1. Torta od lješnjaka
Sastojci za okrugli oblik kalupa od 26 cm: Za tijesto: 140 g lješnjaka, 10 jaja, 170 g šećera. Za nadjev i ocaklinu: 1 vrećica ocakline od lješnjaka, 250 g slatkog vrhnja, 40 g nasjeckanih lješnjaka, 20 g šećera, 1 vrećica vanilin šećera.
Nakon sat vremena što je odmorio, izvadite iz oblika. Rastopite ocaklinu u posudi uronjenu u vruću vodu. Istucite slatko vrhnje za nadjev dodajući mu nasjeckane orahe, šećer i vanlin šećer. Poprečno prerežite tortu na dva dijela. premažite nadjevom donju polovicu pa na njega stavite gornju polovicu i tortu premažite ocaklinom. Po želji ukrasite.
POGLEDAJTE VIDEO:
2. Čokoladna torta s malinama
Sastojci za okrugli oblik od 28 cm: Za tijesto: 5 jaja, 150 g šećera, 1 vrećica vanilin šećera, prstohvat soli, 150 g brašna, 3 žlice tamnog kakaa. Za nadjev: 150 g želea od malina, 150 g čokolade za kuhanje, 500 ml mlijeka, 1 vrećica čokoladnog pudinga, 2 žlice šećera, 3 žumanjaka, 250 g mekanog maslaca, 100 g šećera u prahu, 1 vrećica vanilin šećera, 2 žlice ekstrakta od malina, šećer u prahu za posipanje.
Priprema: Premažite masnoćom dno oblika za tortu i zagrijte pećnicu na 180°C. Pjenasto izmiješajte jaja, šećer, 1 žlicu hladne vode, vanilin šećer i sol. Izmiješajte brašno i kakao, prosijte ih, a potom umiješajte pjenjačom. Stavite tijesto u oblik i poravnajte ga. Pecite biskvit oko pola sata u zagrijanoj oećnici. Nakon što je pečen, izvadite ga i ostavite da se hladi tijekom noći.
Ohlađeni biskvit dvaput poprečno prerežite pa dva lista premažite želeom od malina. Usitnite 100 g čokolade za kremu, zakuhajte 400 ml mlijeka pa u njemu rastopite čokoladu. S preostalim mlijekom izmiješajte prašak za puding i šećer pa skuhajte puding prema naputku s vrećice. Žumanjaka brzo izmiješajte s malo vrućeg pudinga, a potom ih umiješajte u puding.
Ostavite puding da se ohladi uz povremeno miješanje. Pjenasto izmiješajte maslac sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Žlicom umiješajte ohlađeni puding. Polovinom kreme premažite listove tijesta premazane želeom od malina, pa ih stavite jedan na drugi. Gornji list tijesta poškorpite ekstraktom od malina. Stavite odozgo treći list biskvita i lagano ga pritisnite. Premažite tortu preostalom kremom, krupno naribajte preostalu čokoladu i pospite po torti, a potom ju pospite šećerom u prahu.
3. Voćna torta s kremom od vanilije
Sastojci za okrugli oblik kalupa od 28 cm: Tijesto: 1 limun, 100 g mekanog maslaca, 50 g smeđeg šećera, prstohvat soli, 2 žlice mlijeka, 100 g nemasnog svježeg sira, 100 g cjelovitog pšeničnog brašna, 1/2 praška za pecivo. Za nadjev: 4 lista bijele želatine, 250 ml mlijeka, 50 g šećera, 1-2 žlice mljevene vanilije, 150 g slatkog vrhnja, 600 g raznog bobičastog voća, nekoliko kockica leda
Priprema: Naribajte koricu limuna, pjenasto izmiješajte maslac, šećer i sol. Dodajte im 2 žlice mlijeka, polovinu naribane korice te žlicu po žlicu svježeg sira. Izmiješajte brašno i prašak za pecivo. Umiješajte ih u masu sa sirom i miješajte da postane pjenasta. Zagrijte pećnicu na 180°C, a oblik za pečenje premažite masnoćom. Stavite tijesto i poravnajte ga.
Pecite u zagrijanoj pećnici oko 40 minuta. Probodite kolač štapićem da provjerite je li pečen. Izvadite i ostavite 10-ak minuta u obliku, potom izvadite i ostavite na rešetki da se ohladi. Namočite želatinu u hladnu vodu, u posudu za kuhanje stavite mlijeko, šećer, vaniliju i preostalu limunovu koricu. Prokuhajte pa skinite posudu sa štednjaka.
Dobro ocijedite želatinu pa je rastopite u vrućem mlijeku. U veliku posudu stavite hladnu vodu s kockama leda. Potom u nju uronite posudu s mlijekom i miješajte da se masa ohladi i počne zgrušnjavati. Istucite slatko vrhnje i ocijedite voće. Umiješajte slatko vrhnje u kremu pa premažite podlogu za tortu. Na kremu složite voće i ohladite.
4. Torta sa sirom
Sastojci: 2 jaja, 100 g šećera, vanilin šećer, 40 g brašna, 40 g škrobnog brašna, prašak za pecivo, limun, 6 listova bijele želatine, 500 g svježeg sira, 200 g šećera, 375 g slatkog vrhnja, šećer u prahu.
Priprema: Miješajte tri minute žumanjke i dvije žlice vode. Dodajte šećer i vanilin šećer pa tucite osam minuta. Dodajte škrobno brašno, brašno i prašak za pecivo pa umiješajte snijeg od bjelanjaka. Izlijte u kalup i pecite 30 minuta. Kolač vodoravno prerežite. Donju polovicu stavite na pladanj, a oko nje rub kalupa obložen papirom.
Naribajte limunovu koru i iscijedite sok. Ocijedite želatinu i rastopite u toploj vodi. Izmiješajte svježi sir, šećer, limunovu koricu i sok. Dodajte želatinu. Istucite slatko vrhnje. Kad se počne zgrušavati, umiješajte želatinu. Stavite kremu na biskvitnu podlogu pa poklopite drugim biskvitom. Pospite tortu šećerom u prahu.
5. Torta od sira s jagodama
Sastojci: 3 žumanjka, 1/2 šalice mlijeka, 20 g želatine (2 omota), 3 žlice posnog kravljeg sira, žlica naribane limunove korice, 4 žlice limunova soka, žličica bademova ekstrakta, šalica gustog vrhnja, 3 bjelanjka, 2 šalice usitnjenih keksa, 1/2 šalice smeđeg šećera, 1/2 šalice rastopljenog maslaca, za preljev: 400 g jagoda, 200 g šećera, čaša vode
Priprema: Pjenjačom miješajte žumanjke dok se ne zgusnu i postanu svijetložuti. Dodajte mlijeko i pola šalice šećera te miješajte na pari desetak minuta dok se smjesa ne zgusne. Dodajte želatinu potopljenu u pola šalice hladne vode i miješajte dok se ne rastopi. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
Sir propasirajte električnim mikserom, a zatim dodajte jedno za drugim miješajući limunovu koricu i sok, ekstrakt badema, kremu od žumanjka, tučeno vrhnje i pjenu od bjelanjaka tučenu s preostalim šećerom. Pomiješajte zdrobljene kekse, žuti šećer i rastopljeni maslac, pa smjesom obložite dno i rubove okruglog kalupa na rasklapanje. Preko utisnute smjese od keksa izlijte kremu i stavite tortu u hladnjak barem 4 sata.
Prije posluživanja skinite kalup i poslužite tortu s preljevom od jagoda. Očistite i nasjeckajte dio jagoda, a dio ostavite u komadu. Skuhajte sirup od šećera i vode. Dodajte u njega cijele i komadiće jagoda, te kuhajte dvadesetak minuta.
6. Ledena torta
Sastojci: 500 g keksa, 500 ml mlijeka, 250 g oraha, 250 g žele bombona, 250 g maslaca, 250 g šećera u prahu, 4 žumanjka
Priprema: Izlomite kekse, prelijte malo zašećerenim hladnim mlijekom i dobro promiješajte. Dodajte mljevene orahe, žele bombone i sve sjedinite. Mikserom umutite maslac/margarin, dodajte šecer u prahu i žumanjca. Oblikujte tortu prema želji i prekrijte snijegom od bjelanjaka, šlagom ili čokoladom.
7. Bijela torta
Sastojci: 250 g maslaca, 250 g šećera, 2 jaja, 500 g krem-sira ili svježi sir, 20 ml ekstrakta od vanilije, 300 g keksa, 170 g višanja
Priprema: Maslac i šećer istucite u kremu. Dodajte jaja. Umiješajte kremasti ili svježi sir i vaniliju te promiješajte dok smjesa ne dobije kremastu teksturu. Složite devet keksa na veliki komad folije u četvrtasti oblik. Razmažite trećinu smjese preko keksa. Dodajte još jedan sloj keksa i drugi sloj smjese.
Stavite višnje ravnomjerno na smjesu, a zatim drugi sloj keksa. Ponovite zadnji sloj tako da završite redom keksa. Obrubite kolač folijom i stavite u zamrzivač.
8. Schwarzwald torta
Sastojci: 250 g bijelog brašna, 1 I 1⁄2 žličica praška za pecivo, 150 g čokolade za kuhanje, 125 g maslaca, 2 jaja, 1,25 dl kiselog vrhnja, 200 g šećera, 1,2 dl vode, 1⁄2 žličice soli, 250 g marmelade od trešanja, 3 žlice likera od trešanja, 4 dl slatkog vrhnja; čokoladni preljev: 250 g čokolade za kuhanje, 2 žlice maslaca; očišćene zrele višnje pomiješane sa šećerom po želji
Priprema: Dva kalupa za torte obložite papirom za pečenje. Izmiješajte brašno s praškom za pecivo i malo soli. Otopite čokoladu i 1,2 dl vode na pari. Ostavite neka se ohladi.
Pjenasto umutite maslac i smeđi šećer. Miješajući dodajte jedno po jedno jaje, otopljenu čokoladu, kiselo vrhnje i brašno. Smjesu razdijelite u dva kalupa i stavite peći. Pecite oko 40 minuta na 180°C, dok čačkalica koju ubodete u sredinu torte ne ostane suha. Ohladite biskvite.
Dobro ohlađene biskvite prerežite vodoravno. Istucite slatko vrhnje s likerom od trešanja. Biskvit stavite na pladanj i premažite marmeladom od trešanja, pa zatim posložite višnje i premažite tučenim slatkim vrhnjem. Pokrijte drugim biskvitom pa opet nadjenite šlagom i višnjama. Cijelu tortu premažite preostalom marmeladom. Na pari otopite narezanu čokoladu i maslac. Premažite čokoladnim preljevom vrh te ukrasite preostalim višnjama.
9. Truffle torta od kestena
Sastojci: 50 g maslaca, 50 g šećera u prahu, 2 žumanjka, 1/2 žlice kakaa, vanilin šećer, 35 g brašna, 30 g sjeckanih oraha, 1/2 žličice praška za pecivo, 1/2 žličice soli, 2 žlice slatkog vrhnja, 2 bjelanjka, 5 dl mlijeka, 8 dl vrhnja za šlag, 250 g kesten pirea, 200 g tamne čokolade, 100 g čokolade za kuhanje za glazuru, 2-3 žlice ulja
Priprema: Pjenasto umutite šećer i maslac, pa postepeno dodajte žumanjke. Zatim umiješajte otopljenu i ohlađenu čokoladu, kakao i vaniliju. Sve dobro izmiksajte. Smjesi dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo i solju. Umiješajte vrhnje, mlijeko i na kraju snijeg od bjelanjaka.
Ulijte u okrugli kalup, pospite smjesu sjeckanim orasima i pecite biskvit oko 15 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi. Prokuhajte pola količine slatkog vrhnja i zalijte njime kocke čokolade. Miješajte dok se čokolada ne rastopi i umiješajte kesten pire.
Od preostalog vrhnja istucite šlag i umiješajte ga u čokoladu i kestene. Izlijte na tijesto i ostavite neka se krema stisne u hladnjaku. Tortu prelijte otopljenom čokoladom u koju ste umiješali ulje, pa vratite u hladnjak da se ohladi do kraja.
10. Torta od oraha
Sastojci: 8 žumanaca, snijeg od bjelanca, 8 vrhom punih velikih žlica sitnog šećera, 3/4 litre ribanih oraha, 3 male žlice sitnih mrvica, namočenih u dvije male žlice ruma, 1/4 male žlice cimeta, 1/4 male žlice sitnih klinčića
Priprema: Miješaj žumance i šećer 1/2 sata. Onda dodaj sve drugo, polagano miješaj, a zatim sve ulij u kalup od torte ili okruglu šerpenju, koju si prije toga namazala maslacem i posula brašnom. Peci u pećnici ili krušnoj peći 3/4 sata. Onda izvadi tortu iz kalupa, metni na sito i ostavi je tako do drugog dana.
Zatim je dva puta po širini prereži, namaži pekmezom, opet je sastavi i odozgo namaži pekmezom, posipaj samljevenim orasima i sitnim šećerom. Takva torta može se praviti i sa sitnim rogačima, a može se puniti kremom i pomazati caklinom.