To je to što me zanima!

'Raspuknutići': Prefina božićna poslastica za sve čoko-ovisnike

Ako na vašem tronu božićnih kolačića još suvereno vladaju vanili kiflice - vrijeme je za promjene. Ako imate velike planove za pečenje kolača ovih blagdana, a nemate ideje - i za to postoji bar djelomično rješenje.
Vidi originalni članak

Raspuknuti keksići, raspuknutići, raspucanci ili po domaći - chocolate crinkles. Trenutno mi se u glavi motaju pojmovi kao Raskoljnikov, Ryan Gosling, tektonske ploče... Što bi možda i mogla uobličiti u smislenu cjelinu da 12. mj. slučajno nije najgore vrijeme za spržit moždane vijuge. Znači, slijedi recept za raspuknutiće, najobičniji, samo s čokoladom, bez posebnih dodataka. Dodajte što vam drago - koricu naranče, orašaste plodove, malo alkohola...

Ako zadovoljavate i uvjet sprženog mozga (uzrokovanog poslom i smišljanjem prikladnih poklona) onda doslovno pratite recept. Samo ih nemojte zaboraviti izvadit iz pećnice na vrijeme. I voila!

Sastojci:

  • 200g tamne čokolade s velikim postotkom kakaa
  • 60g maslaca
  • 2 jaja
  • 100g šećera
  • 200g glatkog brašna
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • ekstrakt vanilije
  • + šećer u prahu

Upute:

  1. Otopite čokoladu i maslac zajedno na pari.
  2. Smiksajte jaja i šećer. Dodajte smjesu čokolade i maslaca i ekstrakt vanilije, i kratko promiješajte.
  3. U posudi promiješajte brašno, sol i pašak za pecivo, pa dodajte u prvu smjesu i lagano umiksajte.
  4. Posudu prekrijte plastičnom folijom, stavite u hladnjak na par sati ili preko noći.
  5. Izvadite smjesu iz friždera i pripremiti tanjur sa šećerom u prahu. Malom žličicom vadite smjesu i rukama je oblikujte u kuglicu pa obilno uvaljajte u šećer u prahu.
  6. Na pleh prekriven papirom za pečenje slažite kuglice na razmaku od 2cm, jer će se prilikom pečenja smjesa raširiti. Pecite ih na 170-180stupnjeva, 8-10 minuta.
  7. Kad ih izvadite na dodir moraju biti meki u sredini.
  8. Ostavite ih da se ohlade i spremite u limenu kutiju.

Izvorni recept pročitajte ovdje

O autorici:

Moje ime je Ana, po danu sam anonimna arhitektica (AA), a po noći čitam o superjunacima. Godina imam dovoljno, ali ljudi i dalje misle kako sam premlada da radim super kolače. Osim na blogu, pratiti me možete i na Facebooku ili Instagramu

 

Idi na 24sata