1. Svakako malo ga nauljite
Ako stavite povrće na roštilj bez imalo ulja, osušit će se. Zato svaki komad lagano premažite uljem prije pripreme. Pazite da ne pretjerate, dovoljna je pokoja kap pomno razmazana kistom. Osim što će vam povrće biti sočnije, ulje pomaže da se začini na njemu ravnomjernije rasporede.
POGLEDAJTE VIDEO Kako kuhati određene vrste povrća:
2. Pazite na vrijeme pečenja
Imajte na umu da određene vrste povrća ne treba držati na roštilju dulje od pokoje minute, na primjer, tikvice. Ako pečete krumpire, trebat će vam više vremena. Ukoliko povrće pečete predugo, može izgorjeti i osušiti se, a ako pečenje traje prekratko, iznutra će ostati sirovo - stoga morate sami odrediti što ćete i koliko dugo peći, ovisno o kakvoj se vrsti povrća radi.
Savjet stručnjaka je najprije ga staviti u sredinu roštilja, na jaču vatru pa ga premjestiti uz rub gdje je temperatura roštilja manja, posebno ako se radi o komadima koji zahtijevaju dužu pripremu. Ali, povrće koje se može jesti i sirovo možete samo brzinski prepeći na jakoj vatri i maknuti, tek toliko da dobije boju sa svake strane.
3. Manje komade pecite na foliji
Na primjer, cherry rajčice i drugo sitnije povrće, može vam propasti kroz rešetku u vatru ili se kotrljati po njoj, pa takve komade stavite na prethodno izbušenu foliju (kojoj se podigli rubove) pa tek tada na vatru. Povrće će se fino ispeći i dobiti aromu dima, a bit će vam puno lakše ispeći ga.
4. Režite ga na manje komade
Želite li da povrće bude brže gotovo, izrežite ga na manje komade. Na primjer, raznovrsne komadiće povrća možete složiti na štapiće kao ražnjiće i tako ih ispeći - olakšat ćete si posao, a opet ćete povrće poslužiti na zanimljiv način.
5. Krumpir pecite u foliji
Krumpir, batat i drugo korjenasto povrće pecite umotano u foliju koju ste prethodno premazali uljem. Možete napraviti i paketiće - na veći komad folije stavite povrće, preklopite folijom i rubove prstima zatvorite, pa tako sve zajedno stavite na roštilj. Pečete li krumpire, trebat će vam oko 12 do 15 minuta da budu gotovi.
Takvi paketići povrća se s jedne strane peku i povlače miris dima u sebe, a s druge se kuhaju u pari, pa priprema kraće traje, a povrće bude sočno, ukusno i fino mekano, prenosi portal Eating Well.