1. Čišćenje fuga između pločica
Besmisleno je ići po kući s četkicom u ruci i čistiti jednu po jednu fugu. Osim što je to iznimno naporan i dugotrajan posao, vjerojatno će pod izgledati gore nego prije. Naime, na nekim mjestima nećete ravnomjerno moći očistiti nečistoću pa će ti dijelovi baš 'bosti' u oči.
POGLEDAJTE VIDEO:
Bolje je jednom godišnje prekriti fuge brtvilom, a dobra ideja je i premazati fuge voskom kako bi ih lakše očistili.
2. Pranje željezne tave
Tave od lijevanog željeza često je potrebno samo prebrisati papirnatim ručnikom, a mnogi ih odlažu tako da ostave malo ulja na dnu. Najbolje je takvu tavu često koristiti.
Kada ipak dođe vrijeme da ju morate oprati, pazite da ju dobro osušite kako se ne bi pojavila hrđa.
3. Pažljivo slaganje donjeg rublja
Ukoliko imate tanko donje rublje, pametno ga je pažljivo složiti kako se ne bi oštetilo, ali kada je riječ o običnom pamuku, slobodno ga samo bacite u ladicu.
4. Temeljito pranje štednjaka i pećnice nakon svakog korištenja
Svježe mrlje lako je ukloniti mokrom krpom nakon kuhanja i nema potrebe za ribanjem i korištenjem deterdženta.
Štednjak deterdžentom operite jednom tjedno, a pećnicu jednom mjesečno, ovisno o korištenju naravno.
5. Često poliranje drvenog namještaja
Stručnjaci kažu da bi samo namještaj koji je već obrađen uljem i voskom trebalo stalno obnavljati tim sredstvima, a tu većinom govorimo o starinskom i dizajnerskom namještaju.
Većina ostalog namještaja na sebi ima završni sloj koji polako nestaje svakim novim čišćenjem deterdžentom ili sličnim sredstvima.
Polirati namještaj možete dvaput godišnje, inače je dovoljno mrlje obrisati vlažnom krpom.
6. Pranje zastora prije blagdana
U prosjeku, zastore bi trebali prati svakih šest mjeseci, ali mnoge obitelji to rade i češće. Ukoliko nemate ljubimce, ne pušite i ne otvarate često prozore, zastori dugo mogu ostati svježi i čisti.
Ukoliko ih prečesto perete, može izblijedjeti boja na njima. Ako se na zastorima skupila prašina, jednostavno ih možete usisati.
7. Ne treba svu hranu prati
Ako na pakiranju celera piše da je spremno za konzumaciju, onda nije potrebno prati namirnicu kada ju izvadite iz pakiranja. Čak je moguće da ćete ju dodatno kontaminirati mogućim nečistoćama koje su vam oko sudopera.
Uz to, nema potrebe ni prati meso, a slično je i s gljivama, koje je bolje dobro prebrisati, nego oprati vodom.
8. Prečesto peglanje
Zamislite koliko bi vam život bio jednostavniji da nabavite stvari koje su napravljene od materijala koji se ne gužva.
Ipak, ako nemate takve stvari, i dalje možete doskočiti problemu pa, ako imate dovoljno mjesta, mokru odjeću objesiti da se suši na vješalicama.
9. Brisanje opranog suđa
Čak i vizualno čiste krpe mogu imati bakterija na sebi, a dok brišete mokre tanjure, na njima ćete ostaviti i određeni broj vlakana s krpe. Jednostavno pustite suđe da se samo osuši.
10. Ne dopuštate proizvodima da rade svoj posao
Kako bi što prije završili s čišćenjem, mnogi stave deterdžent na mrlju i odmah počnu ribati. Puno će lakše biti obrisati mrlju ako dopustite sredstvu da odradi svoj posao i razgradi mrlju kako bi ju bilo lakše ukloniti.
11. Čišćenje odvoda 'reda radi'
Sva sredstva za čišćenje su abrazivna i agresivna i ne bi ih trebalo prečesto koristiti jer bi mogla nagristi unutrašnjost vaših cijevi.
Naravno, ako su vam cijevi zaštopane, treba koristiti odgovarajuća sredstva, ali ne 'reda radi'.
12. Čišćenje čajnika i aparata za kavu deterdžentom
Stručnjaci vjeruju da sitni ostaci u aparatima za kavu čine okus boljim, a s njima se slažu i mnogi ljubitelji kave, piše Brightside.
Isto vrijedi i za čajnike. Bolje ih je prati samo toplom vodom, bez deterdženta.
13. Usisavanje i pranje podova svaki dan
Ovo ne vrijedi ukoliko imate ljubimce i malu djecu, tada treba usisavati i prati podove puno češće.
14. Gulite sve povrće prije kuhanja
Kora povrća sadrži mnoge zdrave tvari i ponekad je šteta ne iskoristiti te blagodati u kuhanju. Osim toga, kora nekog povrća je i sasvim jestiva, kao recimo kod mrkve ili tikvice.
Krumpire ćete također lakše oguliti ako ih prije skuhate.