To je to što me zanima!

5 genijalnih recepata za peku: Hobotnica, teletina, janjetina...

Jela ispod peke svrstavaju se u vrhunske specijalitete hrvatske kuhinje. Tradicionalno je hrana bila pripremana u glinenim posudama na vatri od prirodnog drva. Evo kako se priprema danas...
Vidi originalni članak

Ovisno o kraju iz kojeg dolazi peka se različito naziva: črpnja, cripnja, lopiž. Ispod peke se uz krumpir ili povrće kao prilog mogu pripremati sve vrste mesa, lignje i hobotnica.

Obično se vatra pali na ploči kamenog roštilja i kad se skupi dovoljno žara može se početi peći. U plitku okruglu posudu slažu se meso ili riba, povrće i začini te se zatim poklope pekom koja može biti izrađena od debljeg lima, gline ili gusa zvonastog oblika.

Peka se potom prekrije žarom, a okolna vatra se mora držati u pripravnosti u slučaju da se žar počne hladiti.

Riblja peka

Bit će vam potrebna teška keramička ili posuda od gusa s teškim poklopcem koji dobro prianja.

Sastojci: 2 kg škarpine ili zubatca, kg krumpira, 500 g različitog povrća, dl maslinova ulja i bijelog vina, masline, češnjak, sol, papar, ružmarin, bosiljak, timijan, peršin

Priprema:

  • Očišćenu i opranu ribu posolite i popaprite i stavite je u sredinu posude za pečenje.
  • Oko nje posložite krumpire i povrće, dodajte masline te zalijte maslinovim uljem u koje ste stavili začine.
  • Pripremljenu ribu pokrijte prethodno ugrijanom pekom, pokrijte žarom i pecite oko sat vremena.
  • Podignite peku, zalijte vinom, ponovno pokrijte i pecite još pola sata.

Teletina ispod peke

Sastojci: 1,5 kg teletine bez kostiju, 2 dcl maslinova ulja, kg krumpira, 50 dkg svježe rajčice, paprike i patlidžana, 2 dcl crnog vina, češnjak, luk, ružmarin, bosiljak, sol i papar

Priprema:

  • Tepsiju namažite maslinovim uljem te stavite krumpir narezan na ploške, dodajte ostalo povrće, začinite i promiješajte.
  • Na povrće stavite posoljeno i začinjeno meso.
  • Kad se vatra razgori, razgrnite žar, stavite podmetač, a na njega tepsiju s teletinom te poklopite pekom.
  • Zagrnite žarom te pecite oko sat vremena.
  • Otkrijte peku, zalijte vinom i nastavite peći.

Janjetina ispod peke

Sastojci: 1,5 kg janjetine, kg krumpira, glavica crvenog luka, 2 mrkve, 10 dkg pancete, list lovora, grančica ružmarina, crvena paprika, sol, papar, bosiljak, dcl bijelog vina

Priprema:

  • Janjetinu začinite, obložite pancetom i stavite na začinjeno povrće narezano na krupnije komade.
  • Podlijte bijelim vinom i pokrijte pekom.
  • Pospite žarom i pecite oko sat vremena.
  • Nakon sat vremena otvorite, izmiješajte povrće te meso okrenite i stavite na povrće.
  • Pecite još onoliko koliko je potrebno.
  • KORISNI SAVJETI Chill&Grill tajne: Mariniranjem do izvanrednog okusa mesa

Hobotnica ispod peke

Sastojci: 2 kg veće hobotnice, 1 kg krumpira, 2 mrkve, 2 dcl bijela vina, glavica luka, 3 češnja češnjaka, dcl maslinova ulja, peršin, sol, papar, grančica ružmarina, lovorov list

Priprema:

  • Krumpir krupno narežite, pomiješajte s mrkvom, lukom i češnjakom.
  • Na sredinu položite hobotnicu, zalijte vinom i maslinovim uljem te začinite.
  • Sol dodajte tek na kraju.
  • Pecite ispod peke oko 40 minuta.
  • Ovako pripremljenu hobotnicu možete ispeći i u pećnici na 200 Celzijevih stupnjeva pokrivenu aluminijskom folijom. 

Kruh ispod peke

ZDRAVO I PUNO OKUSA Pita od blitve je rješenje za sve koji nemaju vremena kuhati

Sastojci: 1,5 kg oštrog brašna, svježi kvasac, 2 jaja, sol, voda

Priprema:

  • U posudi dobro pomiješajte 1,5 kg brašna s vodom, dva jaja i sol.
  • Žustro miješajte sastojke sve dok ne dobijete kompaktnu masu.
  • Zatim dodajte kvasac rastopljen u malo vode i ostavite na toplome mjestu da se diže oko sat vremena. K
  • ad se tijesto digne, pažljivo ga položite u posudu i prekrijte pekom.
  • Pecite oko pola minute bez dizanja poklopca na laganoj vatri.
Idi na 24sata

Komentari 62

  • 11.04.2018.

    krumpiri ispod peke i kruh ispod peke mljacccccccc

  • 11.04.2018.

    što god se stavi ispod peke je za prste polizati, sa kruhom koji je pečen ispod peke ...

  • some_one 11.04.2018.

    Od ribe ispod peke najbolje što sam probala je bakalar. Ostalo ne dolazi u obzir :D

Komentiraj...
Vidi sve komentare