Tapasi su odličan izbor za gurmane koji vole guštati u raznolikoj hrani. Obuhvaćaju bogatu lepezu okusa te su svojim šarolikim i veselim bojama idealan zalogaj za druženja s prijateljima, rođendane i slične proslave. Za pripremu je potrebno svega pola sata, a pariraju gotovim, konkretnim jelima na koja znamo potrošiti i do nekoliko sati, kaže chef Danijel Benić iz zagrebačkog Aperitivo Bara u Vlaškoj ulici.
U Aperitivo Baru uz tapase možete kušati više od 80 vrsta gina, 100 vrsta rumova, prirodne tonike, votke, tekile te najbolje konjake, kao i craft kave i koktele. Većina ovih recepata namijenjeno je za veće količine, uglavnom za 30-ak zalogaja, a možete ih i smanjiti pa pripremiti više vrsta za još šareniji pladanj.
Originalno, tapasi su španjolska predjela, ali mogu se jesti i kao grickalice u bilo koje doba dana. Legenda kaže da su nastali kao ideja kralja Alfonsa X., koji je kad se razbolio mogao jesti samo male zalogaje, što ga je oduševilo pa je zahtijevao da se tapasi kasnije služe i na zabavama kako piće ne bi prebrzo omamilo goste.
Slasne varijacije
Kao dio plate s tapasima možete poslužiti i umake, primjerice od vrhnja i majoneze, jogurta i kopra... Na pladnju s tapasima dobrodošli su i dodaci, poput kuhanih jaja, cherry rajčica, maslina. Tapase možete ukrasiti i voćem, bobicama grožđa, sjemenkama nara... Maleni zalogaji odlični su na kruhu, ali i u obliku rolica od kora za pitu, tijesta za tortilje...
Aperitivo Bar u Vlaškoj ulici, kao što mu i sam naziv govori, nudi aperitive iz raznih destinacija, poput Milana i Madrida. Ideja je da se ljudi nakon posla mogu opustiti uz aperitiv, čašu vina ili koktel, a tapasi su tu da možete nešto i prigristi.
10 recepata za tapase iz Aperitivo Bara
Biftek rolica s gorgonzolom
Sastojci: 600 g junećeg bifteka, 100 g senfa, 500 g kora za pitu, 200 g gorgonzole, 0,5 l vrhnja za kuhanje, dl bučina ulja, 20 g nara, sol i papar po želji
Priprema: Biftek narežite na male kockice te začinite solju, paprom i senfom. U kore za pitu koje ste izrezali na manje kvadrate stavite malo smjese od bifteka i motajte u rolice. Ispržite u dubokom ulju, ocijedite i prelijte s malo umaka koji ste dobili kuhanjem vrhnja, bučina ulja i gorgonzole. Po vrhu posipajte nar.
Carpaccio na starinski način
Sastojci: 500 g junećeg bifteka, 50 g senfa, 100 g sušene rajčice, 40 g kapara, 40 g rikole, 200 g tosta, 50 g maslaca, 50 g Grana Padana, 40 g pinjola, 20 ml aceto balsamica, papar i sol po želji
Priprema: Narežite biftek na mesoreznici na tanke šnite i složite ih prozirnu foliju. Posolite, popaprite i nanesite tanki sloj senfa. Po dužini jedne strane stavite rikolu, sušene rajčice i kapare pa smotajte u roladu i stavite u zamrzivač. Zamrznutu roladu režite na tanke šnite te slažite na tost izrezan na krugove i namazan tankim slojem maslaca. Tri takva kanapea složite jedan na drugi pa ih pospite ribanim sirom, prženim pinjolima i dodajte kap Aceto balsamica.
Baget s četiri vrste sira i grožđem
Sastojci: 2 bageta, 200 g gorgonzole, 200 g dimljenog sira, 200 g brie sira, 200 g mozzarelle, 100 g grožđa, 50 g oraha, 10 g pinjola
Priprema: Na tanke šnite bageta složite malo svake od četiri vrste sira i zapecite u pećnici dok se sir ne rastopi. pečenu brusketu ukrasite pinjolima, orasima i grožđem.
Panirani zalogaji s pire krumpirom
Sastojci: 50 g janjećeg buta, 30 g parmezana, brašno, jaje, pire krumpir, listovi salate
Priprema: Janjeći but narežite na male komadiće i panirajte u brašnu, jaju i ribanom parmezanu te pržite u dubokom ulju. Skuhajte krumpir, napravite pire i namažite ga na male kriške kruha. Na svaku krišku stavite listić salate po želji i na njih stavite paniranu janjetinu.
Dimljena tuna s kajmakom
Sastojci: 450 g dimljene tune, 100 g kajmaka, 100 g mascarponea, 50 g dimljenog lososa, 200 g tosta, 35 g svježeg vlasca
Priprema: Kajmak, mascarpone i dimljeni losos stavite u sjeckalicu i miksajte dok ne dobijete glatku masu koju nanesite na komad tosta. Tanko rezanu šnitu dimljene tune zarolajte, zavežite svježim vlascem i poslužite na tostu na koji ste nanijeli smjesu od kajmaka i mascarponea.
Tartar biftek
Sastojci: 800 g junećeg bifteka, 4 žumanjka, 100 ml maslinova ulja, 5 ml limunova soka, 50 ml soja sosa, 20 ml Worcester umaka, 50 g kečapa, 50 g senfa, 40 g kapara, 40 g inćuna, peršin, 2 žličice mljevene crvene paprike, 50 g luka, 50 ml konjaka, 10 ml tabasca, sol, papar; maslac, prepečeni kruh
Priprema: Juneći biftek očistite od kožica i žilica te sitno nasjeckajte. U zdjelu sa žumanjcima dodajte senf, izmiješajte te miješajući pjenjačom dodajte malo po malo maslinovo ulje. Kad dobijete jednoličnu kremu, u zdjelu dodajte meso i preostale sastojke i začine osim maslaca i kruha te dobro izmiješajte. Tartar poslužite uz maslac i prepečeni tost.
Mini janjeći burgeri
Sastojci: 900 g janjetine, 400 g pancete, 250 g cedar sira, 300 g majoneze, 75 g senfa, 150 g kečapa, 5 g vlasca, 200 g luka, 5 ml konjaka, 50 ml aceto balsamica, 50 g baby špinata, 500 g brašna, 75 ml maslinova ulja, 20 g kvasca, 20 g soli, 20 g šećera
Priprema: Od brašna, kvasca, vode, maslinova ulja, soli i šećera umijesite tijesto za pogaču.Tijesto izlijevajte u nauljen pleh i pustite oko pola sata da odstoji na toplom. Kad se tijesto podiglo, ubacite pleh u pećnicu i pecite 15-ak minuta na 210°C. Pečenu pogaču izrežite na krugove te njih stavljajte umak dobiven miješanjem majoneze, kečapa, senfa, konjaka i vlasca. Na umak slažite listove baby špinata, pečenu pljeskavicu od janjećeg mesa koju ste začinili solju i paprom, cedar sir, zatim džem od luka i pancete. Za njega popržite luk na vrelom ulju, karamelizirajte sa smeđim šećerom, dodajte aceto balsamico, malo konjaka i na kraju komadiće pržene pancete. Na vrh burgera stavite prženu pancetu.
Crispy piletina s krumpirićima
Sastojci: 600 g piletine, 5 jaja, 50 g brašna, 200 g cornflakesa, 500 ml vrhnja za kuhanje, 100 g maslaca od kikirikija, sol i papar po želji, 300 g krumpira narezanog na ploške, 50 g baby špinata
Priprema: Komade pilećeg filea panirajte u brašnu, jaju i cornflakesu te pržite u dubokom ulju. Na piletinu slažite po list opranog baby špinata, pržene ploškice krumpira i zalijte s umakom od kikirikija koji ćete dobiti tako što u prokuhano vrhnje za kuhanje dodajte kikiriki maslac, sol i papar.
Mousse od pileće jetrice i pistacija
Sastojci: 250 g pileće jetrice, 100 g pistacija, 50 g mascarponea, 50 g luka, 5 ml konjaka, 2 ml aceto balsamica, 30 krekera, sol i papar po želji, 50 ml ulja
Priprema: Pržite luk na na njega stavite očišćenu pileću jetricu te pirjajte uz dolijevanje vode. Kad je jetrica skuhana, dodajte konjak te začinite solju i paprom. Ohlađenu jetricu stavite u sjeckalicu zajedno s mascarponeom i pistacijom te smiksajte u glatku masu. Tako pripremljeni mousse poslužite na krekerima i na vrh stavite kap aceto balsamica. Posipajte prženim, mljevenim pistacijom.
Tortilja zalogaji s Cezar umakom
Sastojci: 600 g piletine, 100 g parmezana, 25 g inćuna, 25 g kapara, 50 g pržene pancete, 200 g majoneze. 100 g kiselog vrhnja, 5 ml limunova soka, 150 g artičoka, 1 kg tortilja
Priprema: Tortilje ravnomjerno premažite cezar umakom. Za umak pomiješajte majonezu, kiselo vrhnje, inćune, kapare, prženu pancetu, parmezan i limunov sok stavili te sve skupa izmiksajte štapnim mikserom. Zatim na tortilje stavite opranu salatu, artičoke i na trakice izrezanu pečenu piletinu. Savijte tortilje, izrežite ih na tri manja dijela te na vrh svakoga stavite još cezar dresinga.
Još recepata za slasne zalogaje, ali i vrhunske koktele iz zagrebačkog Aperitivo Bara potražite u gastro magazinu Skuhatćute.