To je to što me zanima!

Zbog ovog tarta od čokolade i lješnjaka vrijedi upaliti pećnicu

Vani je trenutno milijun stupnjeva što znači da je savršeno vrijeme za pečenje kolača. No, ukoliko se zasitite lubenica i dinja, mojito-a i salata, evo recepta za obožavatelje čokolade.
Vidi originalni članak

Zapravo, ovaj je tart napravljen prošli tjedan dok je trajalo ono ugodno ohlađenje zraka i sugeriram da ga radite kada malo zahladi, ne toliko zbog pripreme jer realno pečenja ima svega 15 minuta, nego zbog njegove ”težine” i punoće okusa.

Sastojci:

  • 250 g oštrog brašna
  • 1 žlica kakaa
  • 130 g maslaca
  • 12 žlica hladne vode

_____________________________

  • 5 dcl slatkog vrnhja
  • 350 g tamne čokolade
  • 1 žlica meda
  • 1 banana
  • prstohvat soli
  • 100 g prženih lješnjaka

Priprema:

  • Od prvog dijela sastojaka umijesite glatko tijesto. Imajte na umu da koristite hladan maslac i malo tekućine tako da ćete trebati uposliti ruke nekih dvadesetak minuta, no dobit ćete savršeno tijesto za tart, ni preprhko, ni prežilavo.
  • Kad ste umijesili tijesto, umotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižideru pola sata.
  • Potom tijesto razvaljajte te obložite njime kalup za tart. Tu trebate prstima utiskiviati tijesto u kalup neko dok ne bude jednake debljine posvuda. Popikajte vilicom i stavite u škrinju na 15 minuta.
  • Potom stavite peći u sredinu pećnice zagrijane na 180 Celzijevih stupnjeva, 15 minuta.
  • Dok se podloga peče, na pari otopite čokolade sa slatkim vrhnjem, prebacite u blender zajedno s bananom, medom i prstohvatom soli tekratko izblendajte.
  • Ulijte smjesu u ohlađenu podlogu i stavite u frižider, najbolje preko noći. Prije serviranja posipajte prženim lješnjacima.

Savjeti i trikovi:

  • Ukoliko želite gluten free verziju pšenično brašno zamijenite ječmenovim, kestenovim, raženim ili kombinacijom ta tri. Tijesto će biti žilavije, tako da ćete ga  trebati duže mijesiti.
  • Ukoliko želite vegansku opciju maslac zamijenite kokosovim uljem, čokoladu veganskom čokoladom ili kombinacijom sirovog kakaa i kokosovog ulja, med agavom, a slatko vrhnje zgusnutim kokosovim mlijekom (samo ga stavite u frižder na 48 sati, na jače hlađenje).
  • Servirajte tanje kriške budući da je kolač jako zasitan.

U slast,

T  :)

Inspiracija: Mrvicu svaki dan, Željka Klemenčić

 

Izvorni recept pročitajte ovdje

O autorici:

Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S  glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tutu, pa čak i tu.

 

Idi na 24sata