Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Ovo niste jeli: Glavica kupusa napunjena mljevenim mesom
1. Quesadillas od graha i batata
Sastojci:
*šalica 2,4 dl
- 2 srednje velika batata
- 4 tortilje od integralnog brašna
- 3/4 šalice crnog graha u konzervi, ispran i ocijeđen
- 1/2 šalice izribanog sira
- 3/4 šalice salse
- začini po želji
Priprema:
Batate nekoliko puta izbodite vilicom i stavite u mikrovalnu pećnicu na jaču temperaturu i pecite dok ne postanu mekani (ili ih skuhajte na pari). Potom ih ohladite, prerežete na pola, izvadite pulpu i stavite na polovicu tortilje - po pola batata na svaku. Na to dodajte grah i sir pa preklopite.
Zagrijte tavu od lijevanog željeza ili rešetku na srednje jakoj temperaturi i pecite tortilje dok ne dobiju zlatno smeđu boju, a sir se ne otopi (po 2 do 3 minute sa svake strane). Poslužite uz salsu.
2. Hummus od graha
Ovaj namaz se po originalnom receptu priprema od slanutka, ali može se napraviti i sa grahom iz konzerve.
Sastojci:
- 3/4 šalice maslinovog ulja
- 2 šalice konzerviranog graha, ispran i ocijeđen
- 3 žlice limunovog soka
- 2 žličice mljevenog češnjaka
- 1/2 žličice soli
Priprema:
U blender stavite sve sastojke i miksajte dok smjesa ne postane glatka. Potom prebacite u malu zdjelicu i poslužite uz kruh, pecivo ili hrskavo povrće, sirovo ili kuhano na pari.
3. Varivo od graha i šunke
Sastojci:
- 450 g konzerviranog zapečenog graha
- 2 srednje velika krumpira, oguljena i izrezana na kockice
- 2 šalice kuhane šunke, narezane na kockice
- malo celera, nasjeckanog
- vode po potrebi (mora biti malo gušće)
- sol i papar
Postupak:
Sve sastojke stavite na laganu vatru i kuhajte dok krumpir ne bude mekan. Po želji dodajte drugih začina, poput čilija, crvene paprike...
4. Hrskavi curry grah
Sastojci:
- oko 400 g konzerviranog graha
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica soli
- 1/4 žličice papra
- 2 žličice curryja
- 1/2 žličice sušenih ljutih papričica, nasjeckanih
* u originalu se to radi sa konzerviranim slanutkom, no slične je teksture i okusa
Postupak:
Isperite i ocijedite grah pa ga stavite na papirnate ubruse i osušite. Protvan premažite maslinovim uljem i pospite začinima. Dodajte grah, protresite ga da se začini i ulje uhvate sa svih strana pa pecite na 230 stupnjeva dok ne postane hrskavo.
5. Bijeli grah sa špinatom
Sastojci:
- 3/4 šalice konzerviranog bijelog graha, ispran i ocijeđen
- 8 šalica svježeg špinata
- 2 žlice vode
- 2 češnja češnjaka, usitnjena
- 1/8 žličice soli
- malo kajenskog papra
- malo muškatnog oraščića
Priprema:
U veliku tavu stavite vodu, češnjak i špinat. Kuhajte poklopljeno na srednje jakoj vatri dok ne omekša (2 do 3 minute), povremeno miješajući. Potom umiješajte sve ostale sastojke i servirajte. Možete to poslužiti kao samostalno jelo ili kao prilog uz pohanu ribu.
Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Recept iz 1952. za kruh bez kvasca - sa sodom bikarbonom
POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA - kuhar Ivan Pažanin