To je to što me zanima!

7 neobičnih dobrobiti puštanja vjetrova - nemojte zadržavati

Nemojte više nikad nikome dopustiti da vas posrami jer ste pustili vjetar. Ova fiziološka potreba ljudima daje do znanja da su pojeli hranu koja im ne odgovara ili da možda imaju alergije...
Vidi originalni članak

Istraživanja su pokazala da ljudi u prosjeku puste vjetar čak 14 puta dnevno. A svaki "vjetar" se sastoji od:

  • 59 posto dušika
  • 21 posto vodika
  • 9 posto ugljičnog dioksida
  • 7 posto metana
  • 4 posto kisika
  • 1 posto sumporovodika

Ovo je sedam razloga zašto je dobro puštati vjetrove:

1. Smanjuje nadutost

Jeste li se ikad nakon obroka osjećali kao da ste trudni? Pa bi potom par puta pustili vjetar i nestala bi cijela napuhanost? Proces probave stvara mnogo plinova u tijelu koji ljude napuhuju, zato nakon što ispustite te plinove izgledate i osjećate se mršavije.

2. Balansirana prehrana

Svatko bi trebao težiti prehrani koja se sastoji od većeg unosa ugljikohidrata i namirnica s manjim udjelom masnoća. Ljudi uglavnom puštaju vjetrove kad pojedu neku namirnicu koja im ne odgovara. na primjer kad ljudi jedu crveno meso, vjetrovi su izrazito smrdljivi.

OTROVI, ALERGENI... Vodič kroz štetnu kozmetiku: Kreme, parfemi, šamponi, boje...

U slučaju da ljudi jedu cjelovite grahorice, možda će više puštati vjetrove, ali oni neće imati miris. Ljudi koji su "u skladu" sa svojim vjetrovima, mogu po njima prepoznati koja hrana im odgovara i koja ne te prilagoditi prehranu potrebama svojeg tijela.

3. Bol u trbuhu

Ljudi često imaju bolove u trbuhu. Puštanje vjetrova ih može znatno smanjiti. Ljudi koji osjećaju probadajuću bol u području trbuha vrlo vjerojatno imaju problem sa zaostalim plinovima nakon probave hrane.

Stručnjaci savjetuju da je u ovoj situaciji najbolje leći na leđa i lagano masirati trbuh u smjeru kazaljki na satu počevši od pupka kružno masirajući prema van. 

4. Štiti crijeva

Doktori inače upozoravaju pacijente koji imaju problema s crijevima da ne zadržavaju vjetrove. Zapravo, nitko to ne bi trebao raditi jer zadržavanje vjetrova potiče upale i može uzrokovati upalu hemeroida.

5. Udisanje vjetrova

Dobro ste pročitali. Ljudi bi trebali kad puste vjetar duboko ga udahnuti. Realno, većini ljudi ne smeta njihov vjetar, a tome je tako jer tijelo prepoznaje svoj miris.

TERETANA NA OTVORENOM Mršavite uz igru: Hula hoop u 30 minuta troši 500 kalorija

Sumporovodik iz vjetra ojačava mitohondrije, što ljude čini manje osjetljivim na bolesti srca, artritis, moždane udarce i još mnogo toga.

6. Alergije na hranu

Vjetrovi su jedan od načina na koji tijelo komunicira. Ljudi koji imaju nedijagnosticiranu celijakiju ili intoleranciju na laktozu će puno više vjetrova puštati nakon hrane na koju su alergični.

7. Čovjek se dobro osjeća

Zadržavanje plinova može potencirati bolove, neugodu, nadutost i puno drugih loših osjećaja, pa je puštanje vjetrova zapravo ugodno za tijelo jer može normalno nastaviti raditi. Ljudi koji misle da previše puštaju vjetrove bi trebali više vježbati, izbjegavati umjetne zaslađivače i sporije jesti.

VIDI OVO: Mitovi o vaginama u koje ne morate vjerovati. 

Idi na 24sata

Komentari 13

  • 19.05.2018.

    Ko svježi kruh ujutro u pekarni

  • Karadarko_1 19.05.2018.

    Treba se dobro izrigat poslije jela i nema nadutosti.

  • 19.05.2018.

    Ljudi bi trebali kad puste vjetar duboko ga udahnuti.😲😲

Komentiraj...
Vidi sve komentare