Nekada davno kruh se nije s rezao već trgao rukama. Bio je vrlo cijenjen jer su ga ljudi smatrali darom Božjim i grijeh je bilo bacati ga. Pokloniti nekome komad kruha smatralo se odrazom gostoljubivosti, prijateljstva i ljubavi. Napravite i vi fini domaći kruh pa njime počastite drage ljude.
POGLEDAJTE VIDEO Baka Marija (84) peče kruh već 62 godine:
Donosimo vam pet odličnih recepata:
1. Integralni kruh
Sastojci: 250 g integralnog brašna, 100 g raženog brašna (može i kukuruzno), 150 g polubijelog brašna, pola svježeg kvasca, 330 ml mlake vode, žličica ulja (može i maslinovo), 10 g soli, prstohvat šećera.
Postupak: Pomiješajte brašna i sol pa trećinu odvojite. Rastopite kvasac i šećer u vodi pa umiješajte u trećinu odvojenog brašna. Kad se sve dobro poveže, dodajte ostatak brašna pa uspite ulje i eventualno još vode i brašna po potrebi. Mijesite tijesto dok ne postane glatko i prestane se lijepiti na površinu.
Pokrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu neka se diže nekih sat vremena. Potom oblikujte štrucu kruha, stavite je na protvan, pospite brašnom i ostavite neka se diže još pola sata. Pecite na 200 stupnjeva 10 minuta pa temperaturu smanjite na 180. Pecite još 25 do 30 minuta.
Kruh na kraju prekrijte s krpom. Ostavite tako pokriveno pola sata, maknite krpu i pustite neka se skroz ohladi.
2. Seljački kruh
Sastojci: 300 g glatkog bijelog brašna, 300 g crnog brašna, žlica šećera, 2 žličice soli, 1 suhi kvasac (ili domaći kvas, recept je niže u tekstu), 400 ml mlake vode.
Priprema: Pomiješajte sve suhe sastojke pa dodajte suhi kvasac i vodu. Miksajte oko 10 minuta dok smjesa ne postane glatka. Prekrijte je kuhinjskom krpom i ostavite na toplom oko sat vremena.
Potom tijesto premijesite, oblikujte okrugli kruh, stavite ga na protvan koji ste posuli brašnom i stavite neka se diže još sat vremena. Potom ga premažite vodom i pecite 15 minuta na 220 stupnjeva. Nakon toga temperaturu smanjite na 200 i pecite kruh još 40 minuta.
3. Kruh bez kvasca po receptu iz 1952.
U 'Knjizi za svaku ženu', koja je izdana 1952. godine u Zagrebu pronašli smo jednostavan recept za kruh u koji ne ide kvasac, već soda bikarbona. Recept za ovaj kruh bez kvasca donosimo vam u izvornom obliku, onako kako se tada pisalo.
Recept: 1 litru bijelog brašna (koliko stane u posudu od jedne litre) i 1 žlicu soda bikarbone dobro promiješati i prosijati. Tome dodati: 1 malu žlicu soli, 4 dl mlake sirutke, kiselog mlijeka ili slabo octene vode. Sve dobro i čvrsto zamijesiti. Pečemo u zamašćenoj ili brašnom posipanoj tepsiji u pećnici kraj dobre vatre 1/2 sata. Nareže se tek kada je potpuno hladno. Najbolje drugi dan.
Pojasnili su učinak soda bikarbone i kiseline: 'Kad pomiješamo sodu i kiseline, razvijaju se plinovi koji tijesto rastežu, načine bubuljice i tako tijesto bude spužvasto. Dakle, isto kao i kod kvasca. Ali, velika je razlika u izradbi i pečenju tijesta... Sa sodom i kiselinom moramo brzo raditi da što prije dođe u pećnicu, jer bi plinovi prerano izašli iz tijesta i djelovanje bi bilo protivno.'
4. Raženi kruh
Sastojci: 400 g raženog brašna, 50 g glatkog, bijelog brašna, 1 žličica soli, 30 g suhog kvasca, žlica meda (daje posebnu aromu kruhu), 430 ml mlake vode.
Priprema: Pomiješajte sve suhe sastojke pa dodajte med i vodu te sve dobro pomiješajte. Ostavite neka se smjesa diže oko pola sata na toplom mjestu (bit će rjeđa, ali to tako mora biti). Potom smjesu prebacite u nauljen kalup za kruh i pecite 20 minuta na 220 stupnjeva. Smanjite temperaturu na 200 i nastavite peći još 15 minuta.
5. Kruh sa sjemenkama od suncokreta
Sastojci: 250 g crnog brašna, 200 g raženog brašna, žlica šećera, žlica soli, pakiranje suhog kvasca, 250 ml mlake vode, 3 žlice suncokretovog ulja, 150 g sjemenki suncokreta.
Priprema: Pomiješajte brašno, šećer, sol i kvasac. Dodaj mlaku vodu i ulje pa miksajte dok ne dobijete glatko tijesto. Potom u tijesto rukama umiješajte 2/3 sjemenki, prekrijte tijesto krpom i ostavite neka se digne, oko sat vremena.
Tijesto zatim premijesite, oblikujte štrucu, premažite je vodom i uvaljajte u ostatak sjemenki. Prebacite na brašnom posut protvan ili u nauljen kalup za kruh. Pokrijte i ostavite sat vremena. Pecite ga na 200 stupnjeva 15 minuta pa smanjite temperaturu na 180 i ostavite još pola sata.