Naše bake su dunje obvezno držale na ormarima, posebno u spavaćim sobama jer se oko njih širio ugodan miris. Svakako su pripremale pekmeze koje bi potom pomalo mazale na domaći kruh tijekom cijele zime ili su radile kompot od njih i pasterizirale ga kako bi dugo mogao stajati.
POGLEDAJTE VIDEO o zdravim namirnicama:
Od dunja možete napraviti i svojevrsne gumene bombone koje neki zovu i 'slatkim sirom'.
Da biste napravili neku od ovih delicija, preporuka je dunje najprije blanširati jer se tako lakše ogule - kratko ih stavite u vruću vodu, izvadite, malo ohladite da ih možete držati u rukama i ogulite. Dunje se gule u gotovo svim receptima osim kada se pripremaju gumeni bomboni, tad se kora ostavlja.
Pekmez
Sastojci:
- 4 kg dunja
- 1 kg šećera
- 3 jabuke
- sok od dva limuna
- oko pola litre vode
- malo mljevenih klinčića
Priprema:
Nasjeckajte dunje i jabuke na sitno pa dodajte sve ostale sastojke i stavite neka se kuha na laganu vatru dok se voće ne počne raspadati i pretvarati u kašu. Prebacite u čiste staklenke, zatvorite i pasterizirajte.
Ovaj pekmez je odličan za sve i svašta. Možete ga, na primjer, namazati obilato između dvije šnite kruha i staviti u toster da postanu hrskave. Pekmez od dunja odličan je dodatak kolačima, slatkim kiflicama pa čak i grčkom jogurtu - u tom slučaju dobit ćete fini kremasti voćni jogurt iz kućne radinosti.
Slatko
Sastojci:
- 2 kg dunja
- 1,3 kg šećera
- 400 ml vode
- 6 kolutova limuna
Priprema:
Stavite dunje u vodu, prokuhajte ih, ohladite pa ogulite i izrežite na male kockice dok su još tople. Stavite ih sa strane. U lonac stavite šećer i 400 ml vode pa to kuhajte dok ne dobijete gusti sirup.
Ubacite narezane dunje i nastavite kuhati dok dunje ne omekane i sve zajedno postane gušće. Potom maknite s vatre i ubacite limun, on će dati finu aromu.
Prekrijte krpom i ostavite neka stoji do drugog dana. Potom slatko rasporedite u staklenke i dobro zatvorite. Čuvajte ih na tamnom i hladnom mjestu.
Kompot
Sastojci:
- 5 kg dunja
- 1 kg šećera
- 2,3 l vode
- sok od dva limuna
Priprema:
Stavite u lonac dunje narezane na kockice, sok od limuna i vodu pa ih kuhajte nekoliko minuta. Potom ih izvadite i rasporedite u staklenke.
U preostalu tekućinu ubacite šećer, kratko prokuhajte da se rastopi i pretvori u sirup pa maknite sa štednjaka i ostavite da sa malo ohladi. Na kraju toplim sirupom prelijte dunje u staklenki, zatvorite ih i pasterizirajte.
Fini sok
Sastojci:
- 3 kg dunja
- 1 kg šećera
- 3,5 litara vode
- sok od dva limuna
Priprema:
Dunje narežite na kockice pa stavite neka se kuhaju u vodi i šećeru dok ne omekane. Potom to procijedite kroz gazu tako da ostavite neka se polako cijedi preko noći.
Sok koji ste dobili ponovno stavite na štednjak, ubacite sok od limuna i ostavite neka provrije kratko. Potom ga ulijte u staklenke i pasterizirajte. Ono što vam je ostalo nakon cijeđenja nemojte baciti, napravite s tim neki fini kolač.
Žele bomboni
Sastojci:
- 2 kg dunja
- 1,5 kg šećera
- sok od 2 limuna
Priprema:
U ovom slučaju kožu ostavite na dunjama, uklonite samo koštice pa je izrežite na kocke. Kuhajte ih u malo vode dok ne omekšaju pa ih ocijedite i pretvorite u finu kašu pomoću štapnog miksera ili spravice za pripremu pire krumpira.
U to dodajte šećer i sok od limuna pa kuhajte na laganoj vatri uz često miješanje otprilike dva sata. Što se kuhanje bliži kraju, smjesa će se više lijepiti za lonac pa pazite da vam ne izgori.
Kuhanje je gotovo kad smjesa postane više narančaste boje i dosta gusta. Nakon toga je izlijte na veći protvan i ostavite neka stoji barem 24sata, da očvrsne.
Zatim smjesu narežite na kockice i ostavite neka se suši na otvorenom još nekih dva do tri dana. Na kraju svaku kockicu uvaljajte u šećer i dobili ste odlične domaće gumene bombone koji mogu stajati nekoliko mjeseci.
Napomena: Tekućinu ostalu nakon cijeđenja ne bacajte, šteta je - dodajte u nju malo šećera i limuna pa popijte kao sok.
Postupak pasterizacije
Na dno širokog lonca stavite kuhinjsku krpu pa na nju poslažite dobro zatvorene staklenke i dopunite lonac vodom tako da bude do 2/3 visine staklenki.
Kuhajte na laganoj vatri oko pola sata pa vruće boce izvadite i poslažite u kutiju koju potom dobro omotate dekom (ili s više njih) - poanta je da se staklenke hlade što sporije kako bi se sadržaj dobro pasterizirao.
POGLEDAJTE VIDEO: KAKO PRAVILNO KUHATI JAJA