Organska hrana definira se kao ona koja je uzgojena bez kemikalija, umjetnih pesticida i kemijskih gnojiva. Ne sadrži genetski modificirane organizme, nije korišteno zračeno prilikom rasta i ne sadrži kemijske prehrambene aditive.
U njenom uzgoju koriste se samo prirodni pesticidi (kukci koji se hrane drugim kukcima i biljna ulja), prirodna gnojiva, životinje se hrane samo organskom hranom, ne hrane se antibioticima niti hormonima rasta te se ne koriste zračenja za uklanjanje nametnika, promjenu načina rasta biljaka ili sprečavanje kvarenja.
No budući da je poprilično skupa, organska hrana nije svima dostupna.
Stručnjaci su dali svoje mišljenje koju hranu ne treba, a koju treba kupovati organsku. Onu s jestivom korom u pravilu je bolje kupovati organsku.
Ovo su namirnice koje je uvijek bolje uzimati organske:
- jabuke
- breskve
- nektarine
- jagode
- grožđe
- celer
- špinat
- paprike
- krastavci
- cherry rajčice
- mahune
- krumpir
- kelj
- ljute papričice
- raštiku
No hranu, koja ima koru, ljusku ili drugi oblik zaštite poput kukuruza, ne mora se nužno kupovati organski uzgojenu. Ovo je popis takvih 15 namirnica koje se ne isplati kupovati organske prema Radnoj grupi za zaštitu okoliša:
- avokado
- kukuruz
- ananas
- kupus
- smrznuti grašak
- luk
- šparoge
- mango
- papaja
- kivi
- patlidžan
- zelena dinja
- grejp
- dinja
- cvjetača.
Meso, jaja i mliječne proizvode uvijek je dobro kupovati kod provjerenih proizvođača, za koje znate da ne koriste hormone prilikom uzgoja.