To je to što me zanima!

25 zdravih slatkih recepata: Svi redom su odlični za vitku liniju pa ih jedite bez grižnje savjesti

U receptima koje smo pripremili za vas pronađite inspiraciju za vlastite zdrave obroke ili iznenadite nepce neočekivanim kombinacijama poput kolača sa slanutkom ili ciklom
Vidi originalni članak

1. Namaz od datulja

Sastojci:

  • 15 suhih datulja
  • 1 dcl vode
  • 1 žlica cimeta

U blender staviti sjeckane datulje s vodom i cimetom te ostaviti sat vremena da odstoji te izmiksati u glatku smjesu. Može izdržati u hladnjaku par dana.

2. Kolač od jabuka i rogača

Sastojci:

  • 6 jabuka
  • 2 jaja
  • 150 gr zobenog ili pirovog brašna
  • 150 gr rogača
  • 2 dcl mlijeka
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 žlice sirupa agave, meda ili drugog zaslađivača

Od bjelanjaka napraviti snijeg i staviti sa strane. U međuvremenu naribati jabuke, a zatim u drugoj zdjeli izmiksati žumanjke sa sirupom te ubaciti sve ostale sastojke. Smjesu pomiješati s jabukama, a potom pjenjačom umiješati bjelanjke. Staviti na pola sata na 180 stupnjeva.

3. Kolačić od batata i banane

Sastojci:

  • 1 banana
  • 1 srednji batat
  • 1 žličica cimeta
  • 50 gr zobenog brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 aroma vanilije


Bananu izmiksati štapnim mikserom. Dodati naribani batat i pomiješati sve sastojke te prebaciti u silikonski kalup od 13 cm i staviti na 180 stupnjeva 40 minuta. Ostaviti da se ohladi i stisne te izvaditi iz kalupa.

POPIS HRANE SA ZDRAVIM MASTIMA Zdravi ljudi ne trebaju smanjiti unos masnoća: 'Važnije je da loše masti zamijene zdravima'

4. Sladoled od breskve

Sastojci:

  • 4 breskve
  • 1 žlica javorovog sirupa
  • 3 žlice grčkog jogurta

Izmiksati breskve, dodati ostale sastojke i dobro promiješati. Preliti u kalupe i zamrznuti.

5. Pita od krem jabuka

Sastojci:

  • 300 gr raženog brašna
  • 1 jaje
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 vrećica arome vanilije
  • 1 korica limuna
  • 3 žlice sirupa od jabuke
  • Malo maslinovog ulja

Za fil:

  • 4 - 5 jabuka
  • Sok 1 limuna
  • 3 žlice sirupa od jabuka
  • 100 ml bademovog mlijeka
  • 3 - 4 žlice pirovog griza
  • 1 žličica cimeta

Od brašna, jaja i ostalih sastojaka umijesiti tijesto i podijeliti na 2 dijela. Smjesa je za manji kalup 22x22. Izvaljati prvu koru i položiti je u kalup koji ste lagano premazali maslinovim uljem. Izbockati koru. Jabuke naribati na sitno i ubaciti u lonac sa sirupom od jabuke, sokom limuna i cimetom te prokuhati na laganoj vatri dok ne omekšaju. Potom štapnim mikserom usitniti u kašu. Dodati mlijeko i griz (ako je vodenije, malo više griza) te prokuhati da se zgusne. Smjesu preliti preko kore u kalup. Razvaljati drugu koru, staviti je preko smjese i izbockati vilicom. Peći na 180 stupnjeva oko pola sata, a potom dobro ohladiti prije rezanja.

6. Pogačice sa sirom

Sastojci:

  • 1 svježi kvasac
  • 1, 5 dcl bademovog mlijeka
  • 1 žličica kokosovog šećera
  • 300 gr pirovog brašna
  • Prstohvat soli
  • 4 žlice sirupa agave
  • 2 jaja
  • 1 aroma vanilije
  • 1 korica limuna
  • 1 šaka grožđica
  • 250 gr posnog sira
  • 1 žličica cimeta

Kvasac izmrviti u toplo mlijeko pomiješano sa šećerom i ostaviti 10 minuta da naraste. Kvas pomiješati sa brašnom, 1 jajetom, 2 žlice agave, cimetom i prstohvatom soli. Po potrebi dodati mlijeka i umijesiti tijesto. Ostaviti na toplom da se digne. Sir pomiješati s limunom, vanilijom, grožđicama i preostalom agavom. Tijesto tanko razvaljati na par milimetara i čašom izrezivati krugove. Na donji krug staviti nadjev od sira, poklopiti gornjim krugom i pritisnuti krajeve te slagati na pek papir. Ostaviti još pola sata da se malo podigne, a onda premazati smjesom jaja i malo mlijeka te peći na 180 stupnjeva 20 - 25 minuta.

7. Zobene iz mikrovalne

Sastojci:

  • 1 banana
  • 30 - 40 gr zobenih pahuljica

Bananu zgnječiti vilicom, dodati zobene i dobro promiješati. Ubaciti u mikrovalnu na minutu i pol.

8. Okruglice od mrkve

Sastojci:

  • 4 mrkve
  • 1 žlica sirupa agave

Mrkvu izmiksati štapnim mikserom i prebaciti u lonac. Dodati agavu i miješajući kuhati oko pola sata dok se ne zgusne, odnosno dok većina vode ne ispari. Prohladiti te oblikovati kuglice, ostaviti u hladnjaku par sati prije konzumacije.

9. Laganini kolačić

Sastojci:

  • 50 gr zobenog brašna
  • 1 žlica stevije
  • 3 žlice bademovog mlijeka
  • 100 gr quarka
  • 50 gr smrznutih višanja
  • Cimet

Pomiješati brašno, pola žlice stevije i mlijeko te oblikovati podlogu na tanjuriću i ostaviti u hladnjaku nekoliko sati da se stisne. Višnje odmrznuti i ocijediti te pomiješati sa ostatkom stevije. Prije konzumacije staviti quark na podlogu i po vrhu složiti višnje te posuti cimetom.

10. Borovnice i ricotta

Sastojci:

  • 100 gr ricotte
  • Šaka borovnica
  • Po želji cimet i stevija

11. Štangice punjene bananom

Sastojci:

  • 200 gr zobenog brašna
  • 300 gr pirovog brašna
  • 4 žlice sirupa agave
  • 2 jaja
  • 1 kvasac
  • 2 dcl bademovog mlijeka
  • 2 korice limuna
  • 2 banane
  • Cimet, kokosovo ulje

Pomiješati žlicu agave sa mlijekom i zagrijati. U toplo mlijeko namrviti kvasac i kad se digne pomiješati sa brašnom, jajetom i koricom limuna te ostatkom agave i umijesiti tijesto. Premazati kistom umočenim u kokosovo ulje i ostaviti na toplom da se digne. Kad udvostruči volumen, premijesiti na pobrašnjenoj podlozi i razvaljati te rezati na kocke. Sa dvije strane napraviti resice na izrezanoj kocki tijesta, a sredinu puniti bananom narezanom na kockice i posuti cimetom. Resice prebaciti preko sredine i utisnuti rubove te štangice slagati na masni papir. Složene premazati kokosovim uljem i staviti peći oko pola sata na 180 stupnjeva.

12. Zarobljene jagode

Sastojci:

  • 500 gr jagoda
  • 10 gr agartina
  • 500 ml vode
  • 2 žlice sirupa agave
  • Sirup datulje za dekoraciju

Jagode ubaciti u 4 - 5 čaša i zaliti sa malo agave. Agartin pripremiti u skladu sa uputama na pakiranju i gotovi žele preliti tako da potopi jagode. Ohladiti, izvaditi iz čaša te ukrasiti jagodama i sirupom datulje.

13. Kuglice od datulje i rogača

Sastojci:

  • 4 svježe datulje
  • 2 dcl bademovog mlijeka
  • 10 žlica rogača

Datulje izmiksati u mlijeku štapnim mikserom i dodati rogač. Promiješati i oblikovati kuglice. Od smjese ispadne oko 20 kuglica. Ostaviti u hladnjaku barem dva sata prije posluživanja.

14. Slatka kopriva

Sastojci:

  • 1 vezica svježe koprive
  • 500 gr posnog sira
  • 2 jaja
  • 2 žlice kristal stevije
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 korice limuna
  • 2 žlice soka limuna
  • 1 aroma vanilije
  • 150 gr pirovog brašna
  • 70 gr heljdinog brašna
  • 1 dcl bademovog mlijeka
  • Par kapi kokosovog ulja

Listove koprive minutu blanširati u kipućoj vodi, a zatim ocijediti i izblendati štapnim mikserom. Ohladiti. Izmiksati bjelanjke u snijeg. Žumanjke miksati sa stevijom, dodati sir i nastaviti miksati dodajući aromu, limun, brašno i prašak te mlijeko. Ubaciti koprivu te ručno umiješati snijeg. Smjesu prebaciti u kalup 22x22 premazan kokosovim uljem i peći 35 minuta na 180 stupnjeva. Provjeriti čačkalicom. Nema veze ako se kolač malo napuhne, jer se slegne dok se hladi. Ohladiti prije posluživanja.

15. Brzi kolač od prosa i borovnica

Sastojci:

  • 200 gr kuhanog prosa
  • 100 gr smrznutih borovnica
  • 1 dcl bademovog mlijeka
  • 1 žlica sirupa agave

Proso skuhati u vodi bez dodataka. Dodati borovnice i agavu te promiješati i prebaciti u silikonski kalup od 13 cm. Preliti mlijekom i staviti na 180 stupnjeva oko 40 minuta. Ohladiti.

16. Pita od sira i prosa

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 150 gr prosenog brašna
  • 50 gr zobenog brašna
  • 500 gr posnog sira
  • 2 žlice sirupa agave
  • 2 korice limuna
  • 2 žlice soka limuna
  • 1 prašak za pecivo
  • Par žlica zobenog mlijeka
  • Maslinovo ulje

Od bjelanjaka napraviti snijeg. Žumanjke pomiješati sa pola žlice agave, brašnom, mlijekom, praškom i jednom koricom limuna te napraviti tijesto i podijeliti ga na dva dijela. Razvaljati prvi dio i staviti ga na dno tepsije 22x22 premazane maslinovim uljem te izbockati vilicom. Izmiksati sir, drugu koricu, sok i ostatak agave te ručno umiješati bjelanjke. Smjesu prebaciti u tepsiju i prekriti drugom polovicom razvaljanog tijesta te također izbockati vilicom. Peći oko 40 minuta na 180 stupnjeva. Ohladiti prije rezanja.

17. Pjenasti biskvit sa umakom od aronije

Sastojci:

  • 1 banana
  • 100 gr pirovog brašna
  • 2 korice limuna
  • 1 aroma vanilije
  • 3 bjelanjka
  • 1,5 - 2 dcl bademovog mlijeka
  • Šaka smrznutih aronija
  • 1 - 2 žličice kristal stevije
  • Cimet
  • Kokosovo ulje

Bananu izmiksati štapnim mikserom, dodati brašno, mlijeko, koricu i vaniliju te izmiksati mikserom. Bjelanjke istući u snijeg te lagano ručno umiješati u smjesu. Silikonski kalup od 23 cm premazati kokosovim uljem i preliti smjesu te peći na 180 stupnjeva 35 - 40 minuta, provjeriti čačkalicom kad je gotovo. Aroniju posipati stevijom i dodati cimet te preliti žlicom ili dvije vode i lagano kuhati oko pola sata. Kad je biskvit gotov, ohladiti ga i kod posluživanja preliti žlicom umaka od aronije.

18. Kakao kolač od cikle i banane

Sastojci:

  • 2 zrele banane
  • 2 srednje cikle
  • 8 suhih datulja
  • 2 žlice kakaa
  • 2 dcl bademovog mlijeka
  • 1/ vrećice praška za pecivo
  • 10 žlica pirovog griza
  • 1 jaje
  • Kokosovo ulje

Pjenasto izmiksati jaja te u njih ručno dodati štapnim mikserom izmiksane banane sa kakaom i izmiksanu svježu ciklu. Štapnim izmiksati datulje u mlijeku te dodati smjesi i ubaciti griz sa praškom. Preliti u silikonski kalup 10x22 premazan uljem i peći na 180 stupnjeva 40 - 45 minuta. Provjeriti čačkalicom. Pustiti da se ohladi prije vađenja iz kalupa.

SAVRŠEN LJETNI OBROK Top savjeti za pravilno kuhanje tjestenine i 10 odličnih recepata

19. Košarice od malina i quarka

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 150 - 200 gr zobenog brašna
  • 2 žlice bademovog mlijeka po potrebi
  • 2 žlice sirupa agave
  • Korica limuna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 250 gr quarka
  • Šaka smrznutih malina

Od zobi, jaja, korice, sode i 1 žlice agave umijesiti tijesto. Ako je pretvrdo, dodati malo bademovog mlijeka. Razvaljati i rezati kalupe za silikonske košarice za muffine.  Pomiješati sir sa drugom žlicom agave i malinama te napuniti košarice. Peći na 180 stupnjeva oko 25 minuta.

20. Ječmene palačinke sa sirom i jabukom

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 2 korice limuna
  • 1 aroma vanilije
  • Sok 1/2 limuna
  • 500 - 600 ml sirutke
  • 200 - 300 gr ječmenog brašna
  • Prstohvat soli
  • 5 žlica sirupa agave
  • 5 žlica grčkog jogurta
  • Cimet
  • 2 jabuke
  • 300 - 400 gr posnog sira
  • Maslinovo ulje

Izmiksati jaje, koricu limuna, 2 žlice agave, sol i vaniliju. Ulijevati sirutku i miksajući dodavati brašno. Tavu premazati kapljicom ulja peći palačinke. Ispadne 10 - 15 komada, pa ne moraju sve biti sa sirom. U drugoj posudi izmiksati sir, žlicu agave i koricu limuna. Sjediniti smjese i puniti palačinke te ih stavljati u vatrostalnu posudu. Grčki jogurt pomiješati sa preostalom žlicom agave i premazati palačinke te ih na pola sata staviti na 200 stupnjeva.

21. Kolač od slanutka i jabuke

Sastojci:

  • 240 gr slanutka iz konzerve
  • 2 - 3 dcl sirutke
  • 1 jaje
  • 1 aroma vanilije
  • 2 žlice sirupa agave
  • 80 gr ječmenog brašna
  • 1 žlica cimeta
  • 2 jabuke
  • 2 žličice sode bikarbone

Slanutak izmiksati sa sirutkom u kašu. Jabuke naribati i pomiješati sa cimetom. Jaje izmiksati u gustu kremu sa sirupom agave i vanilijom. Dodati brašno i sodu miksajući, umiješati smjesu sa slanutkom i na kraju dodati jabuke i dobro izmiješati. Smjesu preliti u silikonski kalup od 22 cm i peći na 180 stupnjeva 45 minuta. Ostaviti da se ohladi i stisne, okrenuti na tanjur i poslužiti. Kolačić je mekan i kremaste teksture, a za one koji žele slađu varijantu, dodati više agave ili drugog sladila.

22. Kocke od skute i borovnice

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 200 gr skute
  • 200 gr grčkog jogurta
  • 4 žlice sirupa agave
  • 60 gr pirovog brašna
  • 150 gr smrznute borovnice
  • 1 korica limuna
  • 1 aroma vanilije

Od bjelanjaka napraviti snijeg. Žumanjke izmiksati sa agavom, koricom limuna i vanilijom. Nakon nekoliko minuta ubaciti skutu i grčki jogurt te nastaviti miksati dok se smjesa ne prožme. Ubaciti borovnice i dobro pomiješati te pjenjačom dodati snijeg. Smjesu prebaciti u tepsiju 22x22 koju ste premazali maslinovim uljem te pecite na 180 stupnjeva oko pola sata, a testirajte čačkalicom kad je gotovo. Dobro ohladiti i rezati na kocke.

23. Pahuljica sa malinom

Sastojci:

  • 300 ml bjelanjaka
  • 35 - 40 kapi stevije
  • 350 gr ricotte
  • 100 gr smrznutih malina
  • 2 žlice sirupa agave
  • Prstohvat soli

Bjelanjke, steviju i sol izmiksati u čvrsti snijeg. Na pek papir razmazati bjelanjke u 3 - 4 biskvitne podloge i peći na 160 stupnjeva oko 15 minuta. Ohladiti. Pomiješati 250 gr ricotte sa 1 žlicom agave i malinama. Staviti na tanjur prvi biskvit, premazati smjesom i tako redom, završiti s biskvitom od bjelanjaka. Ostatak sira i agave dobro promiješati te premazati tortu i ostaviti barem nekoliko sati da se ohladi. Ukrasiti s još malo malina.

24.  Čupavci

Sastojci:

  • 50 gr kokosovog brašna
  • 50 gr pirovog brašna
  • 2 jaja
  • 25 kapi stevije
  • 3 dcl rižinog mlijeka
  • 2 čajne žličice kokosovog ulja
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
  • 30 gr čokolade 85 %
  • 9 žlica rižinog mlijeka
  • Ribani kokos listići

Odvojiti bjelanjke i žumanjke. Od bjelanjaka napraviti snijeg, a žumanjke kremasto izmiksati sa stevijom. Dodati brašna, ulje, prašak i mlijeko te izmiksati. Ako je pregusto, dodati još mlijeka. Oprezno pjenjačom umiješati bjelanjak te izliti tijesto u mali kalup (20x12). Peći na 180 oko 35 minuta, provjeriti čačkalicom je li gotovo. Otopiti čokoladu s mlijekom. Topli biskvit narezati na kocke, umočiti u čokoladu i uvaljati u kokosove listiće.

25. Zobeni puding

Sastojci:

  • 2 dcl zobenog mlijeka
  • 3 žlice zobenog brašna
  • 1 kockica tamne 95 % čokolade
  • 2 žlice malina

Zakuhati mlijeko, dodati čokoladu da se otopi te ubaciti brašno i miješati pjenjačom na laganoj vatri nekoliko minuta da se zgusne. Preliti u zdjelicu i ohladiti te po želji dodati maline, borovnice ili šumsko voće.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'TKO MI BOLJE KUHA?'

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Nap7 09.07.2022.

    Odlicne pogace s sirom

  • 09.07.2022.

    Kolač od cikle i banane? Ima stvari koje super izgledaju, dok druge ni po sastojcima ni po izgledu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare