To je to što me zanima!

10 namirnica koje možete jesti bez imalo straha od debljanja

Količina kalorija koju ove namirnice sadrže je zanemariva prema koristima koje pružaju našem tijelu. Zato neka na vašem tanjuru uvijek budu rajčica, krastavci, bjelanjak...
Vidi originalni članak

1. Bjelanjak

Kao moćni stimulator imuniteta, bjelanjak sadrži proteine, natrij, folate, selen, kalcij, magnezij, fosfor i kalij. 

100 g = 0,0 g masnoće, 11,1 g proteina i 44 kalorija

2. Kupus (bilo koja vrsta)

Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i dobro djeluje na probavu. Sadrži C vitamin i vlakna, kojih često nedostaje u svakodnevnoj prehrani, a koja značajno olakšavaju probavu. Također sadrži i glutamin koji ima jaka protuupalna svojstva.

100 g = 0.4 g masnoće, 45 kalorija

3. Grejp

Stabilizira šećer u krvi i pomaže u kontroliranju apetita. Preporučuje se povećana konzumacija ljudima koji se bore s viškom kilograma, piše Health Line.

100 g = 0,2 g masnoće, 29 kalorija

4. Svježi krastavac

Iako se obično smatra povrćem, krastavac je zapravo voće. Pun je hranjivih tvari, biljnih spojeva i antioksidansa. 

Također sadrže veliku količinu vode i topljivih vlakana, što ih čini idealnim za hidrataciju tijela i velikim saveznikom u mršavljenju.

100 g = 0,1 g masnoće, 15 kalorija

5. Patlidžan

Zdravstvene prednosti patlidžana prvenstveno proizlaze iz vitamina, minerala i hranjivih tvari koje sadrže. Patlidžani su bogat izvor vitamina C, K, B6, tiamina, niacina, magnezija, fosfora, bakra, dijetalnih vlakana, folne kiseline, kalija i mangana. Oni također sadrže minimalno kolesterola ili zasićenih masnoća.

100 g = 0,1 g masnoće, 24 kalorije

6. Bundeva

Uravnotežuje rad srca i probave, što pomaže ljudima izgubiti višak kilograma. Sadrži obilje vitamina A koji je zaslužan za dobar vid, beta karoten i jako su dobar izvor vlakana.

100 g = 0,3 g masnoće, 28 kalorija

7. Kuhana cikla

Pozitivno utječe na moždane funkcije, pomaže u snižavanju krvnog tlaka, a smatra se i da pomaže u usporavanju demencije. Cikla sadrži kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink i selen.

100 g = 0,0 g masnoće, 49 kalorija

8. Zelena salata

Smanjuje kalcifikaciju u tijelu i umiruje živčani sistem. Sadrži vitamine A, D, E i K i vlakna. Svakodnevna konzumacija salate kontrolira šećer, pomaže u mršavljenju i normalizira rad crijeva, piše Foodal.

100 g = 0,3 g masnoće, 12 kalorija

9. Rajčica

Sadrži vitamine, vlakna i kalij koji poboljšavaju rad metabolizama. Zdravstvene prednosti rajčice mogu se pripisati njihovom bogatstvu hranjivih tvari i vitamina, uključujući impresivnu količinu vitamina A, C i vitamina K, kao i značajne količine vitamina B6, folata i tiamina. One su također dobar izvor mangana, magnezija, fosfora i bakra.

100 g = 0,2 g masnoće, 20 kalorija

10. Celer

Celer smanjuje razinu kolesterola i bol izazvanu artritisom, pomaže u gubitku tjelesne težine, izbacuje toksine iz tijela te smanjuje visoki krvni tlak. Bogat je vitaminom C i stoga je izuzetno koristan za zdravlje.

100 g = 0,1 g masnoće, 12 kalorija

Idi na 24sata

Komentari 45

  • Drug Član 11.11.2017.

    Ne znam što se dogodilo, nestade mi komentar. Dakle da ponovim... Stvari stoje ovako: ako ste u kalorijskom deficiju, dakle ako unosite manje kalorija nego ih trošite, tada ćete mršaviti. Ako ste u kalorijskom suficitu, dakle ako unosite više kalorija nego što ih trošite, tada će taj višak kalorija organizam spremiti kao rezervu u obliku masnih naslaga. Pri tome je apsolutno nebitno koje namirnice konzumirate, jer sve one imaju nekakvu kalorijsku vrijednost. Meso, povrće, riba. voće...apsolutno je svejedno. Da li je voće i povrće zdravo? Apsolutno. Ali generalno tvrditi da ćete mršaviti time što ćete jesti više povrća ili navedene vrste povrća, to je naprosto neistina. Ne znam tko smišlja ove gluposti koje 24 sata pišu već neko vrijeme, a koje nemaju previše veze s činjenicama.

  • GIRIGARI 11.11.2017.

    U velikoj većini slučajeva zdravo i dobro za ljude jesti jest: malo, neukusno (svježe i bez previše dodataka), te nezagađeno. To vidimo po generacijama prije, iz i neposredno nakon II. Svjetskog rata. Jeli su malo, s malo mesa i masti, nezagađeno. Zato žive duže a ne zbog ekstremnog napretka medicine. Medicina uglavnom produžava životni vijek kod ljudi ali kada su već u jednom negativnom načinu življenja. No, možemo jesti malo i svježe ali nezagađeno gotovi da i ne postoji više na ovoj planeti.To je učinio napredak ljudske vrste. Ne smijem ni pomisliti kako će sve izgledati za 50 godina.

  • geez 10.11.2017.

    Zaboravili ste travu! Malo kalorija i besplatna.

Komentiraj...
Vidi sve komentare