Samonikle kupine nešto su manje od vrtnih, no ujedno su slađe te imaju nešto drukčiji miris i okus.
Kupina raste u velikom broju uz rubove šuma, uz grmlje i putove, po živicama, šikarama i svjetlijim šumama, u ravnici i po planinama. Pojavljuje se u mnogim podvrstama i oblicima (samo u Europi nekoliko stotina) koje danas botaničari većinom smatraju posebnim vrstama.
Kupine se ubrajaju u superhranu, prvenstveno zbog vrlo ljekovitih antioksidansa, kao što su antocijani, vitamin C, vitamin E, elaginska kiselina, kofeinska kiselina, p-kumarinska kiselina, rutin, galna i cimetna kiselina.
Antioksidansi sudjeluju u procesima sprečavanja štetnog djelovanja slobodnih radikala te na taj način pomažu u zaštiti od oboljenja od raka, štite kardiovaskularni sustav, usporavaju starenje organizma, pomažu u borbi protiv štetnog djelovanja sunca na kožu, pomažu kod usporavanja bolesti kognitivnog sustava (npr. Alzheimer).
Kako biste u potpunosti iskoristili pozitivna svojstva kupina, poželjno ih je jesti zajedno s nekim drugim bobičastim voćem jer se tako bolje iskorištavaju hranjivi sastojci. Antioksidansi također imaju antivirusna i antibakterijska svojstva. Jedan od njih, elaginska kiselina, otporna je na visoke temperature pa ostaje prisutna u marmeladama ili drugim slasticama od kupine zadržavajući ljekovito djelovanje.
Velika prednost kupina je i njihov visok sadržaj dijetalnih vlakana, koja pridonose smanjenju rizika od pojave dijabetesa, divertikuloze i stvaraju osjećaj sitosti, što pomaže u reguliranju tjelesne težine. Kupine prirodno sadrže salicilnu kiselinu (aktivni sastojak aspirina), koja se inače koristi za ublažavanje bolova, snižava temperaturu i djeluje protuupalno. Stoga si kod glavobolje možete pomoći zdjelicom svježih kupina.
Osim toga, upotrebljava se za mazanje čireva i ozljeda na koži koje sporo zacjeljuju. Za te svrhe listovi kupine se mogu kombinirati s turicom i rogačem. Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Planta Medica pokazalo je da list kupine smanjuje razinu šećera u krvi. To svojstvo kupina djelomično duguje mogućnosti da stimulira ispuštanje inzulina.
Plodovi kupine bogati su kalijem, željezom i magnezijem, a od njih se pripremaju sok i kupinovo vino, koji se preporučuju onima koji pate od nedostatka željeza.