To je to što me zanima!

'Kroz praksu sam naučio što znači poštovati tuđe vlasništvo i držati se dogovorenog'

Da je posao majstora obrtnika dobar izbor za one koji ne vole ponavljanja istih situacija ili za one koji ne podnose dosadna zanimanja, uvjerava nas Goran Cerović, uspješni obrtnik elektrotehničar iz Bjelovara
Vidi originalni članak

Uspješni elektrotehničar Goran Cerović druga je generacija obrtnika u obitelji. Posao je naslijedio od oca, nakon što je nekoliko godina proveo u partnerstvu s njim. Ukupno se bavi poslovima elektrotehnike 35 godina, a kao i svi učenici koji pohađaju strukovne škole, i on je svoje prvo profesionalno iskustvo stekao još kao učenik, odnosno praktikant.

Zanima nas, nakon tolikog vremenskog odmaka i sa svim iskustvom koje je stekao u međuvremenu, što pamti kao najvažnije što je naučio dok je bio praktikant. 

- Sjećam se tri najvažnije stvari koje sam naučio tad, u vrijeme prakse: naučio sam raditi, poštovati tuđe vlasništvo i držati se dogovorenog/obećanog - počinje priču naš sugovornik te nastavlja: 

- Obožavam svoj posao. Svaki dan je drugačiji, nema repeticije i svi izazovi su drugačiji. Moj mozak je stalno u pogonu, razmišlja i stvara nova rješenja raznih problema. Naglasio bih i da je ovaj posao odličan za one koji ne vole padati u rutinska zaduženja ili ne podnose dosadu. Naš posao u elektrotehničkom dijelu uvelike je zadovoljavajući u konačnici jer, nakon što popravimo neki uređaj, odmah možemo osjetiti zadovoljstvo. Odmah se vidi da smo nešto dobro učinili! 

Goran smatra da je danas pojam "majstor" vrlo degradiran i zanemaren. Prema njegovu mišljenju, dio odgovornosti za ovakvu situaciju i stav djece prema majstorima zanata snosi Ministarstvo obrazovanja. 

- Na temelju vlastitog iskustva mogu usporediti generacije, a danas sve više djece ima nerealan pogled na svijet, na posao, na zaradu, na obaveze... Primjerice, od 50 učenika koji u našem servisu prođu trogodišnje ili četverogodišnje školovanje niti jedan nije izrazio želju zaposliti se u Servisu Cerović. Oni nemaju motivacije niti želje. Meni se čini kao da je škola koju su upisali najviše što su mogli s obzirom na ocjene iz osnovne, ali da zapravo oni uopće ne žele raditi. 

Ponuda i potražnja nisu u ravnoteži

- Dodao bih da nemamo baš neku suradnju ni s roditeljima te djece. Svakom roditelju koji dođe u naš obrt dogovoriti praksu za svoje dijete prezentiramo mogućnost da njihovo dijete, ako se pokaže kao dobar radnik/početnik, može dobiti zaposlenje i kod nas. Već 15 godina niti jedan roditelj nije iskoristio tu mogućnost. A ako usporedimo potražnju za obrtničkim zanimanjima, danas je izglednije da će majstor keramičar zaraditi 1000 eura na dan nego što će to zaraditi neki akademik... Ponuda i potražnja nisu u ravnoteži. 

Kako nam kaže Cerović, kod mlađih generacija primijetio je potrebu za preslagivanjem prioriteta i očekivanja. 

- Svi imamo, pa i ja, nekoliko prijatelja i poznanika koji su uspjeli odmah nakon škole postati uspješni samostalni obrtnici, ali i one koji su svoj uspjeh gradili radeći u početku za druge, iskusnije kolege. Treba imati na umu 'faktor života i sreće' ako govorimo o 'brzom uspjehu' - opisuje nam Cerović i nastavlja: 

- Mladi koji razmišljaju baviti se nekim od majstorskih zanata, kojima nastavak školovanja nije opcija, trebali bi se baciti u poslovno iskustvo. Iskoristiti tri-četiri godine tako da se pripreme za rad na tržištu, da nauče osnovna znanja radne kulture, a još važnije: da steknu radne navike. Tako izgrađen mladi radnik vrlo je poželjan u većim tvrtkama. Vjerujem da bi zaposlenje došlo 'automatski', a s njim onda i taj početak 'odraslog života' kakav zamišljamo dok smo djeca. Kod nas je situacija takva da sigurno imamo nekoliko mladića koji će, kad završe praksu, biti odlični pomoćni radnici u bilo kojem postrojenju ili firmi – zaključuje naš sugovornik.   

HOK (Hrvatska obrtnička komora) institucija je koja brine o strukovnom obrazovanju. Učenici koji su se odlučili upisati u program obrazovanja za obrtnička zanimanja moraju prije samog upisa pronaći mjesto za naukovanje (praksu) gdje će stjecati znanja i vještine svog budućeg zanimanja. Ovdje možete pronaći podatke o onim obrtima ili pravnim osobama koji sudjeluju u provedbi naukovanja.

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare