To je to što me zanima!

5 odličnih recepata s palentom: Od sočnog kolača do quicha, zdrave pizze, hrskavih grickalica

Palenta je odlična namirnica, jeftina, svestrana i zdrava. Od nje možete raditi glavna jela, deserte, grickalice, lagane večere, zdravi doručak... Posebno je dobra u kombinaciji s jogurtom ili kiselim mlijekom
Vidi originalni članak

Palenta je bila neizostavan dio obroka naših baka. Kukuruza je bilo posvuda pa su smišljale načine kako ga sve mogu iskoristiti. U početku je palenta bila jednostavno jelo koje se posluživalo uz domaće kiselo mlijeko, preprženu slaninu ili luk ispržen na masti.

Malo po malo, domaćice su počele dorađivati recepte i smišljati nove načine pripreme. Tako danas od palente radimo sve i svašta, od odličnih, sočnih kolača do kompliciranijih jela poput quicha. 

POGLEDAJTE VIDEO o zdravoj prehrani:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Palenta je vrlo zdrava i lagana za probavu pa biste je svakako trebali uvrstiti u redovitu prehranu.

- Kukuruzna krupica bogata je vitaminima B, vitaminima K i E, fosforom, magnezijem, cinkom, kalijem, bakrom, selenom i manganom. Osim toga, sadrži mali broj kalorija pa je odličan izbor ako pazite na liniju. Cjelovito zrno kukuruza je zdravo kao i svako žito, jer je bogato vlaknima i mnogim vitaminima, mineralima i antioksidansima - rekla nam je jednom prilikom Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistkinja Nutricionističkog savjetovališta Olja iz Splita.

- Najvažnije u kukuruzu su netopljiva vlakna, poput hemiceluloze, celuloze i lignina - dodala je i naglasila kako je palenta u kombinaciji sa jogurtom posebno dobar obrok za naš organizam.

Zapečena palenta sa sirom i jogurtom

Sastojci:

  • 150 g palente
  • 200 g brašna
  • 300 g svježeg sira
  • 200 ml jogurta
  • 100 ml ulja
  • žličica soli
  • prašak za pecivo

Priprema:

Najprije uključite pećnicu neka se grije na 190 stupnjeva pa krenite sa pripremom smjese. U posudi dobro izmiješajte ulje i jogurt pa u to dodajte palentu, brašno, prašak za pecivo i sol koje ste ranije pomiješali. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu bez grudica pa dodajte izmrvljeni sir.

Smjesu uspite u uljem premazani protvan i pecite dok ne porumeni, a čačkalica iz tijesta izlazi čista. Na kraju izvadite i ostavite da stoji nekih pet minuta pa narežite i poslužite.

Pizza od palente po preporuci HZJZ-a

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je recept za zdravu pizzu od palente:

Baza od palente:

  • 1 šalica instant palente
  • 3 šalice vode
  • prstohvat soli
  • 1 žličica maslaca

ORIGINALAN RECEPT Napravite sami švedske mesne okuglice kakve poslužuje Ikea

Umak za pizzu:

  • pasirana rajčica
  • origano, bosiljak
  • malo soli

Dodaci za pizzu prema želji:

  • šunka
  • mozzarella
  • rajčica
  • gljive
  • masline
  • luk

Priprema:

'U lonac ulijte vodu, posolite i pričekajte da zavrije. Dodajte prstohvat soli. Uz neprekidno miješanje pjenjačom dodajte palentu u vodu i miješajte 1 min. Dodajte maslac i nastavite miješati na niskoj temperaturi dok se smjesa ne počne odvajati od dna.

Skuhanu palentu izlijte u kalup obložen papirom za pečenje te izravnajte površinu lopaticom koju ste namočili u hladnu vodu. Ostavite da se ohladi i stisne.

Na ohlađenu palentu stavite umak od rajčice i sastojke prema želji. Pecite na 200°C 15 min. Nakon pečenja ostavite da se pizza ohladi kako bi se palenta stisnula'.

Sočni kolač od palente

Radi se o receptu Jamieja Olivera koji oduševljava okusom i teksturom. Osvježavajuć je i sočan, a odlično ide uz grčki jogurt. Po želji možete malo izmijeniti recept tako da umjesto naranči stavite limun, samo u tom slučaju malo povećajte količinu šećera u sirupu.

Sastojci:

  • 100 g palente
  • 200 g maslaca
  • 200 g šećera 
  • 200 g mljevenih badema
  • 3 jaja 
  • žličica ekstrakta vanilije
  • 2 naranče
  • žličica praška za pecivo 
  • naribana korica naranče

Za sirup:

  • 250 ml soka od naranče
  • 2 žlice vode vode
  • 120 g smeđeg šećera   
  • 1/4 žličice mljevenog kardamoma

Priprema:

Premažite okrugli kalup maslacem, a pećnicu upalite neka se grije na 160 stupnjeva. Potom izmiksajte maslac i šećer tako da dobijete finu, kremastu smjesu. U to dodajte jaja i vaniliju. Posebno pomiješajte suhe sastojke za biskvit pa ih ubacite u pripremljenu smjesu s maslacem i lagano promiješajte da se sve dobro sjedini.

Smjesu izlijte u kalup i pecite nekih 40 do 50 minuta. Biskvit je gotov kad malo porumeni po rubovima i počne se odvajati od kalupa. Ostavite ga da se malo ohladi, a potom ga prebacite iz kalupa na tanjur za posluživanje.

TU JE I RECEPT ZA JUHU OD LUKA Zašto karamelizirani luk daje toliko poseban okus jelima i kako to napraviti pravilno?

Dok se kolač peče pripremite sirup - pomiješajte sve navedene sastojke pa ga kuhajte nekih 10-ak minuta da se malo zgusne. Potom ga maknite s vatre i ostavite neka se hladi.

Na biskvitu napravite rupice pomoću čačkalice pa ga polako prelijte sirupom. Poslužite uz malo grčkog jogurta uz svaku šnitu.

Quiche od palente, poriluka i slanine

Sastojci:

*šalica od 240 ml

Za podlogu:

  • 1¾ šalice pileće juhe
  • ½ šalice palente
  • 1 žlica maslaca

Za nadjev:

  • 4 do 5 šnita deblje izrezane slanine
  • 3 veće rajčice, prerezane na pola
  • 1 veći poriluk narezati, oprati i ocijediti
  • 1 žlica maslaca
  • 1 šalica mlijeka
  • 3 jaja
  • ¼ žličice soli
  • 1½ šalice nekog aromatičnog sira, naribanog

Priprema:

Najprije ispecite rajčice i slaninu u pećnici na 200 stupnjeva - poslažite ih na protvan s prerezanom stranom prema dolje i oko njih stavite slaninu. Pecite ih 15 do 20 minuta, dok se kožica na rajčicama počne odvajati, a slanina postane hrskava. Ostavite da se ohladi pa u to stavite luk, a slaninu nasjeckajte na kockice.

Potom pripremite podlogu od palente. Stavite pileću juhu neka provrije pa na laganoj vatri u njoj kuhajte palentu, dodajte maslac. Kuhajte uz neprestano miješanje dok se smjesa ne pretvori u čvrstu, ljepljivu masu i počne odvajati od lonca.

KUŠAJTE NEŠTO NOVO! Recepti sa slaninom u glavnoj ulozi: Ide čak i u slatke deserte

Nakon toga kalup za quiche premažite maslacem ili uljem pa u to utisnite palentu i pecite 15 do 20 minuta na 200 stupnjeva, dok po rubovima ne postane lagano hrskava. Ostavite neka se ohladi.

Sad je red da napravite nadjev: Otopite maslac na srednje jakoj vatri, dodajte poriluk i pirjajte dok ne omekša, oko 5 do 10 minuta. Maknite sa štednjaka i ostavite sa strane. U posudi pomiješajte mlijeko, jaja i sol tako da dobijete glatku smjesu.

Nakon toga na podlogu od palente slažite redom poriluk, nasjeckane pečene rajčice i slaninu. Preko toga prelijte smjesu od mlijeka i jaja pa na to rasporedite sir. Pecite oko 30 do 40 minuta na 160 stupnjeva, dok sir ne porumeni, a sredina quichea postane čvrsta.

Grickalice s umakom od sira

Sastojci:

  • palenta - količina po želji
  • malo soli
  • jaja, brašno i krušne mrvice za pohanje
  • malo ulja
  • svježi sir i vrhnje
  • crvena paprika
  • češnjak

Postupak:

Najprije skuhajte gustu palentu u slanoj vodi pa je ulijte u protvan i razvucite tako da sloj ne bude deblji od dva centimetra. Ostavite da se dobro ohladi jer će tada postati čvrsta. Potom je izrežete na šnite otprilike dužine i debljine prsta.

Svaki komad provucite kroz brašno, razmućena jaja i krušne mrvice pa ispohajte tako da dobiju lijepu rumenu boju. Stavite nakratko na papirnati ubrus da se upije višak masnoće pa na tanjur - ne slažite ih jedan na drugi, neka ostane malo prostora između svakog komada jer će tako biti hrskavije. Ostavite neka se hladi.

Pripremite umak - pomiješajte sir, vrhnje, sol, sjeckani češnjak i malo crvene paprike, i to je to. Poslužite tako da svatko uzima pohane prutiće prstima, umače ih u umak i tako pojede.

 


 

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare