To je to što me zanima!

5 zimskih recepata koji će vam zagrijati dušu i vratiti energiju

Hladnije dane teško je zamisliti bez jela na žlicu, a jedno od omiljenih je gulaš. Kako začini odmah oslobađaju svoju aromu, kod gulaša koji se kuha duže, dodajte ih pred kraj kuhanja
Vidi originalni članak

Gulaš je gusta masna juha pripremljena s dosta luka i paprike, uz dodatak sjeckanog krumpira i sitnog tijesta. Najčešće se pripravlja od govedine i piletine, ali i od svinjetine i ovčetine. Omiljeno je jelo u zemljama bivše Austro-Ugarske; Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji, Slovačkoj, Češkoj i Austriji. Specijalitet dolazi u mnogim varijacijama, a spaja se s tjesteninom, njokima, palentom i knedlama.

Lovorov list i papar u zrnu oslobađaju puno sporije svoju aromu pa su idealni za gulaš. Za pikantniji okus gulaša stavite i suhe čili papričice. Kada pokušavate dozirati jačinu pikantnosti, znajte da na njen intenzitet i na vrijeme kada ćete početi osjećati ljutinu, utječe količina ulja u jelu. Što je više ulja u gulašu to će se ljutina koju daje čili, kasnije osjetiti.Tajna posebnosti okusa tradicionalnog mađarskog gulaša krije se upravo u mljevenoj paprici, a dodajte je pred kraj kuhanja.

Za gulaš od mesa divljači koje je tamnije i žilavije pripremite marinadu koja će ublažiti miris mesa. Marinadu prokuhajte zajedno s vodom, octom i vinom, te prelijte preko mesa koje marinirajte nekoliko dana uz povremeno okretanje.

Svinjski gulaš možete začiniti prstohvatom kumina i Curryja. Ružmarin, kadulja i češnjak u prahu pristaju u gulaše od junećeg i goveđeg mesa.

Začine u gulašu dodajte kad meso omekša, posipajte ga s malo crvene mljevene paprike, upržite, pa dodajte malo pasirane rajčice. Solju i paprom začinite gulaš prije nego što dodate krumpire ili uljuške, kako bi i oni povukli okuse od začina.

1. Salzburški gulaš s pivom

Vrijeme pripreme: 90 min

Sastojci: 600 g junetine od plećke, glavica luka, par manjih suhih kobasica, suhi crveni feferon, paprika babura, 2 rajčice, peršinov list, žličica mljevene crvene paprike, 2 žlice masti, kumin, sol, papar, sjeckani peršin, lovorov list, dl svijetlog piva

Priprema: Meso narežite na sitnije kocke. Očistite luk i iskosajte ga, a kobasice narežite na kolutove. Papriku baburu očistite od koštica i peteljke, te je narežite na male, tanke rezance.

U većoj zdjeli zagrijte mast, pa popržite luk. Kad omekša i postane staklast dodajte meso i kolutiće kobasica. Kratko pržite dok meso ne posivi, a kobasice se zapeku, pa dodajte rezance paprike.

Pospite jelo mljevenom paprikom, ubacite lovorov list, posolite i zalijte vodom. Kuhajte na laganoj vatri poklopljeno dok meso ne omekša, pa dodajte sjeckane rajčice.

Kuhajte dok svi sastojci sasvim ne omekšaju. Na kraju joj dodajte mljeveni kumin, popaprite i zalijte pivom. Pustite neka još jednom lagano provrije i kratko kuhajte dok alkohol ne ispari.

Prije posluživanja ubacite suhi feferon i posipajte sjeckanim peršinovim listom. Poslužite gulaš uz kuhane široke rezance.

2. Svinjski gulaš s paprikom

Vrijeme pripreme: 60 min

Sastojci: 600 g svinjetine od plečke, 2 glavice luka, 2 češnja
češnjaka, crvena rog paprika, žuta paprika babura, žlica ljutog ajvara, ljuti svježi feferon, 300 g krumpira, 3 žlice pasirane rajčice, dl bijelog vina, mljevena crvena paprika, sol, papar, mast, prstohvat Curryja, sjeckani kopar

Priprema: Operite meso i narežite ga na kocke. Očistite paprike i narežite ih na rezance. Luk i češnjak sitno nasjeckajte. Popržite ih kratko na zagrijanoj masti, pa zatim dodajte narezano meso i paprike.

Posolite i uz dolijevanje tople vode pirjajte dok meso malo ne omekša, oko 35 minuta.

Ogulite krumpir i narežite ga na kocke. Dodajte ga u gulaš, zalijte vinom, pospite mljevenom paprikom, curryem, popaprite i zalijte toplom vodom, pa nastavite kuhati dok meso i krumpir sasvim ne omekšaju.

Pri kraju kuhanja dodaje pirjanu rajčicu, ajvar, sjeckani feferon i kopar. Kratko prokuhajte gulaš i poslužite uz kiselo vrhnje.

3. Janjeći gulaš

Vrijeme pripreme: 60 minuta

Sastojci: 700 g janjeće plećke, 2 režnja češnjaka, grančica timijana, grančica ružmarina, 3 žlice ulja, žlica maslaca, 3 mrkve, žlica koncentrata rajčice, dl mesnog temeljca, sol, papar

Priprema: Operite meso, razrežite na kocke i odstranite kosti. Mrkvu ogulite i narežite na ploške. Listiće s grančice timijana i ružmarina sitno nasjeckajte zajedno s očišćenim češnjakom.

Zagrijte ulje, pa komade mesa popecite sa svih strana na umjerenoj vatri. Odlijte svu masnoću u kojoj ste pržili meso. U lonac stavite maslac, češnjak, mrkvu, ružmarin i timijan.

Koncentrat rajčice razmutite s temeljcem i ulijte u lonac. Meso posolite i popaprite. Gulaš poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko pola sata. Po želji, zadnjih pola sata kuhanja možete ubaciti i kocke krumpira.

4. Mađarski gulaš s noklicama

Vrijeme pripreme: 1h i 30 min

Sastojci: 750 g govedine bez kostiju, 2 luka, 2 mrkve, češanj češnjaka, 150 g sjeckanih rajčica, dl bijelog vina, slatka mljevena crvena paprika, žlica masti, 2 žlice ulja, peršinov list, noklice: ½ šalice brašna, jaje, sol

Priprema: Meso narežite na manje kocke. Na masti i ulju popržite sjeckani luk i češnjak, dodajte narezano meso, pospite mljevenom crvenom paprikom, te sve kratko prepržite. Zatim posolite, zalijte vinom i vodom da sve bude pokriveno.

Kuhajte dok meso upola ne omekša. Umiješajte sjeckane rajčice i kolutiće mrkve, dodajte još malo tople vode ili goveđeg temeljca, pa kuhajte dok meso i povrće skroz ne omekšaju.

Umutite jaje s brašnom i po potrebi malo vode, posolite i od smjese malom žlicom spuštajte žličnjake u gulaš. Kuhajte sve još 5 minuta i prije posluživanja pospite sjeckanim peršinom.

5. Gulaš od graha s govedinom

Vrijeme pripreme: 1h i 30 min + namakanje graha

Sastojci: 300 g crvenog graha, 500 g  govedine ili junetine bez kostiju, crveni luk, 3 češnja češnjaka, 2 mrkve, ½ celerova korijena, 8 dl mesnog temeljca, 2 žlice pirea od rajčice, mljevena crvena paprika, ½ šalice kuhanog zrnja kukuruza, sol, papar, ulje, peršin

Priprema: Grah prethodnog dana operite, namočite u hladnu vodu, a sutradan ga ocijedite, stavite u mesni temeljac i kuhajte 45 minuta. Meso narežite na veće komade i popržite na ulju, zatim dodajte sjeckani češnjak, ribanu mrkvu, luk i celer.

Pirjajte sve oko 15 minuta, dodajte pasiranu rajčicu, mljevenu papriku, ocijeđeni grah i kukuruz, te prelijte juhom u kojoj se kuhao grah. Kuhajte na laganoj vatri oko 40 minuta, pa pred kraj kuhanja začinite solju, paprom i sjeckanim peršinom.

 

Idi na 24sata

Komentari 44

  • denderi 1 12.03.2018.

    --ipak je to samo spektar gulaša ..

  • ryba 04.03.2018.

    Kumin ili možda (ipak) kim?

  • Constellation 🖤 04.03.2018.

    Gulaš....na raznorazni način...s raznoraznim mesom...sa njokima, kapancima, griz noklicama, pire krompirom, tjesteninom...

Komentiraj...
Vidi sve komentare