Ovisno o kraju iz kojeg dolazi peka se različito naziva: črpnja, cripnja, lopiž. Ispod peke se uz krumpir ili povrće kao prilog mogu pripremati sve vrste mesa, lignje i hobotnica.
Obično se vatra pali na ploči kamenog roštilja i kad se skupi dovoljno žara može se početi peći. U plitku okruglu posudu slažu se meso ili riba, povrće i začini te se zatim poklope pekom koja može biti izrađena od debljeg lima, gline ili gusa zvonastog oblika.
Peka se potom prekrije žarom, a okolna vatra se mora držati u pripravnosti u slučaju da se žar počne hladiti.
Riblja peka
Bit će vam potrebna teška keramička ili posuda od gusa s teškim poklopcem koji dobro prianja.
Sastojci: 2 kg škarpine ili zubatca, kg krumpira, 500 g različitog povrća, dl maslinova ulja i bijelog vina, masline, češnjak, sol, papar, ružmarin, bosiljak, timijan, peršin
Priprema:
- Očišćenu i opranu ribu posolite i popaprite i stavite je u sredinu posude za pečenje.
- Oko nje posložite krumpire i povrće, dodajte masline te zalijte maslinovim uljem u koje ste stavili začine.
- Pripremljenu ribu pokrijte prethodno ugrijanom pekom, pokrijte žarom i pecite oko sat vremena.
- Podignite peku, zalijte vinom, ponovno pokrijte i pecite još pola sata.
Teletina ispod peke
Sastojci: 1,5 kg teletine bez kostiju, 2 dcl maslinova ulja, kg krumpira, 50 dkg svježe rajčice, paprike i patlidžana, 2 dcl crnog vina, češnjak, luk, ružmarin, bosiljak, sol i papar
Priprema:
- Tepsiju namažite maslinovim uljem te stavite krumpir narezan na ploške, dodajte ostalo povrće, začinite i promiješajte.
- Na povrće stavite posoljeno i začinjeno meso.
- Kad se vatra razgori, razgrnite žar, stavite podmetač, a na njega tepsiju s teletinom te poklopite pekom.
- Zagrnite žarom te pecite oko sat vremena.
- Otkrijte peku, zalijte vinom i nastavite peći.
Janjetina ispod peke
Sastojci: 1,5 kg janjetine, kg krumpira, glavica crvenog luka, 2 mrkve, 10 dkg pancete, list lovora, grančica ružmarina, crvena paprika, sol, papar, bosiljak, dcl bijelog vina
Priprema:
- Janjetinu začinite, obložite pancetom i stavite na začinjeno povrće narezano na krupnije komade.
- Podlijte bijelim vinom i pokrijte pekom.
- Pospite žarom i pecite oko sat vremena.
- Nakon sat vremena otvorite, izmiješajte povrće te meso okrenite i stavite na povrće.
- Pecite još onoliko koliko je potrebno.
Hobotnica ispod peke
Sastojci: 2 kg veće hobotnice, 1 kg krumpira, 2 mrkve, 2 dcl bijela vina, glavica luka, 3 češnja češnjaka, dcl maslinova ulja, peršin, sol, papar, grančica ružmarina, lovorov list
Priprema:
- Krumpir krupno narežite, pomiješajte s mrkvom, lukom i češnjakom.
- Na sredinu položite hobotnicu, zalijte vinom i maslinovim uljem te začinite.
- Sol dodajte tek na kraju.
- Pecite ispod peke oko 40 minuta.
- Ovako pripremljenu hobotnicu možete ispeći i u pećnici na 200 Celzijevih stupnjeva pokrivenu aluminijskom folijom.
Kruh ispod peke
Sastojci: 1,5 kg oštrog brašna, svježi kvasac, 2 jaja, sol, voda
Priprema:
- U posudi dobro pomiješajte 1,5 kg brašna s vodom, dva jaja i sol.
- Žustro miješajte sastojke sve dok ne dobijete kompaktnu masu.
- Zatim dodajte kvasac rastopljen u malo vode i ostavite na toplome mjestu da se diže oko sat vremena. K
- ad se tijesto digne, pažljivo ga položite u posudu i prekrijte pekom.
- Pecite oko pola minute bez dizanja poklopca na laganoj vatri.