Ovo ukusno ljetno voće u hladnjaku zapravo gubi svoj okus. Hladan zrak zaustavlja proces sazrijevanja, a to je ono što rajčicama daje najfiniji okus. Hladnjak također može i promijeniti okus paradajzu pa ga je zato bolje držati u košari na sobnoj temperaturi. Možete ga staviti i na vanjske klupice prozora kako bi se zrenje nastavilo na suncu.
|
Foto: Pixsell
Stavite li ga u hladnjak, ne samo da će brzo uvenuti nego će i apsorbirati sve mirise oko sebe. Bolje ga je držati poput cvijeta u malo svježe vode. Ako ga imate puno i želite ga sačuvati, kratko ga blanširajte i zamrznite radije nego da ga čuvate u hladnjaku.
|
Foto: Fotolia
Zbog čuvanja u hladnjaku, češnjak će s vremenom ogumeniti i proklijati. Bolje ga je držati na hladnom i suhom mjestu.
|
Foto: Dreamstime
Hladnoća iz frižidera potiče pretvaranje škroba iz krumpira u šećer, pa bi zbog toga mogli imati slatkast krumpir. Njega je najbolje držati na hladnom (ali ne prehladnom) i tamnom mjestu. Rupičaste končaste ili papirnate vrećice puno su bolje jer više dišu od plastičnih. U njima će manje klijati i kvariti se.
|
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
S vremenom će zbog hladnog zraka u hladnjaku početi otpuštati vlagu te postati mekani i pljesnjivi. Držite ih vani u košarama ali ne blizu krumpira jer jedan drugome potiču brže propadanje.
|
Foto: Borna Filić/Pixsell
Med nema rok trajanja i može zauvijek stajati na sobnoj temperaturi ako je dobro zatvoren. U hladnjaku se može samo stvrdnuti, a šećer iskristalizirati (ukoliko je šećeren) i uništiti strukturu.
|
Foto: Fotolia
Ako želite da vam avokado sazrije, nemojte ga držati u hladnjaku. Najbolje ga je držati u papirnatim, smeđim vrećicama, a ako želite potaknuti zrenje, uz njega stavite rajčicu, jabuku ili bananu.
|
Foto: Fotolia
Hladnjak bi brzo isušio kruh, a ako ga imate previše i želite ga sačuvati, bolje ga je izrezati na šnite i spremiti u zamrzivač. Svježi kruh je bolje držati vani, na sobnoj temperaturi.
|
Foto: Dreamstime
Ovo vrijedno ulje treba čuvati na tamnom, hladnom mjestu, ali ne u hladnjaku jer bi se u njemu promijenila njegova konzistencija, i od tekućeg postala gusta masa, poput maslaca.
|
Foto: Fotolia
Ostavite li je u hladnjaku, izgubit će svoju aromu i preuzeti ostale oko sebe. Da bi ostala svježa, kavu je najbolje čuvati u kuhinjskim policama gdje je na tamnom i dobro zatvorena.
|
Foto: Fotolia
Luk u hladnjaku zbog niske temperature ispušta vlagu i zato brže gnjili i propada, češnjak postaje gumenast, a rajčicama oduzima bogat okus jer zaustavlja zrenje
a u frizideru moje zene se nade svasta, cak i neke "domace kreme"
02.06.2014.
Tko su komentatori koji nisu čuli za paradajz?, meni osobno su poznati svi navedeni nazivi i poštujem ih jer svaki naziv je karakterističan za svoje područje.
bulog55gmdg
01.06.2014.
A šta to ne gubi okus ako nije svježe?? Punica jer uvjek ima grub okus!!