U strci i panici koju donosi jesen (za mene u neku ruku kao da je počela nova godina unutar ove stare) zaboravila sam na osnovne potrebe tijela kao što su odmor (spavat ću kad umrem!) i uravntožena prehrana.
Vidi originalni članak
Tako da se krajem prošlog tjedna dogodio fizički krah (mentalni još odgađam) i nemogućnost ustajanja iz kreveta. Tijelo je reklo sad je dosta. I dobro da je, jer tko zna dokle bi gurala taj mentalni sklop da je sve super bitno i hitno, osim mene. Tako se i izrodio novi listopadni moto: ”Usporavanje ne znači zaostajanje.” Pod uvjetom da se organiziraš i držiš rasporeda.
Da se dobijem, svaki dan srčem bokal smutija, šopam se suplementima (o tome uskoro jedan post) i jedem izbalansirane ručkove i večere. Ovo je jedan takav ručak koji me puni veseljem i zdravljem: jesenska supersalata s pilećim trakicama.
- 100 g kvinoje
- 50 g miješane riže (integralna, crvena i crna)
- 100 g zelene leće
- 100 g slanutka
- 1/2 komorača
- 100 g kuhane cikle
- 50 g miješane mlade salate (matovilac, rikola, endivija, radič…)
- 1/3 pušleka peršina
- 2 grančice svježe mente
- 1 avokado
- 1 mrkva
- 20 g sjemenki po izboru
- 1/2 nara
- 1/2 glavice brokule
- maslinovo ulje
- 1/2 limuna
- acetto balsamico
- sol, papar
- 300 g pilećih prsa
- pušlek bosiljka
- 1 češanj češnjaka
- 1/2 limuna
- 1 jaje
- 20 g ribanca (ja kupujem Vernonikin: 150 g za 6,50 kn)
- 50 g krušnih mrvica
- maslinovo ulje
- sol, papar
- U blenderu smiksajte marinadu za meso: jaje, sok 1/2 limuna, žlica maslinova ulja, ribanac, češnjak, bosiljak i prstohvat soli i papra. Utrljajte u meso narzeano na trakice te ostavite sa strane, na hladnom da upije okuse.
- U zasebnim zdjelama skuhajte kvinoju, leću, slanutak i rižu. Ja recimo kupujem slanutak u konzervi pa ga samo ocijedim i isperem. Kad je kuhano, ocijedite te sve skupa promiješajte u većoj zdjeli.
- Komorač nasjeckajte na tanke ploške, mrkvu na trakice, salatu natrgajte na sitne komade i ciklu razrežite na četvrtine pa dodajte u zdjelu. Dodajte nasjeckanu mentu i peršin sa žlicom aceta, žlicom ulja, te prstohvatom soli i papra i dobro pomiješajte. Podijelite u zdjelice.
- Piletinu pospite krupnim mrvicama i promiješajte. Pecite na 200 Celzijevih 15ak minuta.
- Avokado prepolovite i izdubite pa svaku polovicu prepecite 5 minuta na grill tavi. Brokulu natrgajte na sitnije cvjetiće i izblanširajte par minuta u kipućoj vodi.
- Avokado nasjeckajte pa posipajte po vrhu salate zajedno s brokulom. S visine poprskajte sokom pola limuna (za obje zdjelice).
- Ukrasite očišćenim sjemenkama nara i sezama/buče/lana…servirajte s pilećim trakicama.
T:)
Izvorni tekst pročitajte ovdje.
O autorici:
Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tu, tu, pa čak i tu.