Moderni život i loše prehrambene navike krivac su za sve više onih koji pate od žgaravice. Javlja se zbog podizanja želučane kiseline što na kraju rezultira osjećajem žarenja u želucu i u gornjem dijelu prsa. Najčešće muči starije ljude i trudnice, a u ublažavanju pomažu bademi. Šaka badema ili njih 20-ak neutralizirat će želučanu kiselinu već pola sata nakon uzimanja.
|
Foto: Fotolia
On rashlađuje želudac i ublažava neugodne simptome žgaravice. Osim toga, sok od aloe vere regulira probavu i želučanu kiselinu te pomaže kod zatvora i proljeva. Preporučuje se piti samo onaj sok koji je namijenjen za piće.
|
Foto: Dremstime
U borbi s neugodnim žarenjem pomaže i jabučni ocat. U pola šalice vode ili soka od jabuke treba staviti dvije žlice jabučnog octa i popiti. To će ublažiti probavne smetnje i smiriti osjećaj pečenja.
|
Foto: Dreamstime
Osim jabučnog octa, kod žgaravice pomažu i jabuke. One neutraliziraju želučanu kiselinu već nakon pet minuta, ali i smanjuju njezinu proizvodnju. Slično djelovanje imaju i kupus te celer narezan na štapiće.
|
Foto: Goran Ferbežar/Pixsell
Dovoljno je u čašu vode staviti pola do jedne žličice praha da bi ublažili želučanu kiselinu. Preporuča se samo onima koje rijetko muči žgaravica dok je ostali trebaju izbjegavati. Soda bikarbona ima velik udio soli i može uzrokovati mučninu i oticanje.
|
Foto: Dremstime
Slično kao i jabuke, i banane imaju trenutno djelovanje u ublažavanju želučane kiseline. One djeluju kao prirodni antiacid, a jednako su učinkovite i svježe te sušene banane.
|
Foto: Pixsell
Ovaj odlični začin pomaže kod probavnih problema, mučnine, vjetrova i žgaravice. Žvakanje dva do tri lista svježeg bosiljka smiruje želučanu kiselinu te osjećaj žarenja u želucu i gornjem dijelu prsa.
|
Foto: Fotolia
Fermentirani mliječni proizvodi kao što su kefir, jogurt i acidofil te neobrano mlijeko ublažavaju žgaravicu. Dovoljno je popiti pola šalice neobranog mlijeka čim osjetite žarenje da bi se simptomi smirili. Osim toga, ljudima koji se redovito bore s žgaravicom preporučuje se piti dva decilitra fermentiranih mliječnih proizvoda svaki dan.
|
Foto: Fotolia
Kamilica djeluje umirujuće, ublažava strest i probavne probleme. Čaj od kamilice neutralizira želučanu kiselinu i preporučuje ga se piti čim osjetite simptome žgaravice. Također, dobro ga je piti nakon svakog obroka jer će to spriječiti samu pojavu žgaravice.
|
Foto: Fotolia
Njezinim žvakanjem potiče se proizvodnja sline koja potom ispire kiselinu nakupljenu u želucu. Najbolji izbor su žvakaće gume bez šećera i one s voćnim okusom, dok one s mentolom treba izbjegavati. Mentol kod nekih ljudi može iziritirati želudac.
|
Foto: Fotolia
Osim što uklanja loš zadah, cimet ublažava simptome žgaravice i neutralizira želučanu kiselinu. Dovoljno je u šalicu kipuće vode staviti žličicu cimeta, procijediti i piti dok je još vruć.
|
Foto: Fotolia
Čaj od kima, anisa ili komorača pravi je saveznik u borbi sa žgaravicom. Pije se nakon svakog jela ili čim osjetite žarenje u želucu. Najbolje je staviti dvije žličice bilo kojeg od navednih čajeva u kipuću vodu i ostaviti da odstoji 10 minuta. Nakon toga ga procijedite i popijte.
|
Foto: Fotolia
Sirovi češnjak djeluje kao prirodni antibotik i uklanja patogene mikroorganizme česte kod ljudi s kroničnim gastritisom. Pomaže već pri prvoj pojavi žgaravice, a dovoljno je pojesti jedan češanj ili ga kombinirati s jabučnim octom. Češanj u tom slučaju treba usitniti, staviti u malo jabučnog octa i popiti.
|
Foto: Dreamstime
Ovaj začin pomaže kod mučnine i jedan je od najstarijih lijekova protiv žgaravice. Može se dodati jelima, jesti sirov ili piti kao čaj. Kod žgaravice najbolje pomaže u kombinaciji s limunom i medom. U 2,5 dcl tople vode treba pomiješati jednu žličicu naribanog đumbira, jednu žličicu limunovog soka i dvije žličice meda te popiti.
|
Foto: Dreamstime
Ovo voće smiruje probavu i pomaže nadraženom želucu. Već pri prvoj pojavi simptoma žgaravice dovoljno je pojesti 10 do 20 bobica grožđa kako bi žarenje prestalo.
|
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
Pepermint ili menta pomaže kod problema sa želucem, uklanja loš zadah, smanjuje tegobe sindroma iritabilnog crijeva i ublažava žgaravicu. Bomboni s pepermintom ublažit će žarenje, a kod jačih simptoma pomažu dvije kapi eteričnog ulja u 2,5 cl vode.
|
Foto: Fotolia
Ananas obiluje bromelinom, enzimom koji kontrolira razinu želučane kiseline, stoga se preporučuje ljudima koje muči žgaravica. Najbolje je nakon svakog obroka popiti 1,5 do dva decilitra soka od ananasa.
|
Foto: Fotolia
Ovaj začini stimulira probavu, neutralizira želučanu kiselinu, a sprječava i njezino nakuplajnje. Njegova prednost jest u tome što se može dodati svim jelima.
|
Foto: Dreamstime
Sokovi od rajčice, celera i kupusa reguliraju želučanu kiselinu. Preporučuje ih se baš kao čajeve piti nakon svakog obroka kao prevencija ili po prvoj pojavi simptoma. Odličan izbor jest i sok od papaje, koji sadrži probavni enzim papain koji razgrađuje proteine i smiruje želudac.
|
Foto: Fotolia
Jedan od manje poznatih lijekova protiv žgaravice jest senf. Nakon napadaja i osjećaja žarenje dovoljno je razmutiti žličicu senfa u pola čaše vode i popiti. To će već nakon nekoliko minuta smiriti žgaravicu.
|
Foto: Fotolia
Nekim ljudima kod žgaravice pomaže voda jer ispire želučanu kiselinu iz jednjaka. Najbolje je popiti preporučene dvije litre na dan, ali ni s time ne treba pretjerivati jer problemi mogu biti još gori.
|
Foto: Shutterstock
Šaka badema već nakon pola sata neutralizira želučanu kiselinu, aloe vera olakšava probavne probleme dok žvakaća guma potiče ispiranje kiseline
mislim da je ova tema bas dobra ali neke stvari bi trebalo bas izbjegavati
JosipVrdoljak
06.03.2014.
samo PEPTORAN pomaže a ako ga nemate pri ruci onda nije na odmet imati teglu ljuti fafarona i dovoljhno je jednu pojesti i bit će dobro. isprobano osobno i pomaže
MarijaSlovenac
06.03.2014.
banana nikako od nje mi se diže kiselina najbolje jabućni
ocat sa vodom i soda bikarbona