Jedan od najveselijih blagdana Sv. Martin posebno se slavi i dočekuje u sjevernim krajevima Hrvatske, kao i na zagrebačkom području.
Martinje je poznato kao dan kad se mošt pretvara u mlado vino, a sljubljivanje hrane i vina oduvijek je imalo posebno mjesto u gastronomiji. Ususret blagdanu Sv. Martina, zaštitniku vinara i vinogradara jedan od najboljih zagrebačkih restorana Apetit u Masarykovoj ulici pripremio je nekoliko jela pripremljenih i posluženih s vinom, koje možete pripremiti i u vlastitom domu. Vina u Apetitu biraju po tipu namirnice, ovisno je li u pitanju riba, meso ili divljač.
- Bijela se vina sljubljuju s ribljim jelima, ali ona se mogu koristiti i u nekim mesnim jelima za razne umake. Crna vina možete koristiti za gulaše, uz divljač - otkriva nam Darko Brkić, sous-chef restorana Apetit, koji je uz glavnog chefa Stjepana Bistričkog i slastičara Darka Škoraneca ovo Martinje učinio nezaboravnim gastro užitkom.
Ljubav prema kuhanju Brkić je otkrio u mladim danima. Školovao se u Zagrebu, a doškolovao u Njemačkoj na specijalizaciji mediteranske kuhinje. Veseli ga priprema klasičnih jela kojima dodaje modernu notu i svoj štih.
Recepte za slastice otkrio nam je Darko Škoranec koji je svoje znanje usavršavao na više tečajeva Gourmandise pod vodstvom vrhunskih svjetskih majstora slastičara. Dio edukacije prošao je kako u Beču, tako i u ostalim europskim gradovima.
U mjesecu vina dobro je znati da se uz ribu poslužuju većinom bijela vina, dok ona crna većinom idu uz mesna jela, kažu nam iz restorana Apetit u Masarykovoj.
- Za sezonska, jesenska jela koristimo malo jača vina, dok u ljetnim mjesecima ona slabija. Jesensko vrijeme je i vrijeme krvavica pa je tako dimljena krvavica s crvenim zeljem u vermutu i s kosanom čvarcima pravi jesenski specijalitet koji možete pripremiti kod kuće. A želite li nešto egzotičnije, foie gras s redukcijom teranina ili pak tiramisu od kestena s marsala vinom iznenadit će vaše ukućane - kaže sous-chef Darko Brkić, koji nam je otkrio recepte za vrhunski doživljaj Martinja koje ćete dugo pamtiti.
Želite li nekog iznenaditi tradicionalnom večerom kontinentalne Hrvatske za Martinje, nećete pogriješiti ako pripremite štrukle, juhe u rasponu od krepkih do kremastih, pečene guske, patke, purice ili piliće okružene mlincima ili punjene nekim finim nadjevom.
Za Martinje je zaslužan skroman legionar iz 4. stoljeća, ljubitelj vina, koji se zbog skromnosti skrio među guske da ga ne proglase biskupom, ali one su ga odale pa su od tada, po kazni, glavna hrana na Martinov dan.
Iako se na Martinje tradicionalno peče guska, možete pripremiti i patku. Punite ih, primjerice, nadjevom od kruha i jetrica ili kestenima i jabukama, a ukusan nadjev može biti i heljda. Kobasice, rebarca ili bunceki, uz kiselo zelje, repu ili pekarski krupir, također će se dobro složiti s mladim vinom, a želite li nešto posebno i nesvakidašnje, isprobajte recepte chefova iz Apetita.
Recepti za Martinje