Mnogi ljudi obožavaju pojesti tanjur bogate tople juhe prije ručka ili večere zimi, jer ugodno zagrije organizam i pomaže u probavi teške i masne hrane. Mudro je nastaviti tu naviku i sada kad je proljeće, jer su upravo lagane povrtne juhe na proljeće najbolji način da u prehranu uvedete što više mladog povrća, a time i vrijednih sastojaka koje ono sadrži.
POGLEDAJTE VIDEO: Tajni sastojak koji obogaćuje okuse
Grašak, luk, kelj, zelene salate, mrkva, šparoge, divlji češnjak, krumpir, koromač i bob, ili slanutak, samo su neke od namirnica koje mogu imati glavnu riječ u pripremi kremastih juha ili proljetnih variva. Odličnu gustu juhu možete dobiti i dodavanjem amarantha ili prosa te palente s povrćem, na primjer. Trebate li juhu koja je malo 'jača' dodajte malo pržene pancete, dimljenog lososa ili ploške kobasice. A želite li ih zagustiti, jedan od načina je da dodate žitarice: ječam, zob, amaranth i slično.
Dobra stvar kod tih laganih juha je to da se ne kuhaju dugo te da svaki dan možete imati nove okuse na stolu, ovisno o tome što ste ubacili u lonac. Idealne su za ponijeti na posao (u termosici će održati i potrebnu toplinu pa ih ne treba podgrijavati), a korisno je i to što takvu juhu možete skuhati u količini za dva do tri dana, pa ćete imati manje obaveza oko kuhanja.
Evo nekoliko recepata za proljetne juhe koje će vas oduševiti:
Leća s mladim špinatom
Sastojci:
- 2 žlice maslinova ulja
- 3 srednje mrkve
- luk
- 4 češnja češnjaka
- 450 ml pilećeg temeljca
- 450 g pelata
- 1 1/2 šalice zelene leće
- grančica bosiljka
- 1/2 žličice sušenog timijana i origana
- prstohvat soli i papra
- srednja tikvica
- 220 g mladog špinata
- žlica limunova soka
- parmezan za serviranje
- Lentil spinach soup
Priprema:
Na zagrijanom ulju pirjajte narezane mrkve i luk. Nakon dvije minute dodajte protisnut češnjak. Ulijte temeljac i pelate koje ste prije toga dobro usitnili. Promiješajte pa dodajte leću i začine. Posolite i popaprite i pustite da zavrije, pa smanjite vatru i kuhajte još 35 minuta. Dodajte na kocke narezanu tikvicu i za pet minuta nasjeckan mladi špinat. Nakon pet minuta ulijte sok od limuna i malo vode ako je potrebno. Poslužite uz ribani parmezan.
Juha od cvjetače
Sastojci:
- 4 žlice maslaca
- 5 češanja češnjaka
- 2 poriluka
- pastrnjak
- glavica cvjetače
- 2 krumpira
- 4 l pilećeg temeljca
- 3 grančice timijana
- 1/2 svežnja vlasca
- sol, papar
Priprema:
U loncu na zagrijanome maslacu pirjajte narezan češnjak, kolutiće poriluka i pastrnjaka. Kuhajte dok povrće ne omekša, oko 10 minuta. Dodajte cvjetaču narezanu na manje komade, kockice krumpira i pileći temeljac. Kad zavrije, smanjite vatru i kuhajte još 20 minuta. Dodajte timijan, muškatni oraščić, sol i papar. Izblendajte juhu dok ne postane glatka. Pospite je vlascem i poslužite.
Krem juha od češnjaka
Sastojci:
- 100 gr češnja češnjaka
- 300 ml pileće juhe
- 300 ml mlijeka
- 70 ml punomasnog vrhnja
- 1 oguljeni i narezani krumpir srednje veličine
- sol i papar po ukusu
- bobice grožđa
Priprema:
Izmiksajte češnjak do gustoće paste. Zagrijte ulje u velikom loncu na laganoj vatri. Dodajte pastu od češnjaka i kuhajte neprestano miješajući dok pasta ne počne mijenjati boju. Umiješajte pileću juhu i vino. Zakuhajte smjesu. Smanjite vatru i kuhajte 30 minuta. Umiješajte mlijeko, vrhnje i krumpir pa kuhajte još 30 minuta. Juhu izmiksajte u blenderu i vratite u lonac. Posolite i popaprite po ukusu. Prilikom posluživanja dodajte par bobica grožđa koje će istaknuti okus juha.
Pileća juha od mesnih okruglica i povrća
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja,
- 1 luk nasjeckani,
- 3 češnja češnjaka, nasjeckana,
- 1/4 šalice suhog bijelog vina,
- 2 grančice svježeg timijana,
- pileći temeljac,
- 500 g mljevenih pilećih prsa,
- krušne mrvice,
- 1 veliko jaje,
- 2 žlice naribanog parmezana,
- 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina,
- 2 žlice nasjeckanog svježeg bosiljka,
- sol, papar,
- rezanci od povrća (mrkva, tikvica, celer - po želji)
- 1 cherry rajčica,
- 1 žlica crvenog vinskog octa
Priprema:
Zagrijte ulje u velikom loncu na srednjoj vatri. Dodajte luk i češnjak i kuhajte, povremeno miješajući, dok ne porumene, 4 do 6 minuta. Dodajte vino i timijan. Kuhajte dok vino ne postane sirup, 1 minutu. Dodajte pileći temeljac. U međuvremenu u zdjeli lagano pomiješajte piletinu, krušne mrvice, jaje, parmezan, peršin, bosiljak i po 1/2 žličice soli i papra. Oblikujte okruglice. Ubacite ih u juhu. Smanjite vatru na najmanje, poklopite i pirjajte dok se okruglice ne skuhaju, 7 do 9 minuta. Dodajte rezance i rajčice. Kuhajte, povremeno miješajući, dok rezanci ne omekšaju, 3 do 4 minute. Umiješajte ocat. Začinite sa soli i paprom. Poslužite odmah.
Gusta juha od tikvica
Sastojci
- 1/2 kg tikvica,
- 2 češnja češnjaka,
- žumanjak,
- 125 ml kiselog vrhnja,
- litra povrtnog temeljca ili vode u kojoj se se kuhale tikvice,
- 2 žlice maslinova ulja,
- žlica brašna,
- sol, papar, vezica peršina,
- 2-3 kapi balzamičkog octa
Priprema:
Očistite tikvice i nasjeckajte ih, pa skuhajte u vodi sa češnjakom. Ako nemate povrtni temeljac, vodu u kojoj su se kuhale tikvice sačuvajte. Potom tikvice pasirajte štapnim mikserom. Stavite na dno lonca malo ulja i kratko popržite brašno, dodajte usitnjene tikvice i češnjak te dolijte vodu u kojoj su se tikvice kuhale, ili povrtni temeljac. Kuhajte desetak minuta.Umutite kiselo vrhnje sa žumanjkom. Maknite juhu s vatre i ulijte vrhnje u nju. Vratite na vatru i prokuhajte još pet minuta. Dodajte nekoliko kapi octa. Prije posluživanja pospite sjeckanim peršinom.