Savršen popis pjesama na laptopu, održavanje razgovora i sprečavanje svađa te omogućavanje da je WiFi lozinke pri ruci - sve su to geste vrhunskog domaćina.
Studija u kojoj je sudjelovalo 2000 odraslih, zapravo je otkrila 30 najboljih osobina pravih domaćina kućnih zabava i opuštenih druženja. Osim što će lijepo postaviti stol, neće se uzbuđivati ako je bilo što slomljeno ili prosuto, pokazalo je istražianje prodavatelja namještaja Dunelm.
Uredne dječje igračke, te ukrašavanje doma ukrasima još je jedno obilježje idealnog domaćina. Božićna druženja i zabave su poseba priča, jer se ugošćuje obitelj, ali i kod njih vrijede ista pravila. Trećina smatra da je božični ručak stresniji za domaćina od bilo koje druge prilike, a nevjerojatnih 72 posto tvrdi da je pritisak da se bude "savršen" glavni razlog tome.
Svaki peti također započne planirati taj veliki objed više od dva mjeseca unaprijed.
Stručnjak za bonton Jo Bryant kaže kako su prošli dani suhoparnih jelovnika s tri jela, iako se još uvijek osjeća pritisak da sve bude savršeno.
- Umjesto toga, učinite manje - i bolje. Na Božić nemoj biti mučenik i ne pokušavajte sve odraditi sami. Uzvanicima unaprijed odredite određene poslove, tako da se svi osjećaju uključenima, a ne da ste vi potpuno iscrpljeni - dodaje.
Uvjerenja o sebi - tko je najbolji domaćin?
Svaki četvrti čovjek vjeruje da je "izvrstan" domaćin, jedna petina smatra da ima nedostaje samopouzdanja, a trećina pak brine da nema prostora u svom domu, otkrilo je istraživanje OnePoll.
Studija je također otkrila da je da ćemo poziv na obrok nazvati "večerom". Svaki četvrti smatra da je sasvim u redu naručiti hranu za naše goste, a ne nakuhavati cijeli dan. Petina domaćina vjeruje da trendovi na društvenim mrežama znače da se trebaju više potruditi u prezentaciji. No ništa više nije tako formalno - ni muzika, koju na prijedlog gostiju možete promijeniti, niti ustaljeni sljedovi jela.
- Imajte samopouzdanja toliko da preskočite sve predrasude ili pustite svoje goste da donosu kolač. Obratite pažnju na detalje koji pokazuju da ste se potrudili, pića za koje znate da gosti vole ili stavite cvijeće kako biste učinili stol posebnim - ističe Bryant.
- Razmislite o tome i da pozovete jednog ili dva bliska prijatelja ranije i naštimate glazbu na vrijeme, a kad ostali gosti dođu atmosfera će već odisati zabavom - zaključuje.
30 znakova da ste vrhunski domaćin:
1. Cijelo vrijeme održavate razgovor sa svim uzvanicima
2. Gostima nudite piće ubrzo nakon dolaska
3. Priremite sve tako da gosti ne moraju predugo čekati prije posluživanja hrane
4. Imate čist i uredan dom
5. Ne pravite strku ako se nešto pokvari ili prolije
6. Imate velik izbor pića - od bezalkoholnih pića do piva, vina i žestokih alkoholnih pića
7. Osigurali ste da svi gosti imaju ugodno mjesto za sjedenje
8. Ponudite se da gostima uzmete kaput
9. Imate više jelovnika zbog onih koji imaju posebne prehrambene potrebe
10. Lijepo servirate hranu - bilo da ste je skuhali ili samo aranžirali
11. Provodite više vremena s gostima nego u kuhinji
12. Olakšavate svima ako je netko "prosuo" neku glupost
13. Sjedite pored gostiju kako biste započeli ugodan razgovor
14. Sjetite se svojih prehrambenih sklonosti
15. Dolijevate piće gostima prije nego što uopće pitaju za još
16. Poslužujete sljedove na vrijeme
17. Planirate igre i aktivnosti - ali ne prisiljavate goste na to
18. Imate savršen popis glazbe za reprodukciju za tu priliku
19. Znate koje vino/piće savršeno prati svaki slijed jela
20. Gosti donose salate ili desert kako bi podijelili teret organizacije i pripreme partyja
21. Imate kolica s pićem
22. Dajete gostima lozinku WiFi
23. Imate prave staklene čaše za sve vrste pića
24. Možete pogoditi tko što pije bez pitanja
25. Dječje igračke ste pospremili u stranu
26. Izvadili ste posebne tanjure za posluživanje
27. Koristite neobične ili kreativne sastojke u jelima
28. Uređuje dom tako da stvarate male oaze na kojima se može razgovarati
29. Personalizirate mjesta sjedenja
30. Uzmete bejbistitericu ili osigirate zabavu za djecu
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: