To je to što me zanima!

Živjele palačinke: Čokoladne, američke, s malinama, ooo da!

Iako se moj život može podvući pod jedan naslov, kao one potresne ispovijesti iz časopisa Arena, “Moj život na ugljikohidratima”, nije ovo doručak s kojim inače započinjem dan.
Vidi originalni članak

Iskreno, ne bih čak ni da imam sve vrijeme svijeta i čitav njegov entuzijazam za ranojutarnje akcije po kuhinji. Ovo je vikend doručak (ako živite solo može se razvući i na još poneki obrok) ili utješna večera nakon napornog radnog dana. Ništa više, a ni manje.

Palačinke su izmišljene još u davna antička vremena pa možda i prije. Puno prije tave – smjesa se izlijevala na vrući kamen. Iz nepouzdanog izvora saznajem da se spominju čak u neolitiku, što znači da oni koji se hrane kao preci iz paleolitika mogu odmah preskočiti palačinke. Ja ću se držati razvijenijih civilizacija kao što su Rimljani, iako njihove palačinke i naše današnje nemaju baš previše veze.

Ove male debele palačinkice obožavao je i George Washington. Pametan čovjek, koji je izjavio da je bolje biti sam nego u lošem društvu, sigurno bi rekao da bi prije jeo palačinke utopljene u javorovom sirupu nego zobene pahuljice i orašaste plodove (tzv. granolu). Moje mini istraživanje na Facebooku, u kojem su snage odmjerile ove palačinke s porcijom granole i grčkog jogurta, umalo je pokazalo da je čovječanstvo skroz u banani. Palačinke su pobijedile u tijesnoj borbi i potpuno neuvjerljivo. Naravno da nitko normalan neće svatko jutro jesti palačinke, ali da bi itko pri punoj svijesti izabrao granolu pored palačinki i uživao u njoj - odbijam vjerovati!

Sapienti sat. Živjele palačinke.

Sastojci:

  • 150 g brašna
  • 40 g kakaa u prahu
  • 2 žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 2 jaja
  • 6 žlica šećera
  • 300 ml mlijeka
  • 1 žlica ulja
  • 1 žličica vanilin ekstrakta

Postupak:

  1. Odvojite žumanjke od bjelanjaka pa od bjelanjaka umutite snijeg.
  2. Žumanjke pomiješajte sa šećerom i izmiksajte. Dodajte mlijeko, ulje i vanilin šećer pa promiješajte.
  3. Dodajte brašno, kakao i prašak za pecivo. Pjenjačom umiješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  4. U smjesu na kraju dodajte snijeg od bjelanjaka te umiješajte laganim kružnim pokretima.
  5. Tavu namastite s maslacem ili uljem. Palačinke pecite na srednje jakoj vatri, svaku stranu cca 1 min. U tavu izlijte smjesu tako da dobijete male kružne palačinke promjera 7-8 cm.
  6. Prelijte s čokoladom, medom ili javorovim sirupom. Kombinirajte sa svježim voćem po želji.

Izvorni recept pročitajte ovdje

O autorici:

Moje ime je Ana, po danu sam anonimna arhitektica (AA), a po noći čitam o superjunacima. Godina imam dovoljno, ali ljudi i dalje misle kako sam premlada da radim super kolače. Osim na blogu, pratiti me možete i na Facebooku ili Instagramu

 

Idi na 24sata