Sladoled zaista nije komplicirano napraviti, a domaći je neusporedivo finiji i zdraviji od kupovnih. Osim toga, kada sladoled radite sami, barem ste sigurni da ne jedete razne konzervanse, pojačivače okusa...
Osnova prvih šest recepata su banane, a postupak je jednak kod svih šest. Prije početka pripreme banane narežite na kolutove i zamrznite pa ih izvadite pola sata prije miksanja s ostalim sastojcima (ovisno koji od prvih šest recepata odaberete). Miksanje traje sve dok ne dobijete finu kremu koju potom stavite u zamrzivač na 15-tak minuta.
1. Klasični banana sladoled
- 2 zrele banane
- 1 žlica bademovog mlijeka (ili sojinog, rižinog, a može i mlijeko od krave)
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
2. Sladoled - maslac od kikirikija
- 2 zrele banane
- 1 žlica bademovog mlijeka
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
- 3 žlice kremastog maslaca od kikirikija
3. Sladoled od bobica
- 2 zrele banane
- 1 žlica bademovog mlijeka
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
- pola šalice miješanog bobičastog voća, zamrznutog
4. Sladoled - pita od bundeva
- 2 zrele banane
- 1 žlica bademovog mlijeka
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
- četvrtina šalice kaše od bundeve
- pola žličice cimeta
- 1 žlica javorovog sirupa
5. Sladoled od oraha
- 2 zrele banane
- 1 žlica bademovog mlijeka
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
- pola šalice oraha
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica javorovog sirupa
6. Čoko namaz od lješnjaka - sladoled
- 2 zrele banane
- 1 žlica bademovog mlijeka
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
- 3 žlice čokoladnog lješnjak namaza
7. Sladoled od voćnog jogurta
Ovaj sladoled ne može biti jednostavniji za napraviti, a djeca ga obožavaju. Uzmite voćni jogurt i ulijte ga u plastične kalupe ta pripremu sladoleda na štapiću. Ostavite preko noći u dubokom zamrzavanju. I sladoled je spreman za lizuckanje.
8. Od voćnog soka
Priprema ovog sladoleda, također, ne može biti brža i jednostavnija. U kalupe ulijte bilo kakav voćni sok i zaledite. Dobit ćete osvježavajuću slasticu savršenu za ove vruće ljetne dane.
9. Klasični sladoled od čokolade
Sastojci: 2 jaja i 2 žumanjka, 10 dag šećera u prahu, 25 dag čokolade za kuhanje, 6 dl slatkog vrhnja
Priprema: Izmiksajte jaja, žumanjke i šećer pa dodajte čokoladu i pola slatkog vrhnja koje ste prethodno otopili na pari. Smjesu zgusnite na pari. Izmiksajte ostatak vrhnja istucite pa umiješajte u ohlađenu čokoladnu smjesu. Stavite u posudice pa u duboko zamrzavanje.
10. Klasični sladoled od vanilije
Sastojci: 2 jaja, 60 g šećera u prahu, 3 dl slatkog vrhnja, 2 žličice ekstrakta vanilije
Priprema: Izmiksajte bjelanjke pa postupno dodajte šećer. Posebno istucite slatko vrhnje, a posebno žumanjke i ekstrakt vanilije. Umiješajte tučeno vrhnje u smjesu od bjelanjaka i šećera pa dodajte smjesu žumanjaka i vanilije. Stavite u duboko zamrzavanje.