1. Blagodati grožđa
Grožđe je izvor vitamina A, B, B6 i folne kiseline te sadrži složene tvari, pterostilbene, koji smanjuju kolesterol i trigliceride. Također, u grožđu se nalaze minerali kao što su kalij, kalcij, fosfor, magnezij i željezo.
POGLEDAJTE VIDEO: Prednosti crnog grožđa
2. Kultura vinograda
Spomenici iz Azije na kojima su bili prikazi svakodnevnog života daju naslutiti da je kultura vinove loze postojala već prije 8000, a sigurni podaci otkrivaju da se vinova loza uzgajala još u Egiptu prije 6000 godina.
3. To su bobice!
Da, grožđe je neka vrsta bobice. Imaju kožasti pokrov i mesnatu unutrašnjost, sličnu borovnici.
4. Obitelj grožđa
Postoji više od 8000 sorti grožđa. S obzirom na boju vina dijele se na bijele vinske sorte, crne vinske sorte i crvene vinske sorte.
5. Kalorije i prehrana
Jedna šalica grožđa ima oko 100 kalorija, a sadrži više od četvrtine dnevne preporučene količine vitamina K i C. Sjemenke grožđa, koje su jestive, prepune su antioksidansa.
6. Vino
Za jednu bocu vina potrebno je oko 2.5 kilograma grožđa.
7. Grožđice
Grožđice su sušeno, slatko grožđe. Sušenje se prirodno događa kada se grožđe ostavi na sunčevoj svjetlosti.
8. Grožđe Concord
Ovo debelo plavo grožđe dobilo je ime po gradu Concordu, gdje je i razvijeno. Ima osebujan okus i može preživjeti hladniju klimu.
9. U svim bojama
Grožđe dolazi u mnogim bojama, uključujući zelenu, crvenu, crnu, žutu, ružičastu i ljubičastu, piše WebMD.
10. Željezo
Crno grožđe sadržava više željeza nego bijelo, kiselije je i ima manje šećera.