Ovaj savršeni prilog, koji odlično ide uz mesne umake i sarmu, nerijetko nas zna neugodno iznenaditi i umjesto savršeno kremaste strukutre (p)ostati ljepljiv ili grudast. Evo kako to popraviti...
Vidi originalni članak
Nije teško pogriješiti u pravljenju dobrog pirea. Zato morate znati što sve može poći krivo.
6 stvari koje mogu poći po krivu kada pravite pire:
- Koristili ste krivu vrstu krumpira
Krumpiri s debljom korom, a to su kod nas obično crveni krumpiri, dat će najbolji rezultat. Idealnim se smatra lički krumpir sorte Desiree. - Narezali ste krumpir na premale komade
Ako ih tako stavite kuhati upit će previše vode tijekom kuhanja, zbog čega neće biti tako fini kada ih krenete gnječiti. - Niste posolili vodu
To itekako utječe na okus, piše Food Network. Ako ste zaboravili posoliti vodu, malo ih jače posolite nakon cijeđenja. - Dodali ste ih u kipuću vodu
Krumpirima treba dugo vremena da se skuhaju i preporučuje ih se staviti u hladnu vodu. Ako ih stavite u kipuću vodu, riskirate da se vanjski dio skuha bolje od unutrašnjosti. - Dodali ste hladan maslac i mlijeko
Sve sastojke koje ćete dodavati u krumpir preporučuje se ostaviti na sobnoj temperaturi kada krenete kuhati krumpir. Tako povećavate šansu da vam pire ispadne savršeno jer će se sastojci bolje sjediniti. Mlijeko se preporučuje lagano ugrijati. - Predugo ste ih miksali
Najgore što se može desiti jest da vam pire postane ljepljiv. To se obično događa kada predugo miksate krumpir ili ste ga stavili u blender. Krumpir je najbolje gnječiti vilicom i polako dodavati sastojke i lagano miješati, a potom sve sjediniti gnječilicom.