To je to što me zanima!

6 alternativa kravljem mlijeku: Od zobi, kokosa, riže ili soje...

Ukoliko ste alergični ili ste netolerantni na laktozu, ili jednostavno ne pijete životinjske napitke, ovih 6 vrsta mlijeka za vas će biti odlična alternativa
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Najbolji recept za sangriju koju možete sami napraviti doma

Ako ste alergični na obično mlijeko, kravlje ili kozje, odnosno životinjsko mlijeko uvijek možete pronaći alternativno mlijeko koje će vam biti i više nego dobro.

POGLEDAJTE VIDEO: Veliki test mlijeka

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ovih 6 vrsta mlijeka možete koristiti kao alternativu običnom:

Neka su prikladnija za kuhanja, druga za žitarice, a neka su za šlag ili za piće izravno.

1. Zobeno mlijeko

Zobeno mlijeko je kremasto, dobro se pjeni, a ima i malo slatkoga okusa (u zrnu, a ne u šećeru). Ovo mlijeko odlično je za žitarice, kolače, čak i za kuhanje. 

Zobeno mlijeko bogato je svim važnim hranjivim tvarima i savršen je izbor ako ste intolerantni na laktozu. Ono sadrži više kalcija od kravljeg mlijeka, a ne uzrokuje nikakve smetnje, jer ne sadrži laktozu.

Jedna šalica sadrži 36% preporučene dnevne doze kalcija i 10% preporučene dnevne doze vitamina A.

2. Bademovo mlijeko

Odlična je zamjena za kravlje mlijeko. Ne sadrži šećer, osim ako ne dodamo neki prirodni zaslađivač, a puno je visokovrijednih masti.  

Orašasti plodovi dobri su za zdravlje, a orasi sadrže dvostruko više antioksidansa. Osim toga, sadrže i kvalitetne masne kiseline, poput željeza, magnezija, fosfora, kalcija, vitamina B, E i K.

3. Sojino mlijeko

Sojino mlijeko je lako probavljivo, bogato je bjelančevinama, ugljikohidratima, visokokvalitetnim masnoćama te nema kolesterola.

Takvo mlijeko dobiva se postupcima namakanja, mljevenja i filtriranja ekstrakta sojinog zrna.

Ovo mlijeko inače se preporučuje osobama koje ne mogu normalno konzumirati kravlje mlijeko te su intolerantni na laktozu ili imaju alergijske reakcije na proteine mlijeka.

Uz to, sojino mlijeko bogatije je od kravljeg, željezom i vlaknima te sadrži prirodne biljne hormone koji na ljudski organizam djeluju poput antioksidansa.

4. Mlijeko od konoplje

Mijeko od konoplje ima izrazito slatkast okus i dobro se pjeni. Zdravo je i sadrži visoku razinu kalcija i fosfora, čak više od kravljeg mlijeka.

Bogato je proteinima, sadrži zasićene masne kiseline i vlakna. Izrađeno je od sjemenki konoplje koje ne sadrže THC, psihoaktivni sastojak koji se nalazi u konoplji. 

Za pečenje i kuhanje

5. Kokosovo mlijeko

Kokosovo mlijeko je nemasno mlijeko i može se koristiti za preljev, kolače, kuhanje i slično. 

Kokos je izrazito nutritivan i bogat vlaknima, vitaminima C, E, B1, B3, B5 i B6, kao i mineralima poput željeza, selena, kalcija, magnezija i fosfora. Ne sadrži laktozu, te je odlična alternativa osobama koje su intolerantne na laktozu. 

Može se koristiti i za smoothieje, milkshakeove te općenito kao zamjena za mlijeko kod kuhanja.

6. Rižino mlijeko

Rižino mlijeko priprema se od riže ili rižinog škroba. Kada je u pitanju kupovno rižino mlijeko, proizvođači često dodaju emulgatore i razne arome, poput vanilije. Takvo mlijeko je slađe od kravljeg, jer se tijekom pripreme dio škroba raspada na šećere.

Rižino mlijeko sadrži znatno više ugljikohidrata od kravljeg, no za razliku od njega ne sadrži kolesterol te gotovo ništa masnoća. 

Lako je probavljivo i odlična je alternativa za sve oni kojima smeta laktoza ili su alergični.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Skriveni simptomi koji ukazuju na unos previše ugljikohidrata

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 11

  • Bože Dragi 20.05.2020.

    Čovjek je jedini sisavac koji nastavi piti mlijeko nakon tri mjeseca života.To nije normalno.

  • ..D a r k w o o d.. 20.05.2020.

    Mi ljudi smo jediam bića sposobna istrijebit vlastitu vrstu, isto tak jedina vrsta koja doživotno pije mlijeko tuđih vrsta što je protuprirodno jer nemamo enzime za probavu mlijeka osim ljudskog, od tud doalzi i intolerancija, neki nemaju simptome, oni osjetljiviji ih imaju! Masnoće životinjskog pdrijetla tada krivimo za zakrčene i slabe žile, masnoće u krvi i žuućne kamence a u biti upravo mlijeko je krivac jer se neprobavljena mast taloži u obliku kalcifikata na krvim žilama+jjetri što stvara masnoće i žućni kamenac, kamenac je nakupina okamenjelog kalcija, baš kao kad vešmašina od kalcija u vodi ima nakupine u filteru i drugdje. Mlijeko se 99% promovira kao izvor kalcija i zato si time uzrokujeo sve ovo napisano a izvor kalcija ima posvuda, od zelenog-lisnatog povrća do jaja i orašastih plodova+toga da se kalcij u organizmu ne apsorbira bez magnezija, on je element koji ugrađuje kalcij u kosi, zube, kosu, magnezij je dakle esencijalan mineral!

  • prokurator 20.05.2020.

    mnogi odrasli gube sposobnost razgradnje i probave kravljeg mlijeka. osim toga, mlijeko je najčešći alergen, tj. uzročnik raznih drugih alergija. ima slučajeva da osoba prestane piti mlijeko (recimo zbog osteoporoze) pa primjeti da joj nestanu alergije na nešto (prašinu, mačke itd) koje je imala godinama. zato nije loše razmisliti o smanjenju ili izbacivanju mlijeka.

Komentiraj...
Vidi sve komentare