1. Ako je hrana bezukusna, vjerojatno ju samo trebate posoliti
Tajna ukusnog jela je da ga u pripremi u svakom koraku začinite solju te onda po potrebi i na kraju kuhanja. Naime, tijekom prvih nekoliko mjeseci u školi, hrana mi je ponekad bila bezukusna i mislio sam da je to zato jer sam stavio premalo sastojaka, ali pokazalo se da jednostavno nisam stavljao dovoljno soli.
2. Možda jelu treba i malo šećera
Šećer pojačava okus namirnica kao što su pečena mrkva, repa i rajčica te igra važnu ulogu u balansiranju okusa. Ako pripremate jelo s primjerice rajčicama koje nisu svježe ili nije njihova sezona, dodajte malo šećera i rajčice će imati okus kao da su savršeno zrele.
3. Za umak kao iz restorana, dodajte malo hladnog maslaca
U restoranima su umaci tako sjajni u bogati jer im na kraju kuhar doda nekoliko mrvica hladnog maslaca prije posluživanja. Sljedeći put kada kuhate umak, isprobajte i vi ovaj trik.
4. Uvijek deglazirajte tavu
Nemojte čistiti zapečene (smeđe) komadiće s dna tave - u njima se kriju fantastični okusi. Umjesto da ih bacite u smeće, deglazirajte ih vinom ili ih pohranite kako bi napravili ukusnu bazu za umak.
5. Osušite meso prije kuhanja
O kojem god mesu se radilo, sušenjem ćete osigurati hrskavu, zlatnu kožu koja se neće lijepiti za tavicu. Posušite meso papirnatim ručnicima ili ga stavite u hladnjak nekoliko sati prije kuhanja.
6. Za maksimalan okus, prepržite orahe i začine
'Tostiranje' oraha i začina ističe njihov okus i dovodi vaše jelo na novu razinu. Začine možete 'tostirati' u suhoj tavi na laganoj vatri, a orahe stavite u pećnicu na 180°C 10-15 minuta prije upotrebe.
7. Ako je hrana bezukusna, dodajte malo kiseline
Kiselina oživljava hranu. Sok od limuna ili par kapi octa ulaze ispod masti, daju okus i osvježavaju jelo.
8. Tajna pripreme jela za puno gostiju je jednostavnost
Planirate li pozvati obitelj na večeru, nemojte kuhati nekoliko jela, umjesto toga usredotočite se na pripremanje jednog i učinite ga sjajnim. Pečena piletina i tjestenina uvijek su odličan izbor.
9. Tjesteninu završite s umakom i uvijek sačuvajte malo vode od kuhanja tjestenine
Kuhajte tjesteninu dok ne bude gotova, a zatim ju umiješajte u umak. Ona će apsorbirati tonu okusa i bolje će prianjati uz umak. Ako je umak pregust dodajte mu malo vode u kojoj ste kuhali tjesteninu kako bi ga razrijedili i dali mu sjajan izgled.
10. Kuhajte jaja na laganoj vatri da ne bi bila suha i gumena
Savršena jaja kuhaju se na laganoj vatri - to će spriječiti prekuhavanje i rezultirati savršenim jajima koja izgledaju poput emotikona.
11. Za savršeno sočno meso - posolite ga, ali na poseban način
U restoranima su svinjski kotleti i piletina toliko sočni zato što ih namaču u slanoj vodi. To namakanje čini meso sočnim i punim okusa.
12. Budite strpljivi i prestanite bosti meso
Potrebno je dosta vremena da bi se dobio savršeno zapečeni odrezak, a upravo je strpljenje njegov tajni sastojak. Pecite ga na jakoj vatri, okrenite ga samo jednom i nemojte ga bosti.
13. I pustite da se odstoji prije nego ga zarežete
'Odmaranje' mesa nakon pečenja omogućuje sokovima da se rasporede u cijelosti pa zarezivanjem nećete izgubiti tonu vlage.
14. Poravnajte nož svaki put prije kuhanja
Prije nego počnete kuhati, poravnajte svoj nož. To ga neće izoštriti, ali će držati rub ravnim i spriječiti njegovo iskrivljavanje.
POGLEDAJTE U VIDEU KAKO SE TO RADI:
15. Imajte sve potrebne alate i držite ih oštrim
Tijekom jednog iznimno izazovnog sata kuhanja, učenik je uhvaćen s tupim nožem (recept za katastrofu). Učitelj je uzeo njegov nož i bacio ga u smeće kako bi dokazao poantu - uvijek imajte naoštrene noževe.
16. Pri ruci držite krpu
Ručnik vam je potreban kako bi kuhanje proteklo glatko, kako bi spriječili opekline i uštedjeli vrijeme. Uvijek imajte sve spremno prije nego počnete kuhati, piše BuzzFeed.
PRINC HARRY PONOVNO ŠOKIRAO JAVNOST: Jedan njegov zahtjev iznenadio je mnoge