Kada odlažemo hranu u hladnjak obično ne razmišljamo kako može utjecati na drugu hranu, do kad joj je pravi rok trajanja i hoće li se pokvariti.
Tome možete lako doskočiti ako pratite ovih 5 pravila organizacije hladnjaka koje je za FEMAIL objasnio stručnjak u tvrtki Mitsubishi Electric, Jean-Marc Adele.
1. Voće i povrće držimo zajedno
Bezbroj posebnih odjeljaka u hladnjaku treba maksimalno iskoristiti i obavezno razdvojiti voće i povrće jer voćke ubrzavaju truljenje ostale hrane.
- Zrelo voće proizvodi etilen, koji može ubrzati kvarenje druge hrane. Koristite odjeljke za smrzavanje, ladice za sireve za točno to za što su namijenjeni kako biste bili sigurni da su vaše namirnice što svježije što mogu biti - objašnjava Adele.
2. Meso i morski plodovi stoje na gornjoj polici
Ova praksa može imati vrlo loše posljedice na druge namirnice u hladnjaku.
- Šunke, kobasice, svježe meso i plodove mora treba stavljati na najdonje police u hladnjaku. Ako to ne napravite, krv s mesa može kapati na drugu hranu i tako je zaraziti salmonelom ili drugim bakterijama, upropastiti namirnice i u konačnici vas zaraziti - objasnio je Adele.
Lako kvarljive namirnice, odnosno one kratkog roka trajanja, najbolje bi bilo držati na -3 stupnja kako bi se duže održale i lako odmrznule.
3. Sve je nepregledno
Veliki problem kod spremanja namirnica je i način na koji ih sortiramo. Često ćemo iz trgovine bez razmišljanja kupljene namirnice samo staviti na police u prednji red ne gledajući što imaju iza, a zbog toga će i često kupiti namirnice koje već imaju kod kuće, ali ih nisu vidjeli u hladnjaku.
- Namirnice gurnute u zadnji red teško se vide i zbog toga imaju najveću šansu da se pokvare i uzrokuju kvarenje i druge hrane - objasnio je Jean-Marc.
4. Ne razmišljamo o ostacima hrane
Nakon prefinog božićnog ručka sigurno će ostati i malo mesa i priloga, kruha i salata na koje većina ljudi zapravo ne računa.
- Previše puta se nakon cjelodnevnog druženja i jedenja raznih slastica ostaci samo pospreme u hladnjak i na njih se zaboravi. Na taj način bacamo puno hrane koja se mogla pojesti dan poslije - priča Jean-Marc.
Napominje da je najbolje da se ostaci pospreme u posudice i čvrsto zatvore kako bi duže ostali svježi te da ih se stavi u odmah u prednji red - na taj način je velika vjerojatnost da će se pojesti, a ne baciti.
5. Hladnjak je pretrpan
Jedan od glavnih uzraka kvarenja hrane u hladnjaku je povišena temperatura koja nastaje zbog pretrpanosti namirnicamapa ih on ne može pravilno ohladiti.
- Nikad nemojte stavljati previše namirnica u hladnjak, već kod kupnje razmišljajte o mjestu u hladnjaku. Hladni zrak treba cirkulirati kroz njega, a ako imate puno staklenki, narezaka i boca to će biti izrazito teško - napominje Adele.