Namakanjem se udio neprobavljivih šećera, oligosaharida, u grahu smanjuje pa ih tijelo lakše probavi. Također, umjesto suhog graha možete upotrijebiti i grah iz konzerve kojem prethodno namakanje nije potrebno.
Varivo od graha
Sastojci: 60 dag graha, mrkva, dvije glavice luka, tri češnja češnjaka, peršin, žličica slatke mljevene paprike, sol, papar i 20 dag slanine.
Priprema: Grah namočite preko noći kako bi omekšao. Nasjeckajte luk, slaninu i mrkvu dinstajte na laganoj vatri dok luk ne požuti. Nakon toga dodajte grah i prelijete vodom tako da ga prekriva. Kuhajte oko dva sata na umjerenoj vatri, a pri kraju dodajte zapršku i miješajte. Ako koristite grah iz konzerve, vrijeme kuhanja je upola kraće, dovoljno vam je sat vremena.
Zapršku napravite od druge glavice luka, nasjeckanog češnjaka, slatke mljevene paprike i par žlica juhe u kojoj se grah kuhao. Dodajte je pri kraju kuhanja i promiješate.
Grah s kobasicama
Sastojci: 60 dag graha, 2 glavice luka, mrkva, tri češnja češnjaka, kobasice, sol, papar, lovorov list, slatka mljevena paprika, brašno i voda.
Priprema: Nasjeckajte luk, dodajte mrkvu, sol, papar, lovor list i češnjak te dinstajte na laganoj vatri. Nakon toga dodajte vodu tako da prekrije grah. U posebnoj tavi popržite kobasice koje ste prethodno narezali na kolutove i ubacite u grah. Kuhajte dva sata do dva i pola sata na umjerenoj vatri, a ako je grah iz konzerve dovoljno je i sat vremena. Pred kraj na ulju popržite brašno i mljevenu papriku, pa zapršku dodajte u grah da bi se zgusnuo.
Grah salata
Sastojci: 30 dag graha, glavica luka, ocat, sol, papar i bučino ulje.
Priprema: U lonac stavite grah koji ste prethodno namočili, prelijte vodom i kuhajte oko sat vremena. Ako koristite grah iz konzerve dovoljno ga je kuhati 10 minuta. Ocijedite grah, pustite da se ohladi i potom dodajte sol, papar, ocat i bučino ulje. Promiješajte i grah salate je spremna za posluživanje.
Gravče na tavče
Sastojci: 60 dag graha, mrkva, dvije glavice luka, češnjak, sjeckani peršin, žličica mljevene slatke paprike, žlica koncentrata rajčice, 20 dag slanine, sol i papar.
Priprema: Nasjeckajte luk i dodajte mrkvu rezanu na trakice te dinstajte dok luk ne postane zlatnožute boje. Dodajte češnjak, slaninu rezanu na kockice, koncentrat rajčice, mljevenu slatku papriku i kuhajte na laganoj vatri. Ulijte malo vode, dodajte soli, papra i peršina, ubacite kuhani grah te miješajte. Za pripremu suhog graha treba vam sat vremena kuhanja na umjerenoj vatri, dok grah iz konzerve ne trebate kuhati.
Nakon toga mješavinu stavite u keramičku ili zemljanu posudu i pecite oko 45 minuta na 200 °C.