To je to što me zanima!

24 recepta za 24 minute: Brza i slasna osvježenja stižu na stol

Napravite slasni rižot od mesa ili povrća, lažne lazanje, egzotičnu salatu, tjesteninu u umaku sa školjkama, popečke od blitve i boba ili pak domaći sladoled...
Vidi originalni članak

Bez obzira na to je li vas uhvatila iznenadna glad ili neobuzdana želja za slatkim - donosimo vam 24 superbrza recepta koja ćete servirati za samo 24 minute.

Kuharice staroga kova gotovo su nas uspjele uvjeriti da bez dugotrajnoga kuhanja nema dobrog jela. Takvo je mišljenje mnoge zauvijek otjeralo iz kuhinje u uvjerenju da nikad neće skuhati nešto fino. Današnjica ih je demantirala te smo se mnogo puta uvjerili da brzo jelo okusom i hranjivošću nimalo ne zaostaje za onim koje se priprema više sati.

Čak štoviše, brzi način pripreme ne samo da štedi vrijeme nego i čuva hranjive sastojke. Pred vama su stoga 24 recepta čija vam priprema neće oduzeti više od 24 minute. Na primjeru dokazujemo da se brzo ne pripremaju samo salate i kuhano povrće nego i slasna jela od morskih plodova i mesa. Tu prestaje svaka zabluda o tome da se ukusno i zdravo hrane samo oni koji provode sate svaki dan stojeći pred štednjakom.

Mahune s rajčicama

Sastojci: 1/2 kg mahuna, 1/4 šalice bosiljka, 2 žličice nasjeckanog vlasca, 2 žlice limunova soka, 2 žlice vrhnja, žlica meda, 2 šalice cherry-rajčica, 2 žlice feta sira

Priprema: Mahune blanširajte, ocijedite i potopite kratko u hladnu vodu da ostanu hrskave. Bosiljak promiješajte s vlascem, limunovim sokom, vrhnjem, medom i soli. Zatim primiješajte ohlađene mahune, fetu i rajčice. 

Šarene lazanje

Sastojci: Patlidžan, 250 g smrznutog špinata, 425 g ricotte, jaje, 1/2 šalice parmezana, 1 i 1/2 šalica pasirane rajčice, 5 listova za lazanje, šalica narezane mozzarella, sol, papar

Priprema: Kolutove patlidžana posolite, popaprite i pecite 12 min na 200°C. Izmiješajte špinat, ricottu, jaje, parmezan i malo papra. U lim ulijte malo rajčice i prekrijte tijestom, zatim stavite pola količine mješavine s ricottom, trećinu mozzarelle i prekrijte patlidžanom. Ponovite slaganje, a patlidžan ovaj put prelijte rajčicom, kao i zadnji sloj tijesta. Pecite 30 min, pospite mozzarelom i pecite još 15 min.

Rigatoni s junetinom

Sastojci: Glavica luka, 3 češnja češnjaka, šalica očišćenih zelenih maslina, 1/3 šalice crvene paprike, 340 g junetine, 340 g tjestenine rigatoni, žličica origana, peršin, sol, papar

Priprema: Pržite junetinu 10-ak min uz miješanje. Maknite meso, a u tavi popržite luk, origano, češnjak i začinite. Skuhajte tjesteninu. Luku dodajte junetinu, masline i papriku te pirjajte još dvije minute. Na tjesteninu stavite umak i zagrijte. Pospite peršinom.

Pasta carbonara

Sastojci: 340 g špageta, 4 jaja, 200 g slanine, 4 žlice ovčjeg sira, 2 žlice parmezana, sol, papar, začini prema želji 

Priprema: Zakuhajte vodu za tjesteninu, a slaninu izrežite na kockice i pržite na jakoj vatri dok ne postane hrskava. Izmiješajte žumanjke, naribani parmezan, ovčji sir i papar. Špagete procijedite i dodajte u tavu sa slaninom. Ugasite vatru pa ulijte smjesu od jaja i sira. Pospite parmezanom.             

Lagane ljetne bruschette

Sastojci: 150 g konzerviranoga graška, 8 minirajčica, 2 češnja češnjaka, 3 žlice maslinova ulja, 2 žličice limunova soka, 2 žlice vinskog octa, sol, papar

Priprema: U zdjeli prerezane rajčice posolite pa ostavite da odstoje. Dodajte maslinovo ulje i češnjak te promiješajte. Umiješajte grašak, vinski ocat, limunov sok i papar pa sve lagano promiješajte. Francuski kruh po duljini prerežite na tri dijela pa svaki uzdužno prepolovite. Grillajte na tavi do zlatno-smeđe boje. Svaku krišku namažite češnjakom, poškropite maslinovim uljem i dodajte umak od graška.

Špageti s vongolama

Sastojci: 500 g vongola, 500 g špageta, luk, 4 češnja češnjaka, čili papričica, 2 dl bijelog vina, l ribljeg ili povrtnog temeljca, žlica peršina, maslinovo ulje, sol, papar  

Priprema: Vongole popržite na ulju. Dodate sjeckani češnjak, luk, peršin i čili pa podlijte temeljcem. Ostavite da zakuha. Dodajte vino, a kad ukuha, začinite solju i paprom. Špagete “al dente” pomiješajte s umakom i promiješajte najviše dvije minute na laganoj vatri. 

Gamberi na bijeloj pašti

Sastojci: 300 g špageta, 300 g očišćenih kozica ili gambera, 2 češnja češnjaka, peršin, 200 ml vrhnja za kuhanje, dl bijelog vina

Priprema: Na maslinovu ulju propržite sitno sjeckani češnjak pa dodajte očišćene repove kozica. Pržite minutu i podlijte vinom. Kad vino uskuha, dodajte vrhnje za kuhanje. Začinite solju i paprom te ostavite da zakuha. Prije posluživanja pospite peršinom.

Dagnje na mornarski način

Sastojci: 100 g zelenih rezanaca, 2 veća luka, 2 češnja češnjaka, 3 žlice maslinova uja, 500 g dagnji, 100 g zelene i crvene paprike, 50 g pelata, 2 slane srdele, žličica kapara, 1/2 dl bijelog vina, majčina dušica, riblji temeljac

Priprema: Na maslinovu ulju popržite luk i češnjak. Dodajte papriku narezanu na rezance. Pirjajte dvije minute te dodajte domaće ili konzervirane pelate. Promiješajte pa dodajte slane srdele, kapare i dagnje te riblji temeljac i vino. Lagano miješajte dvije-tri minute ili treskajte posudu. Začinite solju, paprom i majčinom dušicom te pomiješajte s rezancima.

Superbrza salata

Sastojci: 200 g tjestenine, 150 g povrća (brokula, cvjetača...), 2 rajčice, stapka mladog luka, 50 g feta-sira, paprika, krastavac, 8 maslina, sol , papar, maslinovo ulje

Priprema: Povrće natrgajte na veće komade pa ga skuhajte u posoljenoj vodi. Za to vrijeme skuhajte tjesteninu. Napravite bazu za salatu od maslinova ulja, nasjeckanih rajčica, sjeckanoga mladog luka, feta-sira, paprike nasjeckane na trake, krastavca nasjeckanog na kockice, maslina te soli i papra. Dobro promiješajte pa svemu dodajte tjesteninu i kuhano povrće. Ohladite.  

Tjestenina s piletinom

Sastojci: 300 g tjestenine, 4 komada pilećih prsa, žlica maslinova ulja, po šalica mozzarelle i pesta, 4 cherry-rajčice  

Priprema: Izrežite piletinu na komadiće i popržite je na maslinovu ulju. Za to vrijeme skuhajte tjesteninu i dodajte je u tavu s piletinom. Umiješajte cherry-rajčice, mozzarellu i pesto. 

Brzi popečci od blitve i boba

Sastojci: 100 g špinata, 250 g očišćenog boba, 150 g krumpira, po 1/2 žličice mljevene kurkume i kima, 2 žlice peršina, 30 g krušnih mrvica, jaje

Priprema: Skuhajte i sitno nasjeckajte špinat. Bob kuhajte dvije minute i ogulite. Skuhajte krumpir pa ga propasirajte s bobom i začinima. Dodajte jaje i krušne mrvice, oblikujte popečke i popržite ih s obiju strana. 

Ljetna salata

Sastojci: 200 g tjestenine, konzerva tune, 5 cherry-rajčica, 5 maslina, 2 žlice maslinova ulja, 2 žlice octa

Priprema: Skuhajte tjesteninu u slanoj vodi. Pomiješajte je s procijeđenom tunom, narezanim maslinama i rajčicama. Začinite maslinovim uljem, octom te solju i paprom. Prema želji, poslužite na listu zelene salate i prelijte sokom od limuna ili limete.   

Frittata od povrća

Sastojci: 25 g maslaca, 200 g šampinjona, 2 rajčice, 4 jaja, 75 g naribanog celera, stručak peršina, 150 g sira, sol, papar

Priprema: Rastopite maslac, dodajte šampinjone i rajčice. Pirjajte 3-4 minute. Izvadite ih u zdjelu i ostavite sa strane. Istucite jaja. Umiješajte celer, peršin, gljive i rajčice. Posolite i popaprite. Rastopite maslac u tavi, dodajte smjesu od jaja, pospite sirom i kratko zapecite u pećnici. 

Mesne okruglice s tjesteninom i šalšom

Sastojci: 400 g mljevenog mesa, 30 g brašna,  po pola žličice muškatnog oraščića i origana,  glavica luka, 50 g parmezana, 50 g pršuta, 3 češnja češnjaka, 2 žlice Krušnih mrvica, jaje, 250 g tjestenine, 350 g šalše

Priprema: Mljevenome mesu dodajte jaje, krušne mrvice, češnjak, sol, origano, papar, pršut narezan na kockice, naribani parmezan, nasjeckani luk i muškatni oraščić. Izmiješajte, oblikujte kuglice, uvaljajte ih u brašno i pecite oko osam minuta. Zagrijte šalšu, razrijedite je vodom i stavite okruglice. Kratko prokuhajte i poslužite uz kuhanu tjesteninu. Prema želji, pospite parmezanom ili ribanim sirom.

Kotleti s marelicama

Sastojci: 4 kotleta, glavica luka, tikvica, sol, papar, majčina dušica, 1/2 žličice majčine dušice, 2 žlice senfa, 2 žlice džema od marelica, 2 šalice riže

Priprema: Kotlete očistite, posolite i narežite na tanke komadiće. Pospite ih majčinom dušicom i paprom. U tavi zagrijte ulje i ubacite meso. Za to vrijeme skuhajte rižu u malo vode. Nekoliko minuta prije kraja ugasite vatru i ostavite je poklopljenu. Propirjajte luk i tikvice narezane na ploške. Umiješajte senf, džem i malo vode te poslužite s rižom i mesom. 

Punjeni patlidžani

Sastojci: patlidžan, pola šalice kukuruza, glavica luka, rajčica, češanj češnjaka, 1/3 šalice sira, origano, šalica kuhane riže

Priprema: Prepolovite patlidžan i izdubite ga. Nasjeckajte meso patlidžana na kockice. Propirjajte ga pa dodajte kukuruz, luk, rajčicu i češnjak. Začinite i umiješajte kuhanu rižu. Smjesom napunite patlidžane pa pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 200°C oko 15 minuta. Na kraju pospite naribanim sirom i začinima prema želji. 

Lažne lazanje

Sastojci: 4 šalice tjestenine, žlica maslinova ulja, luk, 2 češnja češnjaka, 250 g mljevene junetine, sol, papar, bešamel, vezica špinata, 1/2 šalice ricotte, 1/2 šalice ribanog parmezana, šalica ribane mozzarelle

Priprema: Pirjajte luk i češnjak pa dodajte junetinu, pola žličice soli i papra te pirjajte dok meso ne posmeđi. Za to vrijeme skuhajte tjesteninu. Meso i tjesteninu složite u vatrostalnu posudu. Dodajte, špinat, ricottu, 1/4 šalice parmezana i bešamel. Pospite mozzarellom i parmezanom. Pecite na 200°C oko 15 minuta.    

Osvježavajući sorbet od limuna

Sastojci: 8 limuna, 30 dag šećera, 2 dl vode i malo limunove kore 

Priprema: Prokuhajte šećer i vodu, a nakon što provrije, kuhajte nekoliko minuta. Ohladite pa dodajte limunov sok i malo naribane limunove kore. Promiješajte i stavite u zamrzivač na nekoliko sati, no svakih dvadesetak minuta sorbet promiješajte vilicom. Prema želji, prije posluživanja sorbetu možete dodati malo votke. Žlicom za sladoled kuglice sorbeta poslužite u čašicama.

Čokoladni mousse

Sastojci: 60 g čokolade, 3 žlice maslaca, 3 jaja, 50 g šećera, 160 g ohlađenoga tučenog vrhnja, pola žličice ekstrakta vanilije

Priprema: Na pari otopite čokoladu i maslac. Postupno umiješajte žumanjke. Istucite bjelanjke. Dodajte šećer. Ugrijte vrhnje. Dodajte još malo šećera i vaniliju pa izmiksajte mikserom. Pomiješajte smjesu s bjelanjcima u čokoladnu smjesu. Dodajte i vrhnje. Raspodijelite smjesu u čašice i ohladite.

Smokve u balzamičkom octu

Sastojci: Žličica crnog papra, 2 žličice maslaca, 2 žličice sjeckane majčine dušice, 4 polovice bresaka, 8 polovica smokava, 1/3 šalice balzamičkog octa, 1/3 šalice vrhnja, sol

Priprema: Prepržite papar pa ga usitnite. Na maslacu 2 minute pržite breskve. Izvadite ih, a u tavu dodajte maslac i majčinu dušicu. U to potopite smokve na 2 minute i izvadite ih. Dodajte ocat u tavu i kuhajte dok se ne reducira. Na svaki tanjur položite breskvu na nju žlicu vrhnja, dvije smokve i prelijte umakom. Pospite paprom.

Desert s borovnicama

Sastojci: Šalica jogurta od limuna ili drugoga kiselkastog agruma (ako uzmete neku drugu vrstu, dodajte jogurtu žlicu limunova soka), 2 integralna medenjaka, 1/2 šalice borovnica

Priprema: Pola jogurta izlijte na dno čaše za posluživanje. Slijedi sloj izmrvljenih integralnih medenjaka po kojima također prelijemo jogurt, a zatim složimo borovnice. Ponovite slaganje, a borovnice neka budu na vrhu. Ohladite i uživajte.

Superbrzi kolač od keksa

Sastojci: 400 g petit keksa, 2 šalice mlijeka, po 2 pudinga od vanilije i čokolade, 1/2 dl slatkog vrhnja, rum, kakao u prahu

Priprema: U posudu ulijte mlijeko i malo ruma. Jednu stranu keksa umočite u mlijeko pa složite u lim za pečenje. Skuhajte puding od čokolade. Prelijte preko prvog reda keksa. Složite još jedan red namočenih keksi pa ga prelijte pudingom od vanilije. Kolač ukrasite tučenim vrhnjem i kakaom. Dobro ohladite.

Šerbet od limuna

Sastojci: 2 limuna, 2 žlice šećera, bjelanjak, malo soli, metvica

Priprema: Limune operite, osušite i ocijedite. Kuhajte šećer i mineralnu vodu dok se šećer ne rastopi. Sirup procijedite i pustite da ohladi. Umiješajte mu limunov sok i koru te stavite u zamrzivač. Istucite bjelanjke s malo soli i umiješajte u zaleđen šerbet. Posudu vratite u zamrzivač na još dva sata. Poslužite u čaši s listićima metvice.

Domaći sladoled

Sastojci: 150 g šumskog voća, 500 ml vrhnja za šlag, 500 ml jogurta, 2 žlice šećera u prahu

Priprema: Vrhnje za šlag istucite sa šećerom u prahu. Dodajte jogurt, a zatim i voće, koje miješajte onoliko koliko velike komade voća želite osjetiti. Ako želite kremastu smjesu, usitnite voće u blenderu. Dobivenu smjesu rasporedite u kalupe te stavite u zamrzivač.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • dabar01 06.09.2012.

    Umak sa školjkama - mljac

  • barby-barby 21.07.2012.

    zanimljivo....dobro za znati ...probati....

  • miss_sunshine 19.07.2012.

    Hvala na receptima!! Neki su vec dio mog menija dok ce neki tek postati :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare