Od poširanja jaja do brzinskog obroka iz mikrovalne, igre s jajima koja stoje do provjere jesu li jaja svježa te dobra za jelo - otkrijte brzinske i jestive trikove koji vam mogu olakšati posao u kuhinji
Vidi originalni članak
Jaja su jedna od omiljenih i lako dostupnih namirnica, a daju nam potrebne proteine i vrlo su zasitan obrok. Ako vam je dosadilo uvijek ih jesti na jednak način - kajganu, kuhana ili na oko, otkrijte zabavne trikove koji će vas inspirirati.
POGLEDAJTE VIDEO: Zašto su jaja sve važna?
- Trik s balansirajućim jajem nije recept, već čista zabava - svježe jaje treba postaviti na ravnu površinu te pronaći točku u kojoj ono samo održava ravnotežu. Možda će vam trebati nekoliko minuta, no ne odustajte - nije nemoguće!
- Jaje možete brzinski pripremiti u mikrovalnoj. Prvo treba zagrijati u njoj čisti tanjur 2 minute na najvećoj temperaturi, a potom na njega namazati maslac koji će se otopiti. Potom se jaje razbija na tanjur, a nožem treba nježno probušiti vrh žumanjka kako ono ne bi eksplodiralo. Potom se jaje vraća u mikrovalnu na 45 sekundi, a ako nije gotovo, samo ga stavite još malo u mikrovalnu.
- Jednostavan način da provjerite jesu li jaja još uvijek dobra za jelo je taj da ih stavite u visoku staklenu čašu s vodom. Ako jaje stoji uspravno tako da uži dio dodiruje dno - trebalo bi ih pojesti čim prije. Jaja koja odmah potonu su svježa, a ona koja plutaju su pokvarena.
- Pečena jaja iz restorana se dobivaju tako da pjenjačom pomiješate tri velika jaja i 1/4 šalice mlijeka, malo papra i soli. Stavite jaja na tavu sa zagrijanim maslacem i promiješajte nakon što se kajgana počne formirati. Tada treba smanjiti temperaturu te lagano miješati da se sve ravnomjerno ispeče.
- Jaje se može brzinski poširati tako da u staklenu posudu za mikrovalnu natočite pola šalice vode. U nju razbijte jaje te pokrijte s tanjurom. Stavite u mikrovalnu na najjaču temperaturu od 60 do 80 sekundi.
- Jaja se mogu izmućkati dok su još u ljusci. Stavite ga u rukav čiste majice. Krajeve oko jaja treba zavezati gumicom i samo dobro izvrtjeti rukav. Skuhate li takvo jaje, ono neće imati žumanjak i bjelanjak.
- Kod razbijanja jaja jednom rukom treba odabrati njegovu bočnu stranu, kvrcnuti u rub posude te razdvojiti ljusku palcem prema gornjoj, a ostalim prstima prema donjoj strani.
- Jednostavno odvojite žumanjak od bjelanjka uz pomoć prazne plastične boce koju treba okrenuti naopačke te "usisati" žumanjak.
- U mikrovalnoj se može pripremiti i kajgana, tako da se izmiješa jaje i stavi u mikrovalnu na jednu minutu na najvišu temperaturu. Potom se izvadi, promiješa i ponovno vrati u mikrovalnu na 30-ak sekundi.
- Savršeno jaje na oku možete napraviti na strujnom grijaču - na tavu se stavi maslac, izlije jaje, bjelanjak razlijeva po tavi, a nakon što je pobijelio - prekrije s poklopcem. Nakon dvije minute je gotovo.
- Jaja se mogu "skuhati", odnosno tvrdo peći u pećnici tako da se bez prethodnog zagrijavanja postave na rešetke. Ispod se može staviti alu folija i tava za slučaj nezgode. Pećnicu zagrijavate na 160 stupnjeva, a jaja se peku maksimalno pola sata i stavljaju u hladnu vodu.
- Jaja možete brzinski oguliti tako da u posudu stavite kuhano jaje i vode toliko da ga pokrije. Poklopite i snažno protresite - ljuska bi trebala sama otpasti.
- Jaja možete ispoširati u vrećici ili prozirnoj foliji - tako da u manje kalupe stavite najlon koji ste prethodno premazali uljem, stavite jaje unutra, začinite, zavežete i stavite u kipuću vodu da se kuha oko tri minute.
Pogledajte ih u videu: