Radi se o odličnim jelima koja su dostojna blagdanskog stola iako ne jedete meso, a svidjet će se i okorjelim mesoljupcima koji vam možda dolaze u goste.
POGLEDAJTE VIDEO Zdrava prehrana:
Ukoliko ste vegan pa ne jedete ništa životinjskog podrijetla, umjesto sira stavite tofu, seitan ili sir izrađen na biljnoj bazi, umjesto kravljeg mlijeka dodajte sojino, zobeno ili bademovo, maslac zamijenite margarinom, klasično vrhnje onim biljnim, a jaja izostavite.
Punjene paprike
Sastojci:
- 7 do 10 paprika
- 300 g tikvica
- 1 rajčica
- 500 g sira
- 3 do 5 češnja češnjaka - nasjeckanog
- peršin - nasjeckan
- malo ulja
- sol
- papar
Priprema:
Paprike oprati i izdubiti pa napravite punjenje. Tikvice izrežite na kockice pa ih pomiješajte sa svom ostalim sastojcima, osim rajčice. Smjesom punite paprike i slažite ih u protvan. Između njih poslažite rajčicu narezanu na kolutove.
Pecite na 200 stupnjeva oko pola sata.Vidite li da se odozgo prebrzo peku, prekrijte ih folijom ili papirom za pečenje. Po želji pred kraj pečenja možete na paprike naribati malo sira.
Quiche sa šparogama
Sastojci:
*šalica od 2,4 dl
- 2 šalice nasjeckanih šparoga
- 220 g gljiva narezanih na šnite
- 1 šalica nasjeckanih rajčica
- 2 šalice nasjeckano kelja ili špinata
- 350 g mekog tofua
- 1 šalica brašna od slanutka
- 1/4 šalice jestivog kvasca
- 2 žlice umaka od soje
- žličica sušenog timijana
- žličica sušenog origana
- 1/2 žličice kurkume
- 1/2 žličice himalajske soli
- 1/4 žličice crnog papra
Priprema:
Upalite pećnicu na 180 stupnjeva, a dok se ona zagrijava, krenite s pripremom. Zagrijte malo ulja u woku ili dubljoj tavi pa na srednje jakoj vatri pirjajte šparoge, gljive, rajčice i kelj nekih 5 minuta, dok sve malo ne omekša.
Potom u blenderu usitnite tofu, brašno od slanutka, kvasac, umak od soje i začine pa tu smjesu ubacite u wok sa povrćem i gljivama. Dobro promiješajte i premjestite u protvan. Na vrh možete poslagati malo narezanih šparoga. Pecite oko 40 minuta. Kad je gotovo, ostavite da se hladi desetak minuta i poslužite.
Aromatični burger
Začine u ove burgere možete dodati po želji, ovisno jedu li ih odrasli koji vole pikantno ili djeca - muškatni oraščić, peršin, slatku crvenu papriku, ljute papričice, češnjak, origano, vlasac... Možete u njih umiješati i preprženi luk, to će im dati posebnu aromu.
Sastojci za 15 komada:
- 250 ml meko kuhane riže (bijele ili smeđe), posoljene tijekom kuhanja
- 250 ml meko kuhane smeđe leće (ili slanutka), posoljene tijekom kuhanja
- 2 naribane mrkve, na veći ribež
- 300 g krušnih mrvica
- 100 g mljevenog kikirikija
- 1 žlica bučinog ili sezamovog ulja
- 2 žličice soli
- malo papra
- ulje za prženje
Postupak:
Sve sastojke dobro pomiješajte pa radite oblike hamburgera. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, a na protvan stavite masni papir. Poslažite burgere i pecite ih dok ne porumene. Potom ih izvadite i pržite kratko na vrućem ulju dok ne dobiju hrskavu koricu. Stavljate u peciva za hamburger i dodajte umake po želji, salatu, povrće...
Lazanje
Sastojci:
- 4 tikvice
- 40 g parmezana
- 60 g mozzarelle
- 230 g ricotte
- mediteranska mješavina začina
- umak od rajčice (ili, još bolje, marinara umak)
- maslinovo ulje
- 3 češnja češnjaka
- kopar
- peršin
- sol
- papar
Postupak:
Tikvice izrežite na ploške pa ih slažite na protvan premazan maslinovim uljem. Premažite ih uljem, posolite i pospite mediteranskom mješavinom začina. Potom ih pecite 20 minuta na 200 stupnjeva i ostavite da se skroz ohlade. U međuvremenu pomiješajte parmezan, mozzarellu, ricottu, sol, papar, dvije žlice maslinovog ulja, protisnuti češnjak, kopar i peršin.
Krenite sa slaganjem sastojaka u vatrostalnu posudu koju ste prethodno premazali uljem i umakom od rajčice. Slažite red tikvica - smjesu od sira - umak od rajčice pa pa tikvice... Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke. Na vrh stavite izribane mozzarelle i pecite 25 minuta na 200 stupnjeva.
Savjet: Ove burgere možete pripremiti i na roštilju. Ili, samo u pećnici bez prženja u ulju - u tom slučaju ih prije pečenja uvaljajte u mrvice, stavite u protvan na masni papir i pecite. U sredini pečenja i okrenite kako bi dobili lijepu boju s obje strane. Na kraju ih izvadite i s obje stane premažite uljem.
Faširanci od kelja s pire krumpirom
Sastojci:
- glavica kelja - mekano skuhan i nasjeckan
- 1/2 glavice sitno izrezanog crvenog luka
- žlica sjeckanog peršina
- 2 žemlje namočene i iscijeđene (ili stari kruh)
- žličica papra
- žličica soli
- 2 jaja
- krušne mrvice
- žlica brašna
- malo ulja za prženje
Postupak:
Ispržite luk pa ga pomiješajte sa isjeckanim keljom, žemljama, peršinom, 1 jajetom, soli, paprom i brašnom. Dobro promiješajte pa rukama oblikujte kuglice i malo ih stisnite.
Uvaljajte ih u brašno, razmućeno jaje i na kraju u krušne mrvice, kao kad pohate meso. Pecite ih u vrućem ulju dok ne dobiju lijepu rumenu boju. Ove vege faširance poslužite uz pire krumpir i hrskavu zelenu salatu.
Muffini od krumpira i sira
Sastojci za 12 komada:
- 600 g krumpira
- 2 šalice (od 2,4 dl) naribanog cheddar sira (može i neki drugi)
- 2/3 šalice ribanog parmezana
- 5 žlica vrhnja
- 2 jaja
- sol
- papar
Postupak:
Vilicom gnječite krumpir pa dodajte ostale sastojke. Dobro promiješajte pa rasporedite u 12 košarica za muffine i pecite minuta na 175 stupnjeva. Kada su gotovi, na svaki možete staviti malo vrhnja i sjeckanog vlasca ili poslužiti s kuhanim povrćem, omiljenim umakom...
Fina krem juha
Sastojci:
- 2 žlice maslinova ulja
- 3 mrkve
- tikvica
- 220 g mladog špinata
- luk
- 4 češnja češnjaka
- 450 ml povrtnog temeljca
- 450 g pelata
- 1 i pol šalice zelene leće
- malo svježeg bosiljka
- po pola žličice sušenog timijana i origana
- po prstohvat soli i papra
- žlica limunova soka
Priprema:
Pirjajte nasjeckane mrkvu i luk na vrućem ulju dvije minute pa dodajte isjeckan češnjak. Ulijte temeljac i usitnjene pelate. Promiješajte pa ubacite leću i sve začine i ostavite da zavrije. Zatim smanjite vatru i kuhajte još 35 minuta.
Dodajte na kocke narezanu tikvicu, a pet minuta kasnije usitnjen špinat. Usitnite štapnim mikserom pa dodajte sok od limuna i malo vode ako je potrebno. Juhu poslužite s preprženim kockicama kruha.
Juha od brokule
Sastojci:
- 700 g cvjetova brokule
- 30 g zobenih pahuljica
- manji luk
- litra povrtnog temeljca
- 2 žlice maslinovog ulja
- malo naribanog muškatnog oraščića
Priprema:
Pirjajte luk na maslinovom ulju dok ne omekša pa dodajte muškatni oraščić i ulijte temeljac. Kad prokuha, dodajte ostale sastojke i vode po potrebi.
Nastavite kratko kuhati dok brokula ne omekša pa izmiksajte štapnim mikserom tako da juha dobije finu teksturu. Po želji u svaki tanjur na juhu možete staviti i žlicu vrhnja, klasičnog ili onog na biljnoj bazi.
Zapečene jabuke s kavom
Sastojci:
- 4 kiselkaste jabuke
- 1/4 čaše soka jabuke
- 1/4 šalice meda
- 3 žlice maslaca od kokosa
- 1/4 šalice espressa
- 3 žlice biljne zamjene za vrhnje
Priprema:
Pomiješajte sok od jabuke, med, maslac od kokosa i kavu. Sve zagrijavajte na laganoj vatri dok se maslac ne otopi. Oguljene jabuke stavite u plitku posudu za pečenje pa ih prelijte spomenutom mješavinom. Potom ih stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 50 minuta.
Svakih 10 do 15 minuta podlijevajte ih toplom vodom. Kad pečene jabuke postanu zlatnožute i dobiju glazuru, izvadite ih i stavite na zagrijane tanjure. U vrući umak umiješajte biljnu zamjenu za vrhnje i prelijte preko jabuka.
Kuglice od kokosa
Sastojci:
- 1 i 3/4 šalice kokosa
- 3 žličice kokosovog ulja
- 3 žličice javorovog sirupa
- 2 žličice nezaslađenog kokosovog mlijeka
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- 1/8 žličice soli
- tamna čokolada
Priprema:
Miješajte jednu šalicu kokosa i kokosovo ulje velikom brzinom dok ne postane gotovo kao maslac. Dodajte javorov sirup, kokosovo mlijeko, ekstrakt vanilije i sol te dobro promiješajte da se poveže. Dodajte ostatak kokosa i umijesite kao tijesto. Potom oblikujte kuglice i stavite u hladnjak na sat vremena, a može i preko noći, ako vam se ne žuri.
Otopite tamnu čokoladu u mikrovalnoj ili u tavi uz dodatak vrlo malo ulja ili margarina. Odmah umačite kuglice u čokoladu i posipajte kokosom pa vratite u hladnjak na pet do 10 minuta. Umjesto crne čokolade, možete koristiti i bijelu.