Malo tamne čokolade podići će vam raspoloženje jer obiluje spojem triptofan koji potiče lučenje hormona sreće serotonina, endorfina i dopamina. To je razlog zašto posežemo za njom u depresivnim trenucima. Smanjuje stres i čini da se osjećamo bolje. Još jedna sastavnica, teobromin, daje tijelu energiju, stoga je neophodna čak i kod pojačanih tjelesnih aktivnosti.
Bogat okus čokolade potječe od flavonoida, antioksidansa iz kakaovih zrna koji krvne žile čini elastičnijima, snizuje krvni tlak, ali se i bori protiv slobodnih radikala koji oštećuju tjelesne stanice i ubrzavaju starenje. Zato čokolada donosi dobrobiti za cjelokupno zdravlje.
Red tamne čokolade ima pet puta više flavonoida od jabuke te osam puta više antioksidansa nego jagode. Tamnu čokoladu možete si priuštiti i na dijeti, samo pazite da ima više od 70 posto kakaa, dok je odličan i čisti kakao prah. No treba ostati umjeren jer jedna tabla sadrži oko 500 kalorija.
Dobrobiti čokolade:
- 1. Imate više prijatelja - Studija objavljena u časopisu Personality and Social Psihology pokazala je da su ljudi koji vole slatko više susretljivi, društveniji i strastveniji nego ljudi koji vole začinjenu ili gorku hranu.
- 2. Čokolada ne kvari zube - Možda ćete na sljedeću tvrdnju odmahnuti rukom, no dokazano je da teobromin iz čokolade sprečava propadanje zubiju eliminirajući bakterije streptokoka koje pridonose njihovu propadanju.
- 3. Imate snažnije mišiće - Vrhunski biciklisti koji su između treninga pili čokoladno mlijeko postizali su bolje rezultate i bili manje umorni, a izdržljivost im je bila bolja nego kad su pili sportske napitke.
- 4. Libido je... ohoho! - Jedno talijansko istraživanje na 143 žene koje su jele čokoladu svaki dan pokazalo je da su imale povećanu seksualnu želju. Riječ je bila o mlađim djevojkama.
- 5. Koža vam je meka i podatna - Žene koje piju samo pola šalice kvalitetnog kakao napitka na dan imaju nježniju i glatkiju kožu.
- 6. Štiti vas od UV zraka - Koža je manje osjetljiva na utjecaj UV zraka, što znači da se ne oštećuje toliko jako, pa je i manje sklona borama.
- 7. Vid vam je oštriji - Odrasli koji jedu mnogo tamne čokolade pokazuju oštriji vid. Kad su istraživači sa sveučilišta Redding ispitanicima davali bijelu čokoladu, tako odlični rezultati su - izostali.
- 8. Štiti od moždanog udara - Antioksidansi iz tamne čokolade vode bitku protiv slobodnih radikala koji oštećuju tjelesne stanice dovodeći do raznih vrsta kroničnih oboljenja - artritisa, astme, pa čak i stvaranja krvnih ugrušaka i moždanog udara.
- 9. Odlično ste raspoloženi - Čokolada potiče lučenje serotonina, prirodnog antidepresiva, ali i lučenje endorfina, što stvara osjećaj sreće i zadovoljstva. To može objasniti zašto mnogi posežu za čokoladom kad su depresivni.
- 10. Bori se protiv stanica raka - Nekoliko studija je potvrdilo da je čokolada jedna od najboljih namirnica koje se bore protiv raka, zajedno s crnim vinom, borovnicama, češnjakom i zelenim čajem. Antioksidansima smanjuje širenje stanica raka te prevenira upalu.
- 11. Isti efekt kao ljubljenje - Ako čokoladu dugo i polako rastapate u ustima, proizvode se moždana aktivnost i srčani puls koji je iste razine, ako ne i jači od strastvenog ljubljenja.
- 12. Kockica ili dvije za zdravije srce - Harvardska studija potvrdila je da flavanoidi u tamnoj čokoladi pojačavaju cirkulaciju te tako štite žile od oštećenja, ali i upala.
- 13. Tlak na - normali - Istraživanje sa Sveučilišta Tufts pronašlo je da svakodnevno konzumiranje samo šest grama čokolade nakon 18 tjedana može smanjiti brojke sistoličkog i dijastoličkog tlaka za dva do tri posto.
- 14. Manji 'šlaufić' - Tamna čokolada blokira enzime koji pohranjuju ugljikohidrate i masnoće, a to znači manje nakupljanja sala na trbuhu i drugim mjestima, otkriva istraživanje sa Sveučilišta Pen State.
- 15. Čokolada je bogata i antioksidansima koji jačaju imunitet.
16. Uz tamnu se čokoladu dulje hoda
Konzumacija tamne čokolade poboljšava cirkulaciju. Jedno ispitivanje na ljudima koji imaju problema s opskrbom kisika pokazalo je da su oni koji su jeli 40 grama tamne čokolade s udjelom od 85 posto kakaa dnevno mogli hodati 15 posto dulje nego oni koji nisu jeli čokoladu.
17. Čokolada ima i probiotička svojstva
Mnogi vrijedni nutrijenti nalaze se u čokoladi, poput magnezija, željeza, kalija, kalcija, cinka, selena, bakra, kofeina i omega-3 masnih kiselina. Tamna čokolada sadrži oko 11 grama vlakana na 100 grama. Uz to, ima probiotička svojstva pa je dobra i za crijevnu floru. Samo 12 grama na dan poboljšava zdravlje.
18. Regulira inzulin
Tamna čokolada umanjuje rizik za oboljenje od kroničnih bolesti, poput dijabetesa, regulirajući šećer u krvi i pomažući stanicama u tijelu da učinkovitije koriste inzulin. Potvrdila je to i talijanska studija u kojoj su ispitanici jeli tamnu čokoladu 15 dana zaredom.
19. Snižava loš kolestorol
Studije su pokazale i da je odlična u borbi protiv anemije zbog bogatstva flavonoidima, stoga oni s manjkom hemoglobina u krvi također trebaju koristiti dobrobiti čokolade. Jedna nizozemska studija pokazala je pad lošeg kolesterola za 12 posto nakon redovitog unosa tamne čokolade.