Ako ste ste tijekom proljeća marljivo radili u vrtu, sad je došlo vrijeme da iskoristite obilje plodova.
Za optimalno zdravlje svakog dana trebalo bi pojesti (ili popiti!) pet porcija voća i povrća, preporučuju nutricionisti. Pritom je dobro birati što raznovrsnije namirnice. Ipak, kod liječenja ili ublažavanja određenih bolesti neke su vrste voća učinkovitije od drugih.
Najbolje je piti na prazan želudac ili dvadesetak minuta prije jela. Ako niste navikli na sokove, za početak će vam biti dovoljna čaša na dan. Najbolje je početi s najumjerenijima, kao što su sok od jabuke ili mrkve, a nakon nekoliko dana možete početi pripremati intenzivnije kombinacije i piti više sokova.
18. Pijenje svježih sokova pomoći će vam u borbi protiv glavobolje, jer do nje često dolazi zbog nakupljanja štetnih tvari u organizmu, čemu ćemo doskočiti povećanom konzumacijom voća i povrća. Možete iskušati sok pripremljen od 4 mrkve i dvije stabljike celera. Ako ne volite okus celera, možete iskušati i sok od 3 mrkve, 1 cikle i 1 krastavca.
19. Sokovi su korisni i kao pomoć u liječenju astme jer utječu na smanjenje sluzi u plućima. Odaberite jedan od sljedećih sokova
i pijte ga tjedan dana. Prvi sok priprema se od grejpa i jabuke, drugi od 3 mrkve i 7 listova špinata, a treći od 6 listova zelene salate i 1 komada celera. Isprobajte ih redom dok ne otkrijete koji vam najviše odgovara. Preporučuje se
uzimanje jednog češnja češnjaka svaki dan.
20. Za čir na želucu u sokovniku pripremite sok od pola rajčice, 2 stabljike celera i 1/4 glavice kupusa.