Priča je započela s idejom da radimo šiš na foru zapad protiv istoka, gdje je Riba radio klasični recept za šiš, a ja sam potegla do bliskog istoka i tamo našla svoju inspiraciju. On je svoje meso začinio solju, paprom, vodom s prokuhanim češnjakom i sjeckanim feferonom kao pravi specijalac te mineralnom vodom.
Ja sam pak posegla za neobičnom kombinacijom pa sam dodala u smjesu sušene brusnice, neslani pistacio, sol, papar, kumin za istočnjačku notu i jaje da poveže smjesu. On se uhvatio u koštac s mesom ručno, ja sam pak prepustila tehnologiji da odradi stvari za mene. Ako imaš multipraktik, iskoristi ga.
Uz puno prepucavanja i smiješnih dosjetki Riba je napravio pomfrit od batata kao prilog, a ja salatu od ljubičastog luka i mrkve s fetom i mentom.
Presuda je bilo jednoglasna, oba šiša su ispala odlično, a Ribi se na kraju svidio i moj bliskoistočni iako se na prvi pogled snebivao da što to radim i kako brusnice u meso za ćevape. Eto tako Riba.
POGLEDAJTE VIDEO:
Sastojci za bliskoistočni šiš:
- Drveni štapići za ražnjiće (4)
- 500 g grublje (jednom) mljevene junetine (plećke)
- 50 g očišćenog neslanog pistacija ili 100 g neočišćenog neslanog pistacija
- 50 g sušenih brusnica
- 1 žličica mljevenog kumina
- 1 jaje
- 1 češanj češnjaka
- 0,25 l maslinovog ulja
- sol, papar
- 2 kom ljubičasti luk
- 1 limun
- 3 mrkve
- 50 g feta sira
- par listića svježe mente
Sastojci za klasičan šiš:
- 500 g grublje (jednom) mljevene junetine (plećke)
- sol, papar
- 1 feferon
- 3 češnja češnjaka prokuhana u 2 dcl vode
- mineralna voda (par žlica)
- Batat pomfrit
Priprema:
- Štapiće za ražnjiće namočiti u hladnoj vodi (4 kom).
- Za bliskoistočni šiš u multipraktik ubaciti 500 g mljevene junetine, prstohvat soli i papra, 50 g brusnica, 50 g pistacia, češnjak i jaje te samljeti dok se dobro ne poveže, no paziti da ne postane pašteta, najbolje koristiti opciju pulsiranje.
- Podijeliti smjesu u 4 hrpice i vlažnim rukama oblikovati na štapić.
- Posložiti bliskoistočne šiševe na lim obložen papirom za pečenje, poškropiti s maslinovim uljem i peći u pećnici zagrijanoj na 200 Celzijevih stupnjeva na grill opciji 10 minuta.
- Nasjeckati luk na ploške i naribati mrkvu. Začiniti solju, maslinovim uljem i sokom limuna pa posipati fetom. Servirati bliskoistočni šiš na to.
- Za klasičan šiš pomiješati meso sa solju i paprom pa dodati nasjeckani feferon i malo vode od feferona. Uliti malo vode s prokuhanim češnjakom i mineralne vode. Dobro umijesiti.
- Formirati u šiš (20 cm dugačko-2 cm promjer).
- Peći na nauljenoj grill tavi, prvo jača vatra, potom slabija. Servirati uz luk i ajvar i pomfrit od batata.
O autorici:
Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tu, tu, pa čak i tu.