Gulaš je gusta masna juha pripremljena s dosta luka i paprike, uz dodatak sjeckanog krumpira i sitnog tijesta. Najčešće se pripravlja od govedine i piletine, ali i od svinjetine i ovčetine. Omiljeno je jelo u zemljama bivše Austro-Ugarske; Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji, Slovačkoj, Češkoj i Austriji. Specijalitet dolazi u mnogim varijacijama, a spaja se s tjesteninom, njokima, palentom i knedlama.
Lovorov list i papar u zrnu oslobađaju puno sporije svoju aromu pa su idealni za gulaš. Za pikantniji okus gulaša stavite i suhe čili papričice. Kada pokušavate dozirati jačinu pikantnosti, znajte da na njen intenzitet i na vrijeme kada ćete početi osjećati ljutinu, utječe količina ulja u jelu. Što je više ulja u gulašu to će se ljutina koju daje čili, kasnije osjetiti.Tajna posebnosti okusa tradicionalnog mađarskog gulaša krije se upravo u mljevenoj paprici, a dodajte je pred kraj kuhanja.
Za gulaš od mesa divljači koje je tamnije i žilavije pripremite marinadu koja će ublažiti miris mesa. Marinadu prokuhajte zajedno s vodom, octom i vinom, te prelijte preko mesa koje marinirajte nekoliko dana uz povremeno okretanje.
Svinjski gulaš možete začiniti prstohvatom kumina i Curryja. Ružmarin, kadulja i češnjak u prahu pristaju u gulaše od junećeg i goveđeg mesa.
Začine u gulašu dodajte kad meso omekša, posipajte ga s malo crvene mljevene paprike, upržite, pa dodajte malo pasirane rajčice. Solju i paprom začinite gulaš prije nego što dodate krumpire ili uljuške, kako bi i oni povukli okuse od začina.
1. Salzburški gulaš s pivom
Vrijeme pripreme: 90 min
Sastojci: 600 g junetine od plećke, glavica luka, par manjih suhih kobasica, suhi crveni feferon, paprika babura, 2 rajčice, peršinov list, žličica mljevene crvene paprike, 2 žlice masti, kumin, sol, papar, sjeckani peršin, lovorov list, dl svijetlog piva
Priprema: Meso narežite na sitnije kocke. Očistite luk i iskosajte ga, a kobasice narežite na kolutove. Papriku baburu očistite od koštica i peteljke, te je narežite na male, tanke rezance.
U većoj zdjeli zagrijte mast, pa popržite luk. Kad omekša i postane staklast dodajte meso i kolutiće kobasica. Kratko pržite dok meso ne posivi, a kobasice se zapeku, pa dodajte rezance paprike.
Pospite jelo mljevenom paprikom, ubacite lovorov list, posolite i zalijte vodom. Kuhajte na laganoj vatri poklopljeno dok meso ne omekša, pa dodajte sjeckane rajčice.
Kuhajte dok svi sastojci sasvim ne omekšaju. Na kraju joj dodajte mljeveni kumin, popaprite i zalijte pivom. Pustite neka još jednom lagano provrije i kratko kuhajte dok alkohol ne ispari.
Prije posluživanja ubacite suhi feferon i posipajte sjeckanim peršinovim listom. Poslužite gulaš uz kuhane široke rezance.
2. Svinjski gulaš s paprikom
Vrijeme pripreme: 60 min
Sastojci: 600 g svinjetine od plečke, 2 glavice luka, 2 češnja
češnjaka, crvena rog paprika, žuta paprika babura, žlica ljutog ajvara, ljuti svježi feferon, 300 g krumpira, 3 žlice pasirane rajčice, dl bijelog vina, mljevena crvena paprika, sol, papar, mast, prstohvat Curryja, sjeckani kopar
Priprema: Operite meso i narežite ga na kocke. Očistite paprike i narežite ih na rezance. Luk i češnjak sitno nasjeckajte. Popržite ih kratko na zagrijanoj masti, pa zatim dodajte narezano meso i paprike.
Posolite i uz dolijevanje tople vode pirjajte dok meso malo ne omekša, oko 35 minuta.
Ogulite krumpir i narežite ga na kocke. Dodajte ga u gulaš, zalijte vinom, pospite mljevenom paprikom, curryem, popaprite i zalijte toplom vodom, pa nastavite kuhati dok meso i krumpir sasvim ne omekšaju.
Pri kraju kuhanja dodaje pirjanu rajčicu, ajvar, sjeckani feferon i kopar. Kratko prokuhajte gulaš i poslužite uz kiselo vrhnje.
3. Janjeći gulaš
Vrijeme pripreme: 60 minuta
Sastojci: 700 g janjeće plećke, 2 režnja češnjaka, grančica timijana, grančica ružmarina, 3 žlice ulja, žlica maslaca, 3 mrkve, žlica koncentrata rajčice, dl mesnog temeljca, sol, papar
Priprema: Operite meso, razrežite na kocke i odstranite kosti. Mrkvu ogulite i narežite na ploške. Listiće s grančice timijana i ružmarina sitno nasjeckajte zajedno s očišćenim češnjakom.
Zagrijte ulje, pa komade mesa popecite sa svih strana na umjerenoj vatri. Odlijte svu masnoću u kojoj ste pržili meso. U lonac stavite maslac, češnjak, mrkvu, ružmarin i timijan.
Koncentrat rajčice razmutite s temeljcem i ulijte u lonac. Meso posolite i popaprite. Gulaš poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko pola sata. Po želji, zadnjih pola sata kuhanja možete ubaciti i kocke krumpira.
4. Mađarski gulaš s noklicama
Vrijeme pripreme: 1h i 30 min
Sastojci: 750 g govedine bez kostiju, 2 luka, 2 mrkve, češanj češnjaka, 150 g sjeckanih rajčica, dl bijelog vina, slatka mljevena crvena paprika, žlica masti, 2 žlice ulja, peršinov list, noklice: ½ šalice brašna, jaje, sol
Priprema: Meso narežite na manje kocke. Na masti i ulju popržite sjeckani luk i češnjak, dodajte narezano meso, pospite mljevenom crvenom paprikom, te sve kratko prepržite. Zatim posolite, zalijte vinom i vodom da sve bude pokriveno.
Kuhajte dok meso upola ne omekša. Umiješajte sjeckane rajčice i kolutiće mrkve, dodajte još malo tople vode ili goveđeg temeljca, pa kuhajte dok meso i povrće skroz ne omekšaju.
Umutite jaje s brašnom i po potrebi malo vode, posolite i od smjese malom žlicom spuštajte žličnjake u gulaš. Kuhajte sve još 5 minuta i prije posluživanja pospite sjeckanim peršinom.
5. Gulaš od graha s govedinom
Vrijeme pripreme: 1h i 30 min + namakanje graha
Sastojci: 300 g crvenog graha, 500 g govedine ili junetine bez kostiju, crveni luk, 3 češnja češnjaka, 2 mrkve, ½ celerova korijena, 8 dl mesnog temeljca, 2 žlice pirea od rajčice, mljevena crvena paprika, ½ šalice kuhanog zrnja kukuruza, sol, papar, ulje, peršin
Priprema: Grah prethodnog dana operite, namočite u hladnu vodu, a sutradan ga ocijedite, stavite u mesni temeljac i kuhajte 45 minuta. Meso narežite na veće komade i popržite na ulju, zatim dodajte sjeckani češnjak, ribanu mrkvu, luk i celer.
Pirjajte sve oko 15 minuta, dodajte pasiranu rajčicu, mljevenu papriku, ocijeđeni grah i kukuruz, te prelijte juhom u kojoj se kuhao grah. Kuhajte na laganoj vatri oko 40 minuta, pa pred kraj kuhanja začinite solju, paprom i sjeckanim peršinom.