Njegova jela pojedinci proglašavaju umjetnošću na tanjuru, a pritom rado dijeli i savjete koji će kuharima amaterima pomoći da djela budu ukusnija i bolja.
POGLEDAJTE VIDEO: Gordon Ramsay kuhao je i u Hrvatskoj
TipsAndTricks izdvojio je 20 savjeta Gordona Ramsaya (55) koji bi vam mogli značajno olakšati boravak u kuhinji i poboljšati kulinarske vještine koje imate.
1. U pire krumpir dodajte mladi luk
Gordon Ramsay u pire krumpir dodaje najmanje tri nasjeckana mlada luka. Uz to možete dodati i malo vrhnja i maslaca. Impresionirajte goste ili ukućane ovim jednostavnim načinom zbog kojeg će običan pire krumpir postati poseban prilog.
2. Nezrelo voće? Stavite ga u papirnatu vrećicu s bananom
Više ne morate dugo čekati da nezrelo voće dozre i bude spremno za jelo. Ramsay ima savjet što učiniti u toj situaciji.
- Morate staviti bananu u papirnatu vrećicu zajedno s nezrelim voćem. Stavite vrećicu na tamno mjesto i banana će omogućiti da drugo voće brže dozre - kaže Ramsay koji je ovaj savjet podijelio na svom YouTube kanalu. Ljudi kažu da djeluje.
3. Povucite list ananasa i provjerite je li dovoljno zreo
Ananas je, naravno, najbolji kad je savršeni dozrio, no to nije tako jednostavno utvrditi. Ili možda ipak jest? Ramsay kaže da je sve što trebate učiniti povući list na vrhu ananasa. Skida li se lako? Tada je vaš ananas zreo. Je li vam teško otkinuti list? Tada vaš ananas još nije sasvim zreo.
4. Režete ljute papričice? Operite ruke limunovim sokom
Pranje ruku u običnoj vodi nakon rezanja ljute paprike neće pomoći. Sokovi su još tu, upili su se u kožu i kada dotaknete lice kasnije tijekom dana osjetit ćete pečenje. Taj osjećaj pečenja će trajati neko vrijeme. Bolje spriječiti nego liječiti. Gordon Ramsay kaže da ovo peckanje možete spriječiti pranjem ruku limunovim sokom što će neutralizirati ljutinu i spriječiti širenje osjećaja peckanja.
5. U kajganu dodajte vrhnje i maslac
Gordon Ramsay testirao je mnoge recepte u potrazi za najboljom kajganom, a smatra da je na vrhu top ljestvice sjajnih ona s dodatkom maslaca i vrhnja.
6. Od zelenih krajeva poriluka napravite 'vrećicu čaja'
Zeleni vrhovi poriluka ne izgledaju uvijek svježe ili vam jednostavno nisu potrebni za recept. Ipak, krajeve nikada ne bacajte jer ih možete iskoristiti za juhu ili temeljac. Gordon Ramsay kaže da od njih izrađuje svojevrsnu vrećicu čaja. Složi lovorov list, ružmarin i majčinu dušicu u list, a zatim ga umota i učvrsti špagom za kuhanje. Zatim tu vrećicu stavlja u juhu ili temeljac, a time jelo dobiva puno više okusa.
7. Za hrskavu koricu koristite mlaćenicu
Tajna ukusne pečene piletine je u hrskavoj korici, a Ramsay kaže da je njezina tajna u korištenju mlaćenice koja čini meso posebno mekim i daje piletini svjež okus, a brašno se dobro lijepi za meso što omogućuje bolje pečenje!
8. Uvijek naoštrite nož
Tajna pripreme hrane na brz i siguran način je korištenje oštrog noža. Što je nož oštriji, manje je mjesta za pogreške. Na primjer, oštar nož neće skliznuti sa komada rajčice, što ga čini puno sigurnijim i lakšim za korištenje. Također, deseterostruko ubrzava proces kuhanja omogućujući vam brže rezanje. Ramsay stoga savjete da ga naoštrite prije svakog korištenja.
9. Pazite da vam daska za rezanje ne sklizne
Daska za rezanje koja kliže po radnoj ploči vrlo je opasna i može rezultirati ozljedama, pa je važno osigurati je da stoji na mjestu dok je koristite. Da biste to učinili, Ramsay predlaže da navlažite papirnati ručnik, a zatim ga stavite ispod daske za rezanje koja tako više neće kliziti.
10. Jednostavan trik za guljenje češnjaka
Imate li problema s guljenjem češnjaka? Ramsay ima trik koji će znatno ubrzati ovaj dosadni zadatak. Jednostavno ga zdrobite ravnim dijelom oštrice noža. Kora će se vrlo lako skinuti, a to će vam uštedjeti truda i vremena.
11. Kanta za otpad
Gubite li puno vremena hodajući do i od kante za smeće u kuhinji? Gordon Ramsay nema taj problem. Njegov savjet je da uvijek blizu sebe ili mjesta na kojem pripremate hranu, držite malu kantu za otpad ili zdjelu u koju ćete bacati ostatke. Na taj način štedite vrijeme i ne morate hodati po kuhinji svaki put kad nešto ogulite ili izrežete.
12. Mekše meso
Pečeno meso vam nikad nema okus kao u restoranu? Je li uvijek nekako tvrdo? Ramsay ima vrlo jednostavno rješenje za to. Prije nego što počnete peći meso, uvijek ga trebate pustiti da se zagrije na sobnu temperaturu. To će omogućiti da vlakna u mesu olabave te se zbog toga pečenje biti mekše. Isprobajte ovo sljedeći put kada budete pripremali meso.
13. Trik za sjemenke chilli papričice
Čišćenje chilli papričice može postati prava noćna mora dok petljajući sitnim nožem, u želji da se riješite sjemenki, istovremeno morate paziti na onaj osjećaj pečenja u prstima. Ramsay savjetuje da jednostavno protrljajte nenarezani čili među dlanovima, a zatim ga nekoliko puta udarite o pult. Otpustit ćete sjemenke s unutarnje strane. Zatim odrežite vrh i okrenite čili naopako. Sjeme će samo ispasti.
14. Kako oguliti đumbir
Ako ste među onima koje živcira činjenica da gube i bacaju puno đumbira nakon što ga ogule, Ramsay savjetuje da za umjesto noža, za guljenje đumbira koristite žličicu. Na taj način lako možete zaobići brojne izbočine i pukotine na korijenu bez bacanja, ostavljajući savršeno oguljeni komad đumbira.
15. Spremite avokado bez smeđih mrlja
Ponekad vam je potrebna samo polovica avokada. Ali ako drugu polovicu stavite u hladnjak, za kratko vrijeme će poprimiti smeđu boju. Da biste to izbjegli, ulijte malo limunovog soka u zdjelu i spremite avokado u nju, otvorenom stranom okrenutom prema dolje. Limunov sok zaustavit će oksidaciju avokada, što je proces koji uzrokuje smeđu boju.
16. Savršeno kuhani krumpir
Kada kuhate krumpir, Ramsay savjetuje da ga stavite odmah u hladnu vodu. Kada počnete s vrućom vodom, vanjski sloj krumpira kuhat će se puno brže od sredine, pa krumpir postaje mekan izvana, a tvrd iznutra. Da bi se krumpir ravnomjerno skuhao, treba se zagrijati zajedno s vodom.
17. Slasno meso ili riba s roštilja
Ako ste među onima čije delicije s roštilja nemaju lijepu zapečenu boju, Ramsay ima rješenje za vas. Kaže da je razlog u tome što je meso previše vlažno prije pripreme. Kako biste dobili odgovarajuću boju mesa s roštilja, kuhinjskom krpom ga osušite prije nego što ga ispečete.
18. Lako narežite tanko meso i ribu
Ljubitelj ste carpaccia ili tanko narezane ribe za sushi? Uvelike ćete si olakšati život zamrzavanjem proizvoda prije nego što ga izrežete. Zamrzavanje će ga učiniti čvršćim, što će vam olakšati rezanje na tanke trakice.
19. Čuvajte vino za kuhanje
Nakon kuhanja omiljenog gulaša ili umaka ostalo vam je vina, no nemate ga namjeru popiti? Jednostavno ga ulijte u kalup za kockice leda i zamrznite. Na taj način ćete imati male vinske kockice kao dodatak kad sljedeći put budete kuhali po receptu koji traži vino.
20. Koristite ostatke limete i limuna
Imate li ostataka limete ili limuna i želite li ih iskoristiti prije nego što se pokvare? Ramsay ima sjajan savjet za vas. Jednostavno narežite limun ili limetu na kockice, a zatim ih zamrznite. Koristite ih kao kockice leda u svom sljedećem piću ili koktelu. Kockice će rashladiti piće, ali mu dodati i citrusnu aromu.
POGLEDAJTE VIDEO: LUKSUZ U ŠESTINAMA OD 1.950.000€