tako jer tijelo prepoznaje svoj miris.
Sumporovodik iz vjetra ojačava mitohondrije, što ljude čini manje osjetljivim na bolesti srca, artritis, moždane udarce i još mnogo toga.
6. Alergije na hranu
Vjetrovi su jedan od načina na koji tijelo komunicira. Ljudi koji imaju nedijagnosticiranu celijakiju ili intoleranciju na laktozu će puno više vjetrova puštati nakon hrane na koju su alergični.
7. Čovjek se dobro osjeća
Zadržavanje plinova može potencirati bolove, neugodu, nadutost i puno drugih loših osjećaja, pa je puštanje vjetrova zapravo ugodno za tijelo jer može normalno nastaviti raditi. Ljudi koji misle da previše puštaju vjetrove bi trebali više vježbati, izbjegavati umjetne zaslađivače i sporije jesti.