Kod pripreme svakog od ovih kolača važno je strpljenje. Tijesto treba lijepo, glatko umijesiti pa ga ostaviti da se polako diže, ovisno koliko je naznačeno u receptu. Najviše vremena potrebno je tijestu za pince, čak do četiri sata, ali vrijedi čekati jer na kraju dobijete desert prozračan, lagan i prepun okusa.
POGLEDAJTE VIDEO Najstarija pekara u Zagrebu:
Tu su i recepti za buhtle s pekmezom kakve su radile naše bake, recepti za orahnjaču, ružice od čokolade te za fine kiflice koje možete puniti bilo čime, od pekmeza do čokoladnog namaza, oraha, lješnjaka...
Pinca
Sastojci:
- 1 kg brašna - pola glatko, pola oštrog
- 20 g suhog kvasca
- 2 vanilin šećera
- 200 ml mlijeka
- 100 ml soka od naranče
- 250 g maslaca
- 250 g šećera
- žličica soli
- 3 jaja
- 6 žumanjaka
- ribana korica limuna
- malo ruma
Priprema:
Najprije pomiješajte kvasac, malo ugrijano mlijeko, žličicu šećera i žličicu brašna pa ostavite neka se digne. U međuvremenu pomiješajte sve suhe sastojke pa u njih dodajte sve ostale, uključujući kvasac koji se dizao. Umijesite glatko tijesto i ostavite ga da se diže na toplom mjestu tri do četiri sata.
Potom da podijelite na tri dijela i oblikujte pince - nožem na površini svake napravite dva reza u obliku križa. Stavite ih u hladnu pećnicu pa je uključite da se grije na 200 stupnjeva. Pecite pince 20-ak minuta pa ih premažite razmućenim žumanjkom i pospite kristalnim šećerom te vratite u pećnicu na još 20 minuta, na 150 stupnjeva.
Ružice od čokolade i naranče
Sastojci:
- 40 g svježeg kvasca
- 500 g brašna
- 80 g maslaca
- 60 g šećera
- 2 žumanjka
- sol
- 200 ml mlijeka
nadjev:
- naranča
- 80 g šećera
- vanilin šećer
- prstohvat cimeta
- žlica džema od naranče
- 150 g čokolade
- šećer u prahu
Priprema:
Zamrznite cijelu prokuhanu i ohlađenu naranču s korom. U prosijano brašno razmrvite maslac, dodajte šećer, žumanjke i kvas. Umijesite glatko tijesto i ostavite na toplome dok mu se volumen ne udvostruči. Otopite kocke čokolade i pomiješajte s naribanom narančom, vanilijom, džemom, cimetom i šećerom.
Tijesto premijesite i razvaljajte na pola centimetara debljine, premažite nadjevom i savijte u usku savijaču promjera 3 cm. Izrežite na ploške širine 2 cm i položite ih na lim obložen papirom za pečenje. Pecite na 200°C, oko 30 minuta. Kad se malo ohlade pospite šećerom u prahu.
Kiflice
Sastojci:
- 1 kg brašna - pola oštro, pola glatko
- 2 paketa suhoga kvasca
- 3 jaja
- prstohvat soli
- 100 g šećera
- vanilin šećer
- 100 ml ulja
- 150 g omekšalog margarina ili maslaca
- 100 ml mlijeka
- 200 ml vode
- punjenje po želji - pekmez, čokoladni namaz, mljeveni orasi sa šećerom...
Priprema:
Od svih navedenih sastojaka umijesite glatko tijesto - najprije pomiješajte sve suhe sastojke, a potom dodajte ostale. Pokrijte tijesto krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu oko pola sata. Potom tijesto razdijelite na četiri dijela, svaku kuglicu premijesite, premažite uljem i ostavite da stoji još desetak minuta.
Kuglice tanko razvaljajte i to tako da dobijete krug koji potom urežete na 14 do 18 podjednakih trokutića. Na svaki stavite slatko punjenje, zarolajte i slažite na protvan koji ste prethodno premazali masnoćom. Kad ste ih sve složili, pokrijte kiflice krpom i ostavite neka stoje pola sata.
Pecite ih na 180 stupnjeva i pecite oko 20 minuta, dok dno ne dobije lijepu rumenu boju. Izvadite ih, ohladite i pospite šećerom u prahu.
Buhtle po receptu naših baka
Sastojci:
- glatkog brašna koliko stane u posudu od jedne litre
- 300 ml mlijeka
- 3 žlice masti ili maslaca
- 3 žlice šećera
- prstohvat soli
- 2 jaja
- 20 g svježeg kvasca razmućenog u 50 ml mlijeka
Postupak:
Od navedenih sastojaka napravite tijesto i mijesite ga dok se ne počne odljepljivati od ruke. Potom ga razvaljajte na prst debljinu, izrežite na četverokute pa u svaki stavite malo domaćeg pekmeza od šljiva. Uhvatite rubove tijesta pa oblikujte buhtle i slažite ih u masnoćom premazani protvan.
Buhtle se u protvan slažu tako da mjesto spajanja rubova tijesta bude dolje. Također, svaku buhtlu u protvanu sa svih strana premažite masnoćom kako se tijekom pečenja ne bi previše zalijepile jedna za drugu.
Protvan s buhtlama ostavite na toplom mjestu sat vremena pa ih pecite oko 45 minuta na srednje jakoj temperaturi. Kad su pečene, izvadite ih na dasku i oprezno razdvojite, posložite na tanjur, posipajte šećerom u prahu i poslužite.
Orahnjača
Sastojci:
tijesto:
- 400 g glatkog brašna
- 30 g svježeg kvasca
- 80 g margarina
- 80 g šećera
- 2 žumanjka
- sol, limunova korica
- 200 do 300 ml mlijeka
nadjev:
- 400 g mljevenih oraha
- 300 g šećera
- 100 g grožđica
- 200 ml mlijeka
- ribana korica limuna
- malo cimeta
- malo ruma
- vanilin šećer
Priprema:
Nadjev: Orahe pomiješajte sa svim sastojcima osim mlijeka. Mlijeko zagrijte do vrenja pa prelijte po toj mješavini, dobro promiješajte i ostavite da se ohladi.
Tijesto: Zamijesite tijesto od brašna, malo soli, dignutog kvasca, mlakog mlijeka, šećera, jaja, naribane korice limuna i rastopljenog margarina. Tijesto mijesite sve dok se ne počne lako odvajati od posude i počnu se stvarati mjehurići. Pokrijte ga stavite na toplo mjesto da se diže, oko sat vremena.
Kad se digne, nježno ga premijesite, podijelite na dva dijela i razvaljajte. Stavite nadjev, zarolajte i premjestite štruce u protvan. Premažite ih nekom masnoćom pa pecite na 200 stupnjeva oko 50 minuta, dok ne dobije lijepu rumenu boju. Izvadite kolač iz pećnice i posipajte šećerom dok je još topao.