Ako vam je dosta kupovanja skupih poslastica za vašeg psa, onda je vrijeme da napravite jeftiniju i ukusniju verziju. Ove poslastice su jednostavne su za napraviti i zdravije su od kupovnih
Vidi originalni članak
Kuhanje može dobro djelovati na vaše mentalno zdravlje, a dijeljenje hrane s onima koje volimo nam pruža zadovoljstvo - bilo da se radi o ljudima ili četveronožnim ljubimcima. Ako ste već imali priliku iskušati se u izradi keksa, zašto ne biste isprobali ove recepte za keksiće prilagođene psima? Vaš četveronožni ljubimac će vam biti zahvalan.
POGLEDAJTE VIDEO: Srna i pas najbolji prijatelji
Keksići s jagodama i zobi
Sastojci:
- 90 g valjane zobi
- 1 jaje
- 1/2 jabuke
- Prstohvat cimeta
- Po potrebi malo vode
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 160 °C stupnjeva.
- Zob, jaje i cimet pomiješajte u posudi i dobro zamiješajte.
- Smjesa je gotova kad postane ljepljive konzistencije - dodajte malo vode ako je smjesa previše suha.
- Pola jabuke narežite na kriškice.
- Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
- Smjesu oblikujte u okrugle oblike keksa i poravnajte ih na papir za pečenje.
- U sredinu svakog biskvita stavite kockicu jabuke.
- Pecite 20 min.
- Nakon što se keksi ohlade, čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi do 7 dana ili u zamrzivaču do 3 mjeseca.
Keksići sa špinatom i slaninom
Sastojci:
- 50 g kuhanog špinata (smrznuti isto može)
- 50 g nemasne slanine, narezane na kockice
- 135 g rižinog brašna (kokosovo ili integralno brašno isto može)
- 1 jaje
- zdjela za miješanje
- lim za pečenje
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 170°C stupnjeva.
- Dodajte sve sastojke u zdjelu i dobro promiješajte.
- Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
- Vlažnim rukama razvaljajte tijesto u kuglice i poravnajte u oblike keksa.
- Stavite kekse na lim i pecite oko 20 minuta.
- Kad se ohladi, čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do 5 dana ili u zamrzivaču do 3 mjeseca.
Keksi od cikle i sira
Sastojci:
- 150 g kuhane cikle, narezane
- 275 g glatkog brašna, plus mala količina za radnu površinu
- pola žličice praška za pecivo
- pola žličice sode bikarbone
- 200 g margarina (biljni, da nije na mliječnoj bazi)
- 200 g naribanog sira cheddara
- Rezač za kolačiće u obliku kosti
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 160 °C stupnjeva (ventilator) i obložite dva kalupa papirom za pečenje.
- Stavite ciklu u blender i miksajte dok ne postane glatka.
- Dodajte sve preostale sastojke i miksajte dok se ne sjedine.
- Pospite radnu površinu s malo brašna i mijesite smjesu dok ne dobijete kompaktno tijesto.
- Razvaljajte tijesto na 1,5 cm debljine i izrežite oblike pomoću rezača za kolačiće.
- Oblike tijesta stavite na pripremljene posude za pečenje i pecite 1 sat ili dok ne postanu zlatni, a zatim ostavite da se ohlade na rešetki.
- Kekse čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi do 5 dana ili zamrznite do 3 mjeseca.
Kolačići od zobi od jabuke, brusnice i maslaca od kikirikija
Sastojci:
- 165 g kokosovog brašna, plus dodatna količina za radnu površinu
- 40 g zobene kaše
- 25 g isušenog kokosa
- 40 g suhih brusnica, nasjeckanih
- 40 g suhe jabuke, nasjeckane na male komadiće
- 1 žlica mljevenog cimeta
- 4 žlice maslaca od kikirikija bez ksilitola
- 3 jaja, umućena
- Rezači za kolačiće
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 140 °C stupnjeva (ventilator) i obložite dva pleha papirom za pečenje.
- Brašno, zob, kokos, brusnice, jabuku i cimet stavite u blender i miksajte dok se sve ne usitni.
- Dodajte maslac od kikirikija, jaja i 6 žlica vode te opet miksajte dok se smjesa ne sjedini u tijesto.
- Radnu površinu posipajte s malo kokosovog brašna.
- Lagano umijesite tijesto, a zatim ga razvaljajte na 1,5 cm debljine.
- Izrežite oblike pomoću kalupa u obliku kosti, šape ili koji već imate kod kuće, te ih položite u pripremljene posude za pečenje.
- Pecite u zagrijanoj pećnici 30-35 minuta ili dok lagano ne porumene.
- Prebacite ih na žičanu rešetku da se ohlade.
- Čuvajte kolačiće u hermetički zatvorenoj posudi do 3 dana ili zamrznite do 3 mjeseca.