Kulinarstvo je nepresušno vrelo kreativnih ideja u kojima se okusi mogu nadomjestiti i zamijeniti zdravijim verzijama, a na tržnicama se može pronaći niz svježih i ukusnih domaćih namirnica na koje smo pomalo i zaboravili.
POGLEDAJTE VIDEO: Recept za zobene kekse
U receptima koje smo pripremili za vas pronađite inspiraciju za vlastite zdrave obroke.
1. Punjeni šampinjoni
Sastojci:
- 500 gr šampinjona
- 200 gr mljevene puretine
- 1 mozzarella
- 2 žlice koncentrata rajčice
- 1 luk
- 3 režnja češnjaka
- Maslinovo ulje, sol, papar, crvena slatka mljevena paprika, bosiljak
Šampinjone izdubiti i ukloniti stapke te ih nasjeckati na sitno. Na malo ulja popržiti luk, dodati meso i dinstati dok ne ispari voda. Dodati sjeckane stapke gljiva i sve ostale sastojke osim mozzarelle. Dinstati još desetak minuta te smjesom puniti klobuke. Na kraju posuti ribanom mozzarellom i zapeći pola sata na 180 stupnjeva.
2. Okruglice sa ciklom
Sastojci:
- 1 manja cikla
- 1 mrkva
- 1 manji korijen peršina
- Pola svežnja svježeg peršina
- 1/4 manjeg korijena celera
- 1 tikvica
- 1 luk
- 2-3 režnja češnjaka
- Sol, papar
- 1 jaje
- zobeno brašno
3. Muffini od jaja
Sastojci za 3 osobe:
- 3 jaja
- 1 paprika
- 1 ribana mozzarella
- 2 žlice ribanca
- 2 šnite pureće šunke
- Sol, papar, vlasac
Umiješati sve sastojke i preliti ih u kalup za muffine. Peći 15 minuta na 200 stupnjeva.
4. Mesne okruglice u umaku od paprike i sušene rajčice
Sastojci za 3 osobe:
- 500 gr mljevene puretine
- 2 paprike
- 2 luka
- 6 režnjeva češnjaka
- 5 sušenih rajčica
- 2 dcl rižinog vrhnja za kuhanje
- 1 žlica Vegete
- 1 žličica soli
- 1 žličica papra
- 1 žličica mljevene slatke paprike
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 glavica cvjetače
- 1 žlica svježeg sjeckanog peršina
- 1 žlica bosiljka
Sušene rajčice preliti kipućom vodom i ostaviti oko 20 minuta. Za to vrijeme u mljevenu puretinu dodati jaje, zob, 1 protisnuti luk, 3 protisnuta režnja češnjaka, peršin, sol, papar i mljevenu papriku. Dobro pomiješati sastojke, oblikovati kuglice i skuhati ih oko 20 minuta u vodi. Cvjetaču također skuhati u slanoj vodi, ocijediti i štapnim mikserom izmiksati u pire. Na ulju prepržiti luk, dodati paprike narezane na trake, začiniti i pustiti par minuta da se peče. Potom dodati nasjeckane sušene rajčice, sitno sjeckani češnjak i pustiti da zamiriše, a onda podliti vrhnjem za kuhanje i posuti bosiljkom te kuhati miješajući još par minuta. Ocijediti okruglice i ubaciti ih u paprike s umakom te dobro promiješati. Poslužiti uz pire od cvjetače i zelenu salatu.
5. Povrće punjeno skutom
Sastojci za 3 osobe:
- 3 paprike
- 3 rajčice
- 250 gr skute
- 400 gr svježeg špinata
- 1 jaje
- Sol, papar, češnjak u granulama, mažuran
Špinat skuhati pola minute u kipućoj slanoj vodi, ocijediti, ohladiti i nasjeckati. Dodati mrvljenoj skuti, ubaciti jaje i začine te dobro promiješati. Povrće izdubiti i puniti smjesom. Staviti na 200 stupnjeva 35 - 40 minuta da se zapeče.
6. Salata sa rikolom, mesom i povrćem
Sastojci za 3 osobe:
- 1 batat
- 2 mrkve
- 1 celer
- 1 paprika
- 2 mlada luka
- 3 šake rikole
- 3 režnja češnjaka
- 500 gr pilećeg filea
- Sol, papar, maslinovo ulje
U pećnici ispeći batat, celer, mrkvu i piletinu. Kad se sve ohladi narezati meso i dodati sjeckanu papriku, luk, češnjak i rikolu. Začiniti i dobro promiješati.
7. Mineralno vitaminska bomba
Sastojci za 3 osobe:
- 200 gr divljeg radiča
- 200 gr matovilca
- 12 prepeličjih jaja
- 50 gr klica rotkvice
- 5 rotkvica
- 100 gr skute
- 3 mlada luka
- Sol, papar, balzamički ocat, bučino ulje
Jaja skuhati, povrće narezati i dodati skutu. Začiniti i promiješati.
8. Bolonjez sa sojom i tikvicom
Sastojci:
- 200 gr sojinih ljuskica
- 2 dcl umaka od rajčice
- 3 tikvice
- 1 luk
- 3 režnja češnjaka
- 1 žlica koncentrata rajčice
- Sol, papar, maslinovo ulje, origano
Na malo ulja popržiti sjeckani luk. Ljuskice preliti kipućom slanom vodom i ostaviti pet minuta, a potom ocijediti. U luk dodati češnjak te soju, rajčicu, koncentrat i začine. Prokuhati desetak minuta. Tikvice oguliti i spiralizirati u rezance te posoliti i kratko prokuhati sa žlicom vode. Ocijediti i poslužiti uz umak sa sojom.
9. Juneći saft i pirova kaša
Sastojci za 3 osobe:
- 500 gr junećeg buta
- 1 luk
- 3 režnja češnjaka
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 2 žlice slatke mljevene paprike
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žlica kosanog peršina
- 1 žlica Vegete
- Sol, papar, kajenski papar
- 200 gr pirove kaše
Na ulju popržiti luk i kad postane staklast dodati junetinu narezanu na kockice. Dodati Vegetu i papar, poklopiti i ostaviti da se na laganoj vatri kuha u vlastitom soku. Kad tekućina ispari, dodati češnjak, podliti vodom i dodati sve ostale sastojke te kuhati dok meso potpuno ne omekša. Pirovu kašu skuhati prema uputama na pakiranju.
10. Piletina sa povrtnim rezancima i špinatom
Sastojci za 3 osobe:
- 500 gr pilećeg filea
- 2 mrkve
- 2 tikvice
- Šaka svježeg špinata
- 1 luk
- 3 režnja češnjaka
- 1 dcl soja sosa
- Papar, maslinovo ulje, limunska trava
Na malo ulja popržiti luk, dodati piletinu i dinstati dok ne ispari voda. Ubaciti mrkvu narezanu na trakice ili spiraliziranu, dodati papra i limunske trave te dinstati još pet minuta. Ubaciti tikvice i špinat te češnjak, podliti soja sosom i kuhati dvije minute.
11. Zalogajčići od tunjevine sa šparogama
Sastojci za 1 osobu:
- 1 mala konzerva tunjevine bez ulja
- 1 mali luk
- 1 režanj češnjaka
- 100 gr ricotte
- 2 žlice zobenog brašna
- 250 gr šparoga
- Sol, papar
Tunjevinu pomiješati sa protisnutim lukom i češnjakom, ricottom i brašnom. Od smjese oblikovati 6 polpetica i stavljati ih na pek papir. Peći na 180 oko pola sata, nakon 15 minuta okrenuti. Šparoge posoliti i kuhati na pari desetak minuta dok omekšaju.
12. Curry puretina i vučika
Sastojci:
- 500 gr purećih prsa
- 1 luk
- 1 žlica maslinovog ulja
- Curry začinski mix
- 150 gr vučike
Na žlici ulja prodinstati luk, dodati puretinu narezanu na kockice i začiniti curryjem te pustiti poklopljeno da se dinsta u vlastitom soku oko pola sata dok meso nije gotovo. Vučiku skuhati po uputama na pakiranju.
13. Ručak na pari
Sastojci:
- 500 gr pilećih prsa
- 1 glavica kelja
- 4 režnja češnjaka
- 1 žlica maslinovog ulja
- Sol, papar
Pileća prsa posoliti, dodati papra i skuhati na pari. Kelj narezati na trakice, posoliti i također skuhati na pari. Zagrijati ulje i dodati sitno sjeckani češnjak i čim zamiriše dodati kelj, promiješati i poslužiti.
14. Šarena cikla
Sastojci:
- 2 žute cikle
- 2 bijele cikle
- Sol
Ciklu naribati i začiniti te dobro promiješati.
15. Musaka od mahuna i mesa
Sastojci:
- 500 gr mahuna
- 500 gr mljevene puretine
- 1 luk
- 3 režnja češnjaka
- 1/2 žlice Vegete
- 1/2 žlice sušenog bosiljka
- 3 dcl pasirane rajčice
- 2 jaja
- 150 ml grčkog jogurta
- Maslinovo ulje, sol, papar, crvena mljevena slatka paprika
Mahune skuhati 15 minuta u slanoj vodi i ocijediti. Na malo ulja popržiti sitno sjeckani luk i kad zastakli dodati meso. Začiniti Vegetom i bosiljkom te dinstati dok voda ispari. Dodati sjeckani češnjak i kad zamiriše uliti rajčicu, dodati papriku te prokuhati desetak minuta. U vatrostalnu posudu blago premazanu maslinovim uljem na dno složiti pola mahuna, preko toga preliti meso te po vrhu složiti ostatak mahuna. U zdjelici umutiti jaja i jogurt te preliti preko mahuna. Peći na 200 stupnjeva oko pola sata.
16. Loboda i heljdini žličnjaci od sira
Sastojci:
- 1 vezica lobode, oko 400 gr
- 250 gr posnog sira
- 1 jaje
- 100 gr heljdinog brašna
- 500 gr pilećeg filea
- 3 režnja češnjaka
- 2 dcl rižinog vrhnja za kuhanje
- Maslinovo ulje, sol, papar
Odvojiti listove lobode od stabljike i dvije minute ih prokuhati u slanoj vodi. Ocijediti i usitniti vilicom. Na malo ulja popržiti češnjak i čim zamiriše dodati lobodu i vrhnje te prokuhati par minuta da se zgusne. Pomiješati sol, heljdu i jaje. U kipuću vodu žlicom odvajati žličnjake. Kuhati par minuta dok zaplivaju te ih ocijediti. Od filea izrezati šnicle, posoliti ih i popapriti te pržiti na malo ulja.
17. Pire od boba, tofu i salata od mahuna
Sastojci:
- 500 gr boba
- 400 gr mahuna
- 200 gr dimljenog tofua
- 1 luk
- 3 režnja češnjaka
- Sol, papar, maslinovo ulje, bučino ulje, balzamički ocat
Skuhati bob u slanoj vodi, u drugom loncu skuhati mahune. Ocijediti. Bob izmiksati u pire. Na malo ulja popržiti tofu. Mahune ohladiti te im dodati sjeckani luk i češnjak, soli i papra te bučino ulje i balzamički ocat.
18. Lignje punjene prosom i rezanci od povrća
Sastojci:
- 400 gr smrznutih lignji
- Pola šalice prosa
- 1 luk protisnuti
- 3 režnja češnjaka, protisnutog
- 2 žlice kosanog peršina
- 1 celer
- 2 narančaste mrkve
- 2 žute mrkve
- 1 tikvica
- Sol, papar, maslinovo ulje
Proso skuhati u slanoj vodi. Na malo ulja popržiti luk i dodati sitno sjeckane krakove i krilca te češnjak i peršin i kratko popržiti. Dodati proso, sol i papar, i dobro promiješati. Smjesom puniti lignje i slagati ih u posudu namašćenu maslinovim uljem i još poprskati. Peći na 185 stupnjeva oko pola sata. Povrće spiralizirati i staviti na vruće ulje najprije celer i mrkvu, začiniti te dinstati pet minuta, a onda dodati tikvice i kratko dinstati još dvije minute. Poslužila sam uz zelenu salatu.
19. Salata od lišća
Sastojci:
- Šaka listova mlade cikle
- Par listova mlade mrkve
- 3 mlada luka
- 2 režnja češnjaka
- Komadić feta sira
- Par oraha
- Bučino ulje, aceto balsamico, sol, papar
Lišće nasjeckati, dodati ostale sastojke i dobro promiješati.
20. Zeleno varivo
Sastojci:
- 1 brokula
- 2 - 3 poriluka
- 1 glavica kelja
- 1 luk
- 3 režnja češnjaka
- 1 žlica slatke mljevene paprike
- 2 žlice kosanog peršina
- Maslinovo ulje
- Vegeta, papar
Na malo ulja popržiti luk, dodati poriluk nakon minutu i dinstati dok ne povene. Potom dodati kelj narezan na trakice i nastaviti dinstati poklopljeno još pet minuta. Dodati češnjak, a kad zamiriše ubaciti sve začine i podliti vodom. Dodati brokulu i kad zakipi kuhati još pet minuta dok omekša.
21. Kunić i povrće
Sastojci:
- 1 kg kunića
- 1 batat
- 2 mrkve
- 1 pastrnjak
- 1 repa
- 1 žlica maslinovog ulja
- Sol, papar, grančica ružmarina
Kunića dobro natrljati maslinovim uljem, solju i paprom te uz grančicu ružmarina staviti u posudu za pečenje sa poklopcem. Peći 15 minuta na 250, smanjiti na 180 i peći oko sat vremena. Povremeno okretati meso i prelijevati tekućinom koju je meso pustilo. Povrće narezati, posoliti i popapriti te peći na 180 oko 45 minuta i svako malo ga promiješati. Kad je meso gotovo, skinuti poklopac i peći uz okretanje još 15 minuta.
22. Piletina, crvena riža i brokula
Sastojci za 3 osobe:
- 1 pile
- 1 veća glavica brokule
- 150 gr crvene riže
- 3 režnja češnjaka
- Sol, papar, maslinovo ulje, Vegeta
Pile natrljati Vegetom i premazati sa par kapi maslinovog ulja. Staviti u vatrostalnu posudu i poklopiti te peći na 200 stupnjeva oko sat, ovisno o veličini. Skinuti poklopac i nastaviti peći još 30 - 45 minuta. Brokulu skuhati u slanoj vodi i ocijediti. Na malo ulja popržiti češnjak, ubaciti brokulu i pomiješati. Rižu skuhati u slanoj vodi. Poslužiti uz zelenu salatu.
23. Kvinoja sa kozicama i lososom
Sastojci:
- 200 gr kozica
- 300 gr lososa
- 100 gr kvinoje
- 3 režnja češnjaka
- 1 tikvica
- 2 žlice svježeg peršina
- 2 žlice jabučnog octa
- Sol, papar, maslinovo ulje i ribanac za posipanje
Kvinoju skuhati i staviti sa strane. Na malo ulja popržiti sitno sjeckani češnjak, dodati kozice i losos i začiniti te dodati peršin i pržiti oko dvije tri minute. Dodati ocat ( ili bijelo vino) te tikvicu narezanu na kockice. Pržiti još 3 - 4 minute pa dodati kvinoju i dobro promiješati te kuhati još minutu da se okusi prožmu. Na tanjuru posuti ribancem ili peršinom.
24. Salata od crne rotkve
Sastojci:
- 1 crna rotkva
- 1 mrkva
- 1/2 jabuke
- 1 mladi luk
- 1 režanj češnjaka
- 3 žlice grčkog jogurta
- Sol, papar, bučino ulje, balzamički ocat
Pomiješati sastojke i začiniti.
25. Rolice sa patlidžanom i sirom
Sastojci za 2 osobe:
- 1 veći ili dva manja patlidžana
- 3 žlice posnog sira
- 2 žlice skyra
- Sol, papar, bosiljak, maslinovo ulje
Narezati patlidžan na ploške, posoliti i ostaviti oko pola sata da se ocijede. U zdjelici pomiješati sir, skyr, bosiljak, sol i papar. Ploške patlidžana isprati od viška soli i osušiti papirnatim ručnikom. Na svaku plošku staviti žlicu i pol sira te zarolati. Rolice slagati u vatrostalnu posudu posprejanu s malo ulja. Kad su sve složene, posprejati još malo ulja po vrhu i staviti ih na 200 stupnjeva oko pola sata. Izvrsne su tople i hladne.