1. Ne čitate recept kako treba
Prije kupovanja namirnica dobro pročitajte recept da ne bi postavili sve namirnice za ukusnu večeru na stol spremni za kuhanje i tek onda vidjeli da ste meso morali marinirati dva sata prije pečenja.
POGLEDAJTE VIDEO (za ručak bez nereda):
2. Otvarate vrata pećnice usred pečenja
Nestrpljivost je u korijenu mnogih kuhinjskih katastrofa, stoga nemojte otvarati vrata pećnice svako malo kako bi provjerili diže li se kolač. Na taj način se neće nikad podići...
3. Ne zagrijete tavu dovoljno prije pečenja odreska
Ukoliko stavljate meso na hladnu tavu sami sebi uskraćuje mnoge divne okuse nastale karamelizacijom, a i na vrućoj tavi se meso puno brže 'zatvori' i ne ispušta sve fine okuse u tavu.
4. Prenatrpavate tavu
Isto vrijedi i za kuhanje u woku. Ukoliko prenatrpate tavu, to znači da će vam se sastojci vjerojatno neravnomjerno skuhati.
5. Pogađate mjere kod pečenja kolača
'Malo ovoga i malo onoga', može biti dobra taktika kad radite slana jela, ali kod pečenja slastica, mjere su apsolutni zakon. Sasvim mala razlika u mjerama može uništiti kolač.
6. Podcjenjujete kako sporo kuha sporo kuhalo
Čak i najbrži recepti u sporom kuhalu zahtijevaju minimalno dva sata, a ako jelo sadrži i meso vjerojatnije će se kuhati čak i četiri sata. Strpite se...
7. Koristite proključalu vodu za kavu i čaj
Ako stavite kavu ili čaj u vodu koja još ključa, pokvarit ćete okus. Malo pričekajte dok se balončići smire i onda dodajte kavu ili čaj.
8. Stavljate premalo začina
Svi ponekad zaborave koliko su začini bitni. Ukoliko želite ukusno jelo, pazite da ste sve namirnice dovoljno začinili.
9. Roštiljate na plamenu
Zbog otvorenog plamena, meso će brže zagorjeti, a i moglo bi ostati sirovo iznutra iako se izvana čini da je gotovo.
10. Zaboravite oprati salatu i povrće
Dobra je praksa sve oprati jer nikad ne znate s kakvim je kemikalijama povrće tretirano, a na salati ponekad ostane i prljavštine s bakterijama.
11. Perete piletinu i ostalo sirovo meso
Pranje sirovog mesa je mit. Čak se može dogoditi da vam se bakterije s mesa rasprše po kuhinji ukoliko ga stavite pod vodu.
12. Ne odvajate meso i vegetarijanske namirnice
Ako kuhate i za vegetarijance, dobro pazite da su njihove namirnice odvojene od mesa, a isto vrijedi i za noževe i ostali pribor koji pritom koristite.
13. Bacate još dobru hranu
Ne miješajte upozorenja koja govore da je nešto upotrebljivo do određenog datuma s onima koja govore da je nešto najbolje prije nekog datuma. Mnoga hrana može se jesti i nakon 'najbolje do' datuma, samo će okus biti nešto lošiji.
14. Ne probate jelo tijekom kuhanja
Ukoliko ne probate jelo tijekom kuhanja, kako ćete znati da treba još soli, papra ili nekog drugog začina?
15. Ližete kuhaču s kojom kuhate
To je u redu ako kuhate samo za sebe, ali ako kuhate i za druge, onda to nipošto ne bi trebali raditi. Isto vrijedi i za umakanje prstiju u jelo.
16. Koristite stare začine
Pokušajte koristiti svježe začine kada god možete, razlika u okusu je velika.
17. Stalno kuhate isto jelo
Ako stalno kuhate ista jela, sami sebi uskraćujete čitavu paletu okusa, koji bi vam se mogli i svidjeti.
18. Koristite metalni pribor na teflonu
Radije koristite plastične, silikonske ili drvene kuhače, tave i lonci s teflonom će vam duže trajati.
19. Koristite ekstra djevičansko maslinovo ulje za prženje
Takvo ulje se počne dimiti prije ostalog ulja koje se inače koristi za prženje.
20. Ne 'odmorite' meso prije posluživanja
Opet se vraćamo nestrpljivosti, a u ovom slučaju jako je bitno pustiti meso da 'odmori' oko 10 minuta prije nego ga razrežete nakon pečenja. Tako dajete okusima priliku da se ravnomjerno raspodijele po odresku.
21. Koristite tupe noževe
Valjda je svima jasno da su tupi noževi opasniji od onih oštrih. Tupe noževe morate jače pritiskati pa je veća mogućnost nezgode.
22. Previše miješate dok kuhate
Najviše okusa stvara se dok se namirnice prže na dnu tave ili lonca, a ukoliko stalno miješate, riskirate dobiti bezličnu kašu. Umjesto miješanja, pokušajte namirnice okrenuti u tavici ili loncu trzanjem, nešto slično kao kad okrećete palačinke bacanjem, ali, naravno, nešto slabije.
23. Stavljate meso peći čim ga izvadite iz frižidera
To je greška koju većina radi i tako se riskira da će se meso ispeći izvana, a ne i iznutra. Stavite meso peći pola sata nakon što ste ga izvadili iz frižidera.
24. Ne pokrivate maslac
Maslac ima svojstvo da apsorbira sve okuse i mirise oko sebe, stoga ga u frižider uvijek stavljajte prekrivenog ili u nekoj zatvorenoj posudi.
25. Prokuhate tijesto za lazanje prije pečenja
Ukoliko imate dovoljno umaka i lazanje pečete barem 20 minuta, tjestenina bi se trebala sasvim dovoljni skuhati. No, ako ste ju prokuhali prije, riskirate imati prekuhanu tjesteninu u lazanjama.
26. Koristite istu dasku za meso i povrće
Radi se o tome da meso može kontaminirati različite namirnice i stoga budite oprezni te meso i povrće režite na različitim daskama.
27. Puštate ljubimce blizu hrane
Znate li gdje su šape vaše mačke bile cijeli dan? Upravo zato ne puštajte ljubimce blizu hrane.
28. Ne brišete površine nakon kuhanja
Ovo je posebno bitno ako ste pripremali sirovo meso, ali i inače je dobra navika odmah prebrisati površinu na kojoj ste pripremali namirnice kako ne bi došlo do skupljanja mrava i ostalih nametnika.
29. Stavljate teflonsko posuđe u perilicu
Iako proizvođači tvrde da je ovo sigurno, velika vrućina i kemikalije s vremenom će 'pohabati' vaše teflonsko posuđe i morat ćete ga zamijeniti prije vremena.
30. Koristite krivi nož
Jedna od najvećih grešaka kućnih kuhara je to da za sve koriste isti nož. Mnoge vrste noževa postoje s razlogom i ako koristite pravilne, uvelike ćete si olakšati kuhanje, piše MSN.