Po meni ništa ne krijepi bolje od tanjura dobre tople juhe. Ona pročišćuje organizam od toksina, odčepljuje zatvorena crijeva i revitalizira tijelo nakon maratona loše hrane. A i nema ništa bolje od onog osjećaja kad dođeš s nekog putovanja a na šparetu krčka lonac juhe, znaš da si doma. Danas stoga donosim recept za super hranjivu, laganu i krepku juhu koja diže iz mrtvih i koju moji jedači na poslu uvijek posrču do zadnje kapi.
Sastojci:
- maslinovo ulje
- 2 luka
- 4 češnja češnjaka
- 5 mrkvi
- 1/4 celera
- sol
- konzerva slanutka
- vezica blitve
SASTOJCI U ZIMSKOM DUHU
Priprema:
- Na 2 žlice maslinova ulja i 1 dcl vode prodinstajte 2 na sitno nasjeckana luka i 4 protisnuta češnja češnjaka 10 min. Dok se dinsta, narežite mrkvu i celer na sitne komade.
- Dodajte celer i mrkve te konzervu procijeđenog slanutka i zalijte s 1,5 litrom povrtnog temeljca. Pustite da zakuha i potom smanjite na laganu vatru te dodajte vezicu začinskog bilja koja se satoji od 2 grančice ružmarina, 5 grančica peršina i 5 lovorovih listova.
- Pustite da se kuha 30 minuta, potom dosolite po potrebi i pustite da se kuha još 20 minuta.
- Nasjeckajte listove mlade blitve (bez petiljke) i dodajte u juhu, no prije toga izvadite vezicu začinskog bilja van. Kuhajte na jedva primjetnoj vatri još 5 minuta i servirajte.
Možete se igrati s povrćem, ja ponekad dodam i grašak, nekad uz blitvu nasjeckam i kelj ili zelje ili ako želim da je moćnija juha dodam još 1 konzervu slanutka, no ovo je bazičan recept koji pali svaki puta.
BLURRY PICTURE IN 90’s STYLE
Izvorni tekst pročitajte ovdje.
O autorici:
Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tu, tu, pa čak i tu.