To je to što me zanima!

5 prirodnih boraca protiv boli u zglobovima: Kefir, naranče...

Prirodan način: Vitamin C i omega-3 masne kiseline ublažavaju upalne procese i smanjuju rizik od ukočenosti, dok vitamin D povećava gustoću kostiju
Vidi originalni članak

U zdravim zglobovima hrskavica štiti kosti od naglih udaraca i pravilno raspoređuje opterećenje pri kretanju. Genetika, prehrana, starenje i bolesti utječu na to koliko se brzo troši hrskavica, a što je istrošenija, krajevi kostiju ostaju ogoljeniji te se trljaju jedno o drugo uzrokujući bolove. Pravilnim i redovitim vježbanjem te zdravom prehranom kosti, hrskavica i zglobovi itekako se mogu zaštititi i očuvati, piše Prevention

Maslinovo ulje

Ono sadrži oleokantal koji blokira enzime odgovorena za upalne procese i povećava razinu proteina u sinovijalnoj tekućini koja štiti hrskavicu i služi kao mazivo. Oko 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja djeluje kao 200 miligrama ibuprofena. Iz tih se razloga preporučuje kod bolova u zglobovima i artritisa, piše arthritistoday.org

Fotolia

Kefir

Namirnice bogate vitaminom D kao što su mliječni proizvodi povećavaju gustoću kostiju i neophodni su ljudima koje muče bolovi u zglobovima. Jedan od njih je i kefir koji između ostalog sadrže kulturu bakterija L.casei. Studije su potvrdile da su ljudi koji su redovito jeli kefir rjeđe imali problema s ukočenosti zglobova i upalnim procesima. 

Naranče

Vitamin C ublažava upalne procese u tijelu, a najviše ga ima u agrumima. Odličan izbor su naranče koje sadrže bioflavonoid, nobiletin i ublažavaju bolove u zglobovima. Međutim, njega najviše ima u kori stoga se preporučuje što više koristiti i koru.

Fotolia

Losos

Redovito jedenje ribe smanjuje rizik od pojave reumatoidnog artritisa, potvrdilo je 15-godišnje istraživanje. Za sve su zaslužne omega-3 masne kiseline koje ublažavaju upalne procese i smanjuju rizik od ukočenosti. Losos izgrađuju mišiće i smanjuju rizik od ozljeda, ali s godinama omega-3 masne kiseline tijelo teže apsorbira pa su mu potrebne veće količine nego u mladosti. 

Dreamstime

Kurkuma

Ona ima protuupalno djelovanje i koristi se u ublažavanju bolova od artritisa i drugih reumatoidnih oboljenja. Antioksidansi kojima obiluju uništavaju slobodne radikale koji pak oštećuju tjelesne stanice i usporavaju obnovu. Istraživanja su potvrdila da oboljeli od artritisa koji redovito jedu ovaj začin imaju manje bolove od drugih pacijenata. Također, prema njima, kurkuma uzrokuje veće olakšanje nego lijekovi.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • LebronPetrovic 22.03.2015.

    Kefir od naranče !

  • prajdali 20.03.2015.

    Sve navedeno spada u super hranu koja je izvanredan zaštitnik čitavog organizma.Ljudi nikad ne zaboravite MED !

  • Lun@ 777 20.03.2015.

    Meni je sve to od zuba vremena. Da, ponekad osjećam bolove u kostima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare