Raspuknuti keksići, raspuknutići, raspucanci ili po domaći - chocolate crinkles. Trenutno mi se u glavi motaju pojmovi kao Raskoljnikov, Ryan Gosling, tektonske ploče... Što bi možda i mogla uobličiti u smislenu cjelinu da 12. mj. slučajno nije najgore vrijeme za spržit moždane vijuge. Znači, slijedi recept za raspuknutiće, najobičniji, samo s čokoladom, bez posebnih dodataka. Dodajte što vam drago - koricu naranče, orašaste plodove, malo alkohola...
Ako zadovoljavate i uvjet sprženog mozga (uzrokovanog poslom i smišljanjem prikladnih poklona) onda doslovno pratite recept. Samo ih nemojte zaboraviti izvadit iz pećnice na vrijeme. I voila!
Sastojci:
- 200g tamne čokolade s velikim postotkom kakaa
- 60g maslaca
- 2 jaja
- 100g šećera
- 200g glatkog brašna
- 1/2 žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- ekstrakt vanilije
- + šećer u prahu
Upute:
- Otopite čokoladu i maslac zajedno na pari.
- Smiksajte jaja i šećer. Dodajte smjesu čokolade i maslaca i ekstrakt vanilije, i kratko promiješajte.
- U posudi promiješajte brašno, sol i pašak za pecivo, pa dodajte u prvu smjesu i lagano umiksajte.
- Posudu prekrijte plastičnom folijom, stavite u hladnjak na par sati ili preko noći.
- Izvadite smjesu iz friždera i pripremiti tanjur sa šećerom u prahu. Malom žličicom vadite smjesu i rukama je oblikujte u kuglicu pa obilno uvaljajte u šećer u prahu.
- Na pleh prekriven papirom za pečenje slažite kuglice na razmaku od 2cm, jer će se prilikom pečenja smjesa raširiti. Pecite ih na 170-180stupnjeva, 8-10 minuta.
- Kad ih izvadite na dodir moraju biti meki u sredini.
- Ostavite ih da se ohlade i spremite u limenu kutiju.
Izvorni recept pročitajte ovdje.
O autorici:
Moje ime je Ana, po danu sam anonimna arhitektica (AA), a po noći čitam o superjunacima. Godina imam dovoljno, ali ljudi i dalje misle kako sam premlada da radim super kolače. Osim na blogu, pratiti me možete i na Facebooku ili Instagramu.